POVIJESNI LET

Astronauti SpaceX-a s dvojicom astronauta pristali na ISS

Foto: screenshot/nasa
SpaceX
Foto: Reuters/PIXSELL
Lansiran Spacex
Foto: Reuters/PIXSELL
Lansiran Spacex
Foto: Reuters/PIXSELL
Lansiran Spacex
Foto: screenshot/nasa
SpaceX
31.05.2020.
u 16:17
U kontekstu rastućih napetosti i zmeđu Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijek primjer međunarodne suradnje.
Pogledaj originalni članak

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država. Oko 16:16 po srednjeeuropskom vremenu dva astronauta, Robert Behnken i Douglas Hurley, pristali su na međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). 

>> VIDEO Povijesni let SpaceX-a

Bob Behnken i Doug Hurley koji su u subotu u raketi Falcon 9 poletjeli s Floride, prvi su astronauti koji će na ISS, 400 km od Zemlje, doći letjelicom privatne kompanije.

Kapsula Crew Dragon pristala je na ISS u 16.16 sati po srednjoeuropskom vremenu. "Pristajanje potvrđeno", objavili su kompanija Elona Muska i NASA.

Sada se u komori između Dragona i ISS-a mora smanjiti tlak prije nego se otvore vrata kapsule.

Nakon završetka svemirskih letova 2011. Amerikanci su na ISS letjeli ruskim raketama.

NASA je tvrtki SpaceX povjerila razvoj novog svemirskog taksija i ako se ta misija - koja može potrajati do kolovoza - pokaže sigurna, Amerikanci više neće ovisiti o Rusima kako bi letjeli u svemir.

SpaceX se dogovorio s NASA-om da će za tri milijarde dolara četvoricu astronauta šest puta prevesti na ISS i vratiti ih na Zemlju.

Ta je tehnološka kompanija u subotu s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

Uspješna misija ostvarenje je glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

"Želio bih pozdraviti svoje američke kolege", izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ST
stefj
17:09 31.05.2020.

To je to, još sada da krenu i drugi, ne samo Musk, onda će se sve odjednom ubrzati... Veliki respekt Musku, on živi svoj san... Inače, jeste li primijetili da niti u ovome EU nema nigdje. Niti jedna tvrtka iz EU-a ne sudjeluje u utrci, niti državna niti privatna...

SI
sisavac
07:47 01.06.2020.

dragon je još 2010.-e prvi put dostigao orbitu... 10 godina im je trebalo za ovo. 10 godina. nikakav povijesni uspjeh to nije, više sramota za svjetski svemirski program. koji stoji u mjestu već 60 godina. gorivo je ostalo isto, ili kruto ili tekuće. motori isti, ovisno o nečijem hiru su veći ili manji, 4 veća ili 8 manjih, 16 još manjih... ova kapsula je model iz kraja 70-ih. ja sam recimo na snimkama dragona iz blizine, vidio dosta loših spojeva na kapsuli, kad ga je kiša malo prala jasno se vidlo spajanje limova, loša završna obrada. izdaleka je sve super fensi, al je to daleko od savršenoga kako se želi prikazati. unutrašnjost dragona je super, bilo bi čudno da je drugačije, ipak je ovo 2020. godina!! za ovaj program amerika je dala skoro 8 mlrd dolara. 4.5 boeingu koji još uvijek nema ništa opipljivo, i 3.0 milijardi musku. musk priča da ima najjeftinije dizanje u svemir... ali, 3 mlrd dolara za 6 putovanja za 4 osobe je 125 milijuna po osobi. 50% više nego što rus računa. musk ubija ruse dampingom za dizanje komercijalnih satelita, ali prava istina je da on gubitke u tom poslu pokriva lukrativnim ugovorima sa američkom vladom, i to se zna, svi koji to malo prate su toga svjesni. velika stvar je da se amerika vratila, al će i u ovom početi kinezima gledati u leđa. prvi čovjek na marsu će biti kinez. ne trebate ni sumnjati. prvi čovjek u svemiru rus, prvi na mjesecu amerikanac, a na marsu kinez.

XA
xaron
17:02 31.05.2020.

Konačno su sigurni u Svemiru, daleko od korone, uličnih nemira, nezaposlenosti...