nestala u slunju

Roditelji nestale Francuskinje: Tko je oteo našu kćer?

Foto: Privatna fotografija
Anne Cecile Pinel
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
12.08.2014., Primislje, Slunj - Prijatelji i roditelji nestale Francuskinje Anne Cecile Pinel koja je nestala nakon festivala Momento Demento dosli su u Hrvatsku u potragu za nestalom djevojkom. Lijepe plakate po Slunju i okolici te nekim gradovima u Hrva
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
12.08.2014., Primislje, Slunj - Prijatelji i roditelji nestale Francuskinje Anne Cecile Pinel koja je nestala nakon festivala Momento Demento dosli su u Hrvatsku u potragu za nestalom djevojkom. Lijepe plakate po Slunju i okolici te nekim gradovima u Hrva
09.08.2015.
u 21:15
Istražitelji su doznali da je Anne-Cécile prije nestanka uzela drogu LSD i otišla na plesni podij. Prijateljici je potom rekla da se ide kratko prošetati. Nije se vratila pa je djevojka nestanak prijavila policiji...
Pogledaj originalni članak

Visoka je 168 centimetara i sitnije je građe. Na lijevom boku ima tetovažu u obliku molekula. Ima kestenjastu kosu i velike zelene oči. Njezino lice puno je madeža, a zbog poteškoća sa sluhom na oba uha nosi slušni aparatić. I vodi se kao nestala osoba. Ona je Anne-Cécile Pinel, 23-godišnjakinja studentica iz gradića Grignyja na jugu Francuske nedaleko od Lyona, koja se ni godinu dana nakon odlaska na proputovanje Europom nije vratila kući. Nakon Češke i Austrije, njezina posljednja postaja bila je Hrvatska i Momento Demento, festival psihodelične glazbe u Gornjem Primišlju kod Slunja u srpnju prošle godine kada joj se gubi svaki trag. Bilanca festivala koji je okupio oko dvije tisuće mladih, mahom stranaca iz cijelog svijeta, bila je više nego tragična. Kao da nije bilo dovoljno što je 28 osoba tada privedeno zbog neovlaštenog posjedovanja i prodaje marihuane, hašiša, amfetamina, hašiševa ulja: utvrđena je i smrt 51-godišnjeg Samoborca te nestanak mlade Francuskinje.

Posljednji put svjedoci su je vidjeli pokraj spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata u Tržiću Tounjskom. Nekoliko stotina metara dalje nalazio se napušteni kamper kojim je, s prijateljicom Roxanne, krenula na proputovanje Europom. Pronađen je nedaleko od stare napuštene ruševne kuća gdje je ležala njezina torbica s bočicom vode te novčanik bez dokumenata i novca.

U danima koji su slijedili pokrenuta je velika potraga u kojoj su sudjelovali ronioci, policija, HGSS, lokalni lovci i volonteri. Pretraženo je korito Mrežnice, kao i područje uz obalu i okolne šume, pa i prometnice Primišlja, Tržića i šireg prostora, dok su za snimanje minskih područja angažirani i dronovi. Tijekom istrage hrvatska je policija ispitala nekoliko stotina ljudi, bez ikakva rezultata. Ostali su neuspješni i svi pokušaji lociranja signala njezina mobitela. Nakon deset dana potraga se povukla s terena.

Pozivi francuskih medija

Nestanak Anne-Cécile prošlog je ljeta izazvao veliku pozornost domaćih, ali i francuskih medija. List Le Parisien izvijestio je kako je moguće da se radi o otmici. Policijski izvor francuskim novinarima tada je kazao kako je moguće da je djevojka na festivalu upoznala osobu koja ju je otela ili joj drugačije naškodila. Posebnu pažnju posvetili su informaciji da su istražitelji doznali da je Anne-Cécile prije nestanka uzela drogu LSD i otišla na plesni podij. Prijateljici je potom rekla da se ide kratko prošetati. Nije se vratila pa je djevojka nestanak prijavila policiji. Kako istraga nije dala rezultate, francuski mediji odašiljali su dramatične apele tamošnjoj javnosti. "Gospodine François Hollande, uzmite telefon, nazovite Ivu Josipovića i zatražite od njega da slučaju nestale Anne-Cécile dade apsolutni prioritet", glasio je jedan od njih. Neki mediji obraćali su se i Laurentu Fabiusu, ministru vanjskih poslova. "Vaš posao nije završen. Negdje u nekom jezivom podrumu, izgladnjela, nasmrt preplašena i maltretirana, ova se tako mlada djevojka nada da ćete joj vi i Francuska pružiti ruku spasa."

Vijest o nestanku mlade Francuskinje proširila se i društvenim mrežama. Njezini su prijatelji na Facebooku otvorili stranicu i pokrenuli vlastitu potragu. Danima su na internetu skupljali donacije kako bi došli u Hrvatsku. Kada su prikupili 2000 eura, već 15-ak dana nakon nestanka stigli su u Zagreb pa cijeli grad oblijepili plakatima na kojima su molili za bilo kakvu informaciju. U to vrijeme prvi su put u Primišlje doputovali i Annini roditelji Ghislaine i Michel Pinel.

"Svim mladima koji posjećuju ovakve festivale želimo poručiti da se klone droga jer nikad ne znaju tko ih vreba", poručili su tada, izbezumljeni od brige za nestalom kćeri.

I godinu dana kasnije ne žele odustati od Anne. U dijelu hrvatskih medija objavili su plaćene oglase kojima mole da se svi građani koji imaju informacije o nestaloj djevojci jave u najbližu policijsku upravu ili na broj 192. Raspisali su i novčanu nagradu od 500 eura osobi čije svjedočanstvo i konkretne informacije mogu pomoći u istrazi, dovesti do novog traga ili do Annina pronalaska.

Obavijeno velom tajne

– Samo želimo znati što joj se dogodilo – kazali su roditelji u razgovoru za Večernji list. – Svakoga dana želimo zadržati nadu da je živa. S obzirom na to da se još uvijek nismo uvjerili ni u jedan dokaz koji bi govorio suprotno, Anna je za nas nekamo otišla, možda je još uvijek u Hrvatskoj, ali ne znamo gdje – kažu roditelji koji nemaju ni najmanjeg prigovora na policijsku istragu koja se vodi u Hrvatskoj.

– U odjelima za nestale osobe Hrvatske, ali i Francuske na istragu su utrošena ogromna sredstva, no rezultati nas na žalost nisu odveli nikamo. Sve ostaje pod velom tajne još od 21. srpnja 2014., od 10.45 sati u ruševnoj kući u blizini minskih polja. Sve su opcije otvorene, ali nijedna indicija ne potvrđuje nijednu od hipoteza. Zato ćemo i dalje tražiti svjedoka koji bi mogao donijeti neki novi element za ponovno pokretanje istrage.

Tragajući za kćeri, angažirali su i hrvatske pravne savjetnike, pa i privatne detektive. – Odgovorili smo na svaki od njihovih zaključaka, pomažući rasplesti svaki od mogućih scenarija. Uz njihovu pomoć, kao i pomoć hrvatskog veleposlanika u Francuskoj u travnju je obavljen novi pregled dijela minskog polja uz pomoć drona. Cilj je bio iskoristiti izostanak guste vegetacije kako bismo pronašli tragove odjeće, obuće... uzalud. Analize fotografija snimljenih uz pomoć drona nisu, na žalost, donijele ništa nova.

Zanimalo nas je kakav je tretman slučaja u francuskim medijima danas.

– Potragu za Anne-Cecile i dalje prate lokalni mediji, novine i televizijske postaje. Ali vi i sami znate da novinare zanima samo vijest, samo novost jer to je ono što prodaje, a u slučaju nestanka Anne-Cécile ništa se pomiče, samo akcije koje sami poduzimamo.

A akcija je uistinu mnogo. U prosincu su obitelj i prijatelji organizirali povorku kroz Lyon, noseći transparente za vrijeme Festivala svjetla koji pohode brojni turisti, kada su podijelili tisuće letaka. Osnovana je i udruga "Nestala Anne-Cécile Pinel" koja od početka ove godine već broji 586 članova iz svih zemalja, pa i Hrvatske, pogođenih nestankom njihove kćeri. – Uz puno napora svi smo mi u svijet odaslali pravu sliku Anne-Cécile koja je daleko od slike konzumentice droga kakvom su je neki mediji pokušali prikazati. Svi oni otkrili su dobrotu i velikodušnost osobe koja nije mogla reći "ne" potrebitima.

Uzimanje supstancija

Anne-Cécile je, kažu, velikodušna, dinamična, tvrdoglava, odlučna i neovisna, pravi buntovnik. "Svi ovi elementi njezine ličnosti doveli su do odluke da se prošle godine usudi poći na putovanje Europom koje je trebalo biti dovršeno krajem kolovoza, nipošto 21. srpnja. Kupila je kombi 2013. pa ga obnovila u proljeće 2014. godine. Njezina neovisnost dovela je do susreta s krugovima koji slušaju trance glazbu i povremenog uzimanja raznih supstancija o čemu smo doznali tek tijekom policijske istrage. Međutim, čuli smo i za njezinu čvrstu odluku da izađe iz takva okruženja i fokusira se na svoju budućnost na projektu s nekretninama, zbog kojeg je upisala i dopisne tečajeve kako bi unaprijedila svoje znanje."

Kada je neki dan, 20. srpnja, u šumskom predjelu Otoka Oštarijskog kod Ogulina nađeno tijelo nepoznate osobe koja je, sudeći prema poodmaklom stadiju raspadanja, dulje vrijeme provela u šumi, roditelji su protrnuli. Ubrzo se ispostavilo da je ipak riječ o muškoj osobi. Sudbina Anne-Cécile Pinel još je uvijek otvorena knjiga.

>> Majka Francuskinje nestale kod Slunja: 'U šoku sam. Ne mogu doći k sebi'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
00:09 10.08.2015.

MIslim fakat mi je žal ove klinke, a pogotovu njenih roditelja. Ta "velikodušna, dinamična, tvrdoglava, odlučna i neovisna, pravi buntovnik" osoba je na kraju "dovela je do susreta s krugovima koji slušaju trance glazbu i povremenog uzimanja raznih supstancija ". Kamo sreće da je bila na Thompsonovom koncertu. Ni vlas sa glave joj nebi falila, makar ga većina novinara naziva "ustaški dernek".

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
23:38 09.08.2015.

Bitno da je ovaj vikend murja bila u svakoj busiji iza svakog nebuloznog znaka od 40 Km/h. I sad se moj frend murjak ljuti kaj ga ja zovem carinik :)

CH
chemica
00:01 10.08.2015.

Pametna djeca se ne drogiraju s LSD-jem. Netko umre s dvadeset, netko s osamdeset...Ovaj s osamdeset sigurno nije umro od droge.