Njegovo izručenje Bugarskoj nadziralo 60 specijalaca

Robert Matanić u Srbiji bio tretiran kao vrlo opasan

Foto: import
Robert Matanić u Srbiji bio tretiran kao vrlo opasan
30.10.2008.
u 01:18
Pogledaj originalni članak

Zbog nedostatka dokaza Robert Matanić (31), nekoć sparing partner Cro Copa Mirka Filipovića, u svibnju ove godine, barem tridesetak kilograma lakši, pušten je iz zatvora u Sofiji u kojem je bio osam mjeseci i 19 dana zbog optužbi da je bio vođa plaćenih ubojica koji su likvidirali petoricu bugarskih šefova narkomafije.

Matanića je u pratnji 60 policajaca - zbog dojave o planiranju bijega - u rujnu 2007. Bugarskoj izručila Srbiji nakon što je u veljači 2005. uhićen u spektakularnoj akciji u hotelu Ineks-Krajina u Negotinu. U tom je hotelu zajedno s tada 23-godišnjim Tomislavom Marjanovićem odsjeo nakon što su u autu gospićkih oznaka prešli bugarsko-srpsku granicu jer zbog snijega nisu mogli nastaviti put.

Policija je dobila dojavu pa se Marjanović predao (inače je bio tražen u Hrvatskoj zbog izdržavanja kazne od godine i mjesec dana zatvora temeljem presude suda u Zadru), dok je Matanić više sati prijetio bombom ako mu se ne omogući kontakt s predstavnicima Hrvatske u Srbiji. Potom je dvije i pol godine izdržavao kaznu u KPZ Mitrovica zbog šverca oružja. Prije izručenja Bugarskoj srbijanska je policija dobila dojavu o Matanićevu planiranju bijega.

“Cijeli Matanićev plan je razotkriven. Da je došlo do bijega, sigurno je da bi Matanićevi sudionici upotrijebili oružje. Matanić je opasan kriminalac, koji ima jake suradnike i u Hrvatskoj i u Srbiji. Zbog toga je cijelo vrijeme u zatvoru u Srbiji bio pod specijalnim mjerama nadzora. Te mjere su u posljednja dva tjedna, kada se saznalo za plan bijega, podignute na najvišu razinu. Matanić je stavljen u samicu i zabranjeni su mu posjeti”, rekao je lani u rujnu za Blic izvor iz vrha srbijanske policije.

Zbog iznude se protiv Matanića vodi i postupak na Općinskom sudu u Zagrebu. Posljednja prijava protiv Matanića u Hrvatskoj je podnesena 2002. godine, a od 1995. imao ih je šest zbog oružja, razbojstava, iznuda i udruživanja u grupu radi počinjenja kaznenih djela. Matanić je često boravio na teritoriju Bugarske.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr