Sputnik V

Rusi počinju s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

Foto: Reuters/PIXSELL
Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
Cjepivo
Foto: Reuters/PIXSELL
Cjepivo
15.08.2020.
u 15:27
Interfax prenosi da je moskovski institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo, ranije najavio kako će Rusija do prosinca ili siječnja mjesečno proizvoditi oko 5 milijuna doza novog cjepiva
Pogledaj originalni članak

Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

Rusko cjepivo protiv koronavirusa prvo je koje ide u proizvodnju, ali neki ruski znanstvenici izjavili su kako strahuju da s ovako brzim odobrenjem regulatora Moskva želi staviti nacionalni ugled ispred sigurnosti.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja koja se provode na tisućama ljudi, a poznata su kao faza III.Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora. Cjepivo "Sputnik V" nazvano je po prvome satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957. i tek treba proći završnu fazu ispitivanja.

Predsjednik Vladimir Putin javnost uvjerava da je cjepivo sigurno te da je njime cijepljena jedna od njegovih kćeri te da se nakon cijepljenja dobro osjećala. Interfax prenosi da je moskovski institut Gamaleja, koji je razvio cjepivo, ranije najavio kako će Rusija do prosinca ili siječnja mjesečno proizvoditi oko 5 milijuna doza novog cjepiva, objavio je Interfax.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DU
Deleted user
16:19 15.08.2020.

sjajno... jos da se Miroslav cepi i ljudska populacija je spasena... svaka cast braci Rusima

ST
stefj
17:46 15.08.2020.

Ma super. Sad kad eksperimentalno cijepi nekoliko milijuna ljudi, mi ostali ćemo vidjeti da li je cjepivo OK ili ne. Ako se pokaže OK, onda se može kupiti. Tamo negdje na proljeće-ljeto slijedeće godine... Nema boljeg testa nego kada se cijela populacije jedne države koristi kao eksperiment...

ST
sttipe
13:02 16.08.2020.

Čini mi se da većina komentatora ovdi nezna da je periodni sustav izmislio rus!! Ne znaju ni na koji način na zapadu testiraju cjepiva, a ni koliko vrimena triba da se neko cjepivo povuče iz upotrebe, kad mu se dokažu grozne nuspojave!!! Ali znaju sxat po tuđem radu, za koji još ne znaju jel ima nuspojave, i kakve. Do sada nisam čuo da je neko rusko cjepivo mjenjalo DNA, i tako okretalo imunitet pacijenta da ubija vlastite stanice.(Autoimune bolesti kao nuspojave nekih ranijih lijekova za neke ranije prehlade)...