Situacija se otima kontroli

Rusija i Turska postaju nova globalna žarišta koronavirusa

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Rusiji
Foto: Christian Thiele/DPA/PIXSELL
Koronavirus u Rusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Rusiji
Foto: REUTERS
koronavirus u Turskoj
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus u Turskoj
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus u Turskoj
14.04.2020.
u 14:55
Eksponencijalni rast broja oboljelih, Turska pušta zatvorenike na slobodu
Pogledaj originalni članak

Iako je do sada prolazila s relativno malim brojem oboljelih od koronavirusa, Rusija bi se uskoro mogla pretvoriti u novo globalno žarište s velikim brojem zaraženih i umrlih. U utorak je potvrđeno novih 2.774 pacijenata oboljelih od COVID-19, čime je broj ukupno zaraženih koronavirusom u Rusiji narastao na preko 21 tisuću.

Broj oboljelih u Rusiji počeo je eksponencijalno rasti prije tjedan dana, a situacija je toliko teška da bi u Moskvi kroz dva do tri tjedna, ukoliko se situacija nastavi razvijati ovim tempom, moglo ponestati bolničkih kapaciteta. Moskovski odjel za zdravstvo gradske uprave najavio je kako ubrzano prilagođavaju još 24 bolnice za prihvat bolesnika, čime će se broj bolničkih kreveta za oboljele od COVID-19 popeti na 21 tisuću. Iako ovo izgleda kao veliki broj, ovoga trenutka u Moskvi je više od 13 tisuća zaraženih koronavirusom.

Rusija ubrzano uvodi mjere kako bi smanjila broj novooboljelih i "izravnala krivulju". Među ostalim mjerama tu je i uvođenje propusnica za putovanje, baš kao što je slučaj u Hrvatskoj, a samo u Moskvi prvog je dana odbačeno 900.000 prijava za propusnice, dok je istovremeno odobreno 3,2 milijuna propusnica za one kojima je putovanje neophodno. Ujedno, ruske željeznice ukidaju besplatne karte za veterane 2. svjetskog rata kako bi se potaklo stariju populaciju da ostane kod kuće. Dioceza Ruske pravoslavne crkve u St. Peterburgu naložila je katedralama u tom gradu da zatvore svoja vrata tijekom Velikog tjedna, a da mise prenose preko interneta i televizije.

Kina je zatvorila svoju granicu prema Rusiji upravo kako bi spriječila širenje zaraze. Pokazalo se naime kako su za ponovnu pojavu koronavirusa u Kini mahom odgovorni kineski državljani koji su se proteklog tjedna vratili kući iz Rusije. 

Istovremeno, porast broja oboljelih, naglo zatvaranje gradova i obustava rada donosi i ogromne ekonomske probleme. Grupa ruskih ekonomista zatražila je od vlade da počne s isplatama pomoći, dok opozicija upozorava moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina kako će "lockdown" izazvati propast cijelog niza malih tvrtki što će dovesti do gladi i prosvjeda.

Kritična je situacija i u Turskoj, zemlji koja bi se uskoro mogla pridružiti SAD, Italiji ili Španjolskoj na listi zemalja najugroženijih koronavirusom. U ovome trenutku tamo je preko 60 tisuća oboljelih, a situacija je toliko ozbiljna da je parlament u Ankari donio odluku o puštanju na slobodu oko 45.000 zatvorenika koji služe zatvorske kazne u turskim zatvorima. Iza rešetaka će ostati samo osuđenici za najteža djela poput ubojstava, silovanja, terorizma ili krijumčarenja drogom. Naime, koronavirus je prodro u pet turskih zatvora i samo je pitanje vremena kada će svi zatvorski kompleksi, mahom pretrpani zatvorenicima, podleći zarazi.

Pred vikend Turska je pribjegla i policijskom satu koji je trajao od petka do nedjelje ,ali za mlađe od 20 i starije od 65 godina života, tako da epidemiolozi sumnjaju u učinkovitost ove mjere. Ujedno, otkazani su svi međunarodni letovi, ograničeno je putovanje unutar zemlje, zatvorene su škole, restorani i kafići, otkazane su masovne molitve. No sve je to došlo relativno kasno. Broj oboljelih eksponencijalno raste, a pitanje je kako će Ankara zaustaviti daljnje širenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ehlbert13
ehlbert13
05:00 15.04.2020.

Jadni naš Miroslav...još ako je ostao bez zaliha češnjaka..."tu u Moskvu"...