U čijim je rukama budućnost Sirije

Rusija, Iran i Turska kroje sudbinu Sirije bez SAD-a

Foto: Reuters/PIXSELL
sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
pobunjenici sirija evakuacija, civili
Foto: Reuters
Sirija, Alep
Foto: Reuters
Sirija, Alep
Foto: Reuters/PIXSELL
alep sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
alep sirija
19.12.2016.
u 13:15
Francuska predložila rezoluciju koja bi omogućila UN-ovim trupama da nadziru evakuaciju, no Rusija tvrdi da te trupe nitko neće čekati
Pogledaj originalni članak

Nakon prekida evakuacije boraca i civila iz istočnog Alepa prema provinciji Idlib, do kojeg je došlo zato što borci Fronte Nusra, koja je ogranak Al-Qai’de u Siriji, nisu dopustili da se evakuiraju i stanovnici dvaju šijitskih sela u provinciji Idlib, Al-Foua i Kefraya, koja su naklonjena sirijskom predsjedniku Assadu, a koja su opkolili džihadisti, evakuacija je nastavljena.

Evakuacija se provodi usporedno iz istočnog Alepa te šijitskih sela Al-Foua i Kefraya. Autobusi su jučer počeli ulaziti u posljednje pobunjeničke dijelove istočnog Alepa No u jednom trenutku Sirijski opservatorij za ljudska prava javio je kako su pobunjenici napali i plalili autobuse kojima su evakuirani civili iz spomenutih sela. Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima pozvali strane da žurno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa “tisuća života” iz Alepa. „Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Alepa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje drugdje“, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi. Procjenjuje se da je oko 40 tisuća civila ostalo u posljednjem području koji su držali džihadisti u Alepu s oko 1500 do 5000 boraca i njihovih obitelji, rekao je UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Besmislena rezolucija

Istodobno Vijeće sigurnosti UN-a najavilo je glasanje o francuskom prijedlogu rezolucije kojom se promatračima UN-a želi omogućiti nadzor evakuacije iz opkoljenih područja sirijskog grada Alepa te zaštitu civila koji ondje ostaju, što Rusija smatra smiješnim. Zaštitu se mora osigurati svim civilima, odnosno onima koji su odabrali ili su prisiljeni na evakuaciju, kao i onima koji su odlučili ostati u svojim domovima. Veleposlanik Rusije pri UN Vitalij Čurkin kazao je kako, iako će UN izglasati tu rezoluciju, najmanje dva do tri tjedna treba da njihovi promatrači stignu na teren a do tada će već evakuacija biti gotova.

Nije sasvim jasno kako će o francuskom prijedlogu rezolucije glasovati Rusija, koja je kao saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada svojim zračnim udarima pridonijela uspjehu sirijske vojske da ofenzivom osvoji cijeli Alep. Poznato je da je Rusija od početka rata 2011. šest puta stavila veto na rezolucije UN-a o ratom zahvaćenoj Siriji.

U međuvremenu, novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako će se politika SAD-a prema Siriji radikalno promijeniti. Isto tako, kazao je, kako će njegov prioritet kada stupi na funkciju predsjednika države biti stvaranje sigurnosne zone na teritoriju Sirije duž granice s Turskom, koja bi bila utočište izbjeglicama i kako će na financiranje tog projekta, što obuhvaća gradnju velikih naselja za izbjeglice, natjerati zemlje Zaljeva na čelu sa Saudijskom Arabijom jer one do sada nisu ništa učinile za izbjeglice.

Putin čeka Trumpa

Da je Putin stavio na led Obaminu administraciju i ne želi je uključiti ni u kakve pregovore oko Sirije dok novoizabrani predsjednik Trump ne preuzme dužnost, dokazuje i najavljivanje sastanka u utorak u Moskvi između ministara vanjskih poslova Rusije, Irana i Turske, Sergeja Lavrova, Mohameda Javada Zarifa i Mevluta Cavusoglua, ali bez sudjelovanja državnog tajnika SAD-a Johna Kerryja, gdje će dogovarati o daljnjim koracima nakon oslobađanja Alepa kao i o borbi protiv terorističke organizacije Islamske države.      

>> Kaos u Siriji: Zapaljeni autobusi koji su trebali evakuirati bolesne i ranjene

>> Assad: Civili smiju otići, ali za teroriste nema milosti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

AN
anticenzura
14:04 19.12.2016.

Siriju treba pod hitno osloboditi svih tih lesinara sto su se okomili na legitimnog Predsjednika svoje zemlje. I treba strogo zabraniti tim diktaturama arapskoga svijeta da sire Islamski fundamentalizam po kugli Zemaljskog. Ako ovi osvoje Siriju, imati cemo jos deset miliona izbjeglica u Europi i gradjanski rat radi njih i njihove pohlepe da vladaju svijetom. Oni razvaljuju Siriju da koloniziraju Europu sa svojom naftom i plinom. Nece samo nafta i plin doci u Europu, nego i oni i njihov kapital, a to znaci Islamska Europa za manje od 20 godina. Oni truju i nase Europske muslimane sa svojim fanatizmom, vrbuju ih i spopadaju da se radikaliziraju kao i oni, dosta pogledati na sta nam Bosna slici i u sta su se pretvorili od jedne moderne i sekularne zemlje. Podigli su 1200 dzamija u samo 20 godina od 90-ih do danas i non stop grade nove. Pa nije to demokracija i sekularna drzava na kakvu su Europljani navikli, To je politicki Islam i to ne moze naci plodan teren u Europi bez rata. Nece ni gradjani u Siriji takvu drzavu, kamoli Europljani. Sirija je sekulana i moderna drzava, gdje zajedno zive sve etnije, religije i kulture, i takva mora ostati. Necemo se dijeliti po rasama i religijama, zna se tko je to radio tijekom povijesti. Ovi en toleriraju nikoga, rastjerali su sve krscane iz svojih zemalja, kod njih n smijes kriz nositi oko vrata, u Saudijskoj Arabiji i svim tim zemljama okolo, a kada dodju u Europu moras im graditi dzamije i ne pada im na pamet da se integriraju u zemlju i kulturu u kojoj zive.

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
14:00 19.12.2016.

SAD polako, ali sigurno gube dominantnu ulogu u svijetu i to sve zahvaljujući svojoj politici punoj laži i manipulacija. Sa lažima i manipulacijom je počelo već poslije WW2, ali sve do iračkog oružja za masovno uništavanje smo to još nekako i gutali, ali nakon intervencije u Iraku, više nitko ne vjeruje u dobronamjernost politike SAD-a. Više nitko ne vjeruje SAD-u čak i kad kaže istinu jer su toliko puta do sada lagali da je čak i istina iz njihovih usta sumnjiva. Bljak!

DU
Deleted user
13:59 19.12.2016.

UN bi sada na teren da prave tampon zonu da se prave da nešto rade. Kao što su to radili na Balkanu pa je pod njihovom čizmom poginulo 8000 ljudi dok je UN samo gledao mnogi gradovi su razrušeni sve dok Hrvati i Bošnjaci nisu agresoru pokazali zube. Tu je opet UN toliko protestirao zajedno sa međunarodnom zajednicom da su Hrvatskoj jedva oprostili što se usudila rastjerati teroriste. Toliko o UN.