NOVI START

Rusija prekida američku inspekciju nuklearnog arsenala u svojim vojnim bazama

Foto: ANDBZ/ABACA
Australia Riles France With Sudden US-UK Nuclear Submarine Pact
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin meets with Turkish President Erdogan in Sochi
08.08.2022.
u 22:38
Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.
Pogledaj originalni članak

Rusija je u ponedjeljak objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama.

Rusija je u ponedjeljak "službeno obavijestila" SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti "privremeno izuzete", navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete.

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.

"Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (...) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu", dodaje se u priopćenju.

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

Potpisan je 2010. a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1.550 razmještenih bojnih glava svaka, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi.

Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026. Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.

VIDEO: Požar na Kubi

TRUMPOV ČOVJEK ZA KINU

Što će napraviti Amerika ako Kina napadne? Ključ obrane je Japan, Tajvanu što prije trebaju rakete

Prije godinu i pol bivši članovi administracije Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama osnovali su istraživački centar, odnosno trust mozgova America First Policy Institute (AFPI). Utemeljen na zasadama ideologije Trumpove administracije, koja je često promatrana kao kontroverzna u Europi, AFPI predlaže politike koje po njegovim osnivačima vode zaštiti američkih nacionalnih interesa. Stručnjak AFPI-ja za politiku prema Kini Adam Savit za Večernji list govori o tome da smatra da je Bidenova administracija svojom nesposobnošću potkopala posjet Nancy Pelosi Tajvanu, koji su bili dobri aspekti Trumpove politike prema Pekingu te što će SAD napraviti napadne li Kina Tajvan. – Hrvati moraju znati da ‘America First’ (Amerika na prvom mjestu) ne znači ‘Amerika sama’. Mi ne vjerujemo u slanje američkih trupa u beskrajne ratove, ali ne vjerujemo ni u izolacionizam. Umjesto toga, cijenimo pragmatične i obostrano poštovanja vrijedne saveze sa snažnim, ponosnim i demokratskim nacijama – poručio je Savit.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar uputnik
uputnik
17:21 09.08.2022.

Grom uništio bazu u Novofedorivki na okupiranone Krimu.

DU
Deleted user
23:05 08.08.2022.

Zamisli, jedan jado čopavi drži tolike Ruse u šaci i radi tolike ratne zločine nad drugim narodom i nikom ništa! Strašno!

DU
Deleted user
07:23 09.08.2022.

Ono što veseli je što sve slavenske zemlje podržavaju Ukrajinu ali baš sve a mali iskompleksirani kepac ostao sam bez podrške.