NEZAPAMĆEN ZLOČIN ZBOG MEĐE

Rošker šapatom priznao da je ubio četvero ljudi

09.06.2009.
u 18:34
Pogledaj originalni članak

Smatram se krivim i žao mi je – gotovo nečujnim glasom izjavio je Stjepan Rošker (50) danas na Županijskom sudu u Koprivnici. Tereti ga se da je iz bezobzirne osvete 28. veljače ubio bratića Sinišu (43), strinu Đurđicu (63), Sinišinu kćer Jasminu (14) i Tihomira Matoića (19). Od sigurne smrti bijegom na kat, pa preko balkona na ulicu, spasila se Sinišina supruga Snježana. Povod masakru bio je spor oko međe u vinogradu između njega i strine Đurđice.

Prijetio uoči zločina
Rošker je na raspravu došao ošišan i obrijan, više nije izgledao zapušteno kao poslije uhićenja. Tijekom cijele rasprave bio je jako miran i prekriženih nogu ispod stolca. Kada su njegovi najbliži davali iskaze, slušao ih je pognute glave. Susjedi Stjepan Konfic i Renato Šatvar kažu da dobro poznaju i Stjepana Roškera i da su bili u dobrim odnosima s njim. Pamte ga po dobrom, a i obitelji ubijenih često je pomagao, pogotovu u zidarskim radovima.

– Dva dana prije tragičnog događaja rekao mi je da ih sve treba poubijati. Nije mi zvučao ozbiljno jer je često znao tako govoriti, a to se nikad nije dogodilo – rekao je Renato Šatvar te dodao kako je kod Stjepana Roškera primijetio promjene u posljednjih godinu dana. Imao je šećer i bio je bolestan na živce. Izgubio je želju za životom i smršavio je.

Prst prema policiji
Roškerova kći Majda Fadiga izjavila je kako je svog oca kobnog dana vidjela kako pije u kafiću. Kada je došao kući, uzeo je inzulin i legao spavati. No, ubrzo je došao do nje i rekao joj da ide na pivo. Oprostio se s njom.

– Rekao mi je da ga više neću vidjeti, ali nisam ga ozbiljno shvatila. Nazvala sam ga i rekao mi je: – Ubil sam ih pet, vidimo se na groblju – kazala je. Smatra da se tragedija dogodila jer nije dobivao adekvatnu medicinsku pomoć, već su mu samo davali lijekove. Prema njezinu mišljenju, bio je u lošem stanju u to vrijeme, a spor zbog međe jako ga je pogodio.

– Tatu su ulovili u najtežem psihičkom stanju – misli Majda i napominje kako je u tim trenucima mogao ubiti bilo koga, i nju i mamu, ali ga je tada to najviše okupiralo. Uperila je prst i prema policiji jer, kaže, svi su znali da ima oružje kod svoje mame Marije, a dobili su i anonimnu prijavu, ali ništa nisu učinili. Kod Roškerova brata Marijana Stjepan je tragičnog dana žbukao garažu.

Tamo je popio samo 2-3 gemišta i nije se dalo naslutiti što će učiniti. Kad su pričali o pozivu na vještačenje u vinogradu, Stjepan Rošker tada je izjavio: – Bumo joj potpisali, nek ju vrag nosi. Mislio je pritom na strinu Đurđicu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr