u posjetu hrvatskoj

Lavrov: EU nije spremna za normalne odnose s Rusijom, ali imamo konstruktivan odnos s Hrvatskom

Foto: Robert Anic/PIXSELL
16.12.2020.
u 14:40
Sergej Lavrov započeo je posjet Hrvatskoj u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
Pogledaj originalni članak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je, nakon 16 godina, u posjetu Hrvatskoj. Susreo se s ministrom Goranom Grlićem Radmanom, a uslijedili su sastanci s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem

Tijek događaja pratite ovdje: 

13:30 - Rusija je otvorila novu zgradu veleposlanstva u Zagrebu. Više pročitajte ovdje

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

12:02 - Nakon sastanka s premijerom, Lavrov je stigao na Pantovčak kod predsjednika Zorana Milanovića. 

Razgovarali su o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije te o situaciji u jogoistočnoj Europi. Također, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja odnosa Ruske Federacije s Europskom unijom.

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

10:58 – Sergej Lavrov susreo se s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je danas izašao iz samoizolacije. 

Na sastanku su razgovarali o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i Rusije te su potvrdili dobre bilateralne odnose i gospodarsku suradnju.

Razmijenili su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, globalnim temama te daljnjoj borbi protiv COVID-19.

Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga, a Plenković je pozvao i ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku.

10:20 – Sergej Lavrov zahvalio se na gostoprimstvu te se osvrnuo na teme o kojima je razgovarao s Grlićem Radmanom. "Razgovarali smo o mogućnosti otvaranja ruskog centra za znanost i kulturu u Zagrebu te o mogućnosti pronalaska nekih pravnih okvira kako bismo ga mogli registrirati u skladu sa zakonom", rekao je i dodao kako su se dotaknuli i situacije u BiH.

"Neophodno je striktno poštovanje Daytonskog sporazuma, prije svega ravnopravnosti", tvrdi. Složili su se i kako je potrebno riješiti status Kosova pred Vijećem UN-a.

"Dotakli smo se i teme odnosa Rusije i EU. EU nije spremna za normalne odnose s našom zemljom, ali imamo konstruktivan odnos s Republikom Hrvatskom", smatra Lavrov.

Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preselilo se na novu lokaciju, a danas se u Zagrebu svečano otvara novo rusko veleposlanstvo. Otvaranju će nazočiti Grlić Radman kojeg je Lavrov pozvao u Rusiju kada to dopuste uvjeti.

Na pitanje kada bi Vladimir Putin mogao doći u Hrvatsku, Lavrov je rekao: "Nadam se da ćemo to razmatrati čim to omoguće epidemiološki uvjeti". 

10:10 – Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što je bio domaćin Sergeju Lavrovu. Susret su, kako je rekao, započeli čitanjem pjesama koje je Lavrov napisao. 

"Zbog koronavirusa morali smo dva puta otkazivati naš susret, ali ipak smo se uspjeli naći prije Božića", ustvrdio je Grlić Radman. 

"Uvjeren sam da će ovaj posjet Hrvatskoj dati dodatan poticaj razvoju hrvatsko-ruskih odnosa. Naši razgovori potvrdili su kako postoje potencijali i posvećenost s obje strane", rekao je i dodao kako su razgovarali o tome kako mogućnost za produljenje suradnje postoji u turizmu.

Dodao je i kako je Lavrov s ministricom Ninom Obuljen Koržinek potpisao program suradnje u kulturi do 2022. godine.

08:40  Sergej Lavrov započeo je posjet Hrvatskoj u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gdje se susreo s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

DU
Deleted user
11:03 16.12.2020.

Ruska Federacija je "igrač" ogromne važnosti na globalnoj sceni i potencijalno veliko tržište - ne mogu shvatiti one koji bi s neodobravanjem gledali na to da Hrvatska ima korektne odnose s njima. Ne trebaju oni nama ništa donijeti na pladnju i slično, nego samo da nas smatraju neproblematičnom državom i da nemaju ništa protiv nas. Konfrontaciju s takvom velesilom si ne može priuštiti ni jedna diplomatska garnitura na svijetu, a da je riječ o maloj državi.

MP
miroslav.petkovic.7564
11:19 16.12.2020.

Dobro dosa Gdin Lavrov u nasu zemlju Tako treba sto bolje odmose sa tom ogromnom slavenskom zeljom .Za neke su slaveni roblje ali Rusiju, moraju akceptirat nema im druge. Rusija je dala mnogo toga od nauke kulture literature itd. Puno smo tog izgubili danuci sankcije Rusiji na stotine miliona eurs.Izgubili Inina podtrojenja u Diriji vrjednost deset milijardi.Nama govore nemojte suradivat sa Rusijom s svi suraduju.Pametni Slovenci puno njihove bjele tehnike tu U Moskvi sport opreme farmacije.Gradi se Sjeverni tok plinovod za njemacku sad ce njemci diktirat cjen

MP
miroslav.petkovic.7564
11:37 16.12.2020.

Da trazimo of Rusa oruzje sivurno bi ga dali u kratkom roku.Treba kupit od njih Su 35 pa nek ovi pricaju pricu.Kod nas uvjek nekakvi umjetni prijatelji.Jos nas Ameri blokirali u kupovini aviona.Sad bi im ja pokaza kako se to radi. Rusi nas nsoruzali i dali S300 dije sad dali netko zna.Jedini ko ce pomoc Hrvatin u BIH da ih Erdoganovi opet ne priglasaju hoce rusi .Sami su sebi skocili u trbuh bosnjaci..Ovdje u Moskvi zivi tri tisuce Hrvata zive dobro.Ljepo primljeni i Rusi navijali za nas na svjt prvenstvu njihovi reporteri.Dali razvit zastavu sto metara na crvenom trgu nikom to nisu dopustili. Ovdje ima nasih igraca moze se dobar tim sastsvit.Vlasic Bistrovic Cortluka Moro Lovran i drugi.Svi se dobro osjecaju u Moskvi ovom megapolisu i drugim gradovin.