SKUPI POKLON

Ruski MiG-ovi skupo bi stajali Beograd: Remont ne bi bilo moguće obaviti u Srbiji

Foto: Reuters/PIXSELL
Ruski MiG-ovi skupo bi stajali Beograd: Remont ne bi bilo moguće obaviti u Srbiji
17.08.2016.
u 09:58
Srbija trenutačno ima tri letno sposobna MiG-a 29
Pogledaj originalni članak

Srbija neophodno treba vojne borbene zrakoplove kako bi sačuvala svoje ratno zrakoplovstva, a kako je Blic jučer pisao, Rusija je spremna ustupiti Srbiji MiG-ove 29 ali po uvjetom da oni naprave remont na njima.

Želja je bila da se remont obavi u Srbiji, no to je, gotovo sigurno, nemoguće iz dva razloga. Prvi je taj što Remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici nema kapaciteta, ni tehničkih ni kadrovskih, za taj posao. Drugi je taj što bi Rusi vjerojatno teško pristali da nešto daju na poklon, a da ipak nemaju priliku da na tome i zaraditi, makar kroz remont.

– Cilj Srbije je jasan – sačuvati zrakoplovstvo, u svakom pogledu. Ovi zrakoplovi omogućili bi obuku novih pilota, jer su sadašnji piloti rođeni prije 40-ak godina, a istovremeno bi osiguravali i nebo nad Srbijom – kazao je vojni analitičar Aleksandar Radić za Blic.

Radić ne zna kada su zrakoplovi proizvedeni, ali pretpostavlja da je riječ o letjelicama koje su sastavljene 1989. godine, dvije godine prije nego je prestala proizvodnja ovog modela. Rusi su povukli sve MiG-ove 29 iz borbenih jedinica i sada se nalaze u školskim jedinicama i jedinicama za borbenu obuku. 

Radić kaže i kako je Remontni zavod "Moma Stanojlović" jednostavno vrlo spor te da je period remonta vrlo dug, a kadrovi su stari. Tako je remont jednog MiG-a 21 trajao pet godina.

Smatra da bi Srbija trebala prihvatiti zrakoplove na poklon i onda pokušati izboriti se za što bolju cijenu remonta koji bi bio napravljen u Rusiji. Strahuje da bi to ispalo Srbiju oko 60-70 milijuna dolara zajedno sa rezervnim dijelovima i raketama.

Srbija trenutačno ima tri letno sposobna MiG-a 29.

>> Pod jednim uvjetom: Rusija će Srbiji pokloniti šest MiG-ova 29?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

DU
Deleted user
10:49 17.08.2016.

Dokle više o servima i serviji u VL?Znam da ste regionske novine, ali što je previše, previše je. Koga još zanima što se dogadja u vakuumu iza istočnih hrvatskih granica?????

Avatar Sandokan
Sandokan
10:48 17.08.2016.

Zaista sam zabrinut za stanje u srbijanskom "ratnom vazduhoplovstvu i protuvazdušnoj odbrani"! Krila Oluje ih obriju s Pilatusima samo tako, a naši piloti MIGova 21 su daleko ispred srbijanaca bez obzira na stanje naših aviona!

BE
beitsche
10:58 17.08.2016.

Nek nabavljaju sto I kako zele. Njihova stvar. Nas to nezanima osim novinara koji neznaju kud bi od dosade. .