Njemački div uložio još 70 milijuna eura

Rimac je na putu da postane Porscheov dobavljač prvog reda

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mate Rimac
Foto: MORH / M. Čobanović
Mate Rimac održao predavanje kadetima
09.03.2021.
u 08:36
RIMAC C_TWO Krajem prošle godine počela je predserijska proizvodnja električnog hiperautomobila s 1914 KS u tvornici u Velikom Trgovišću, a za ovu godinu najavljena je serijska proizvodnja
Pogledaj originalni članak

Njemački proizvođač luksuznih sportskih automobila Porsche uložio je dodatnih 70 milijuna eura u Rimac Automobile, objavili su jučer ujutro njemački automobilski div i hrvatska tehnološka tvrtka iz Svete Nedelje.

Porsche je tako povećao svoj udio u Rimac Automobilima s 15,5 posto na 24 posto, a tehnološka tvrtka iz Svete Nedelje je došla do vrijednosti od 795 milijuna eura, izvijestio je Reuters. Od prve Porscheove investicije 2018. godine, pa kasnije još jedne 2019. godine, tim u Rimac Automobilima udvostručio se na gotovo 1000 zaposlenih, a hrvatska tehnološka tvrtka nastavila je proizvoditi neke od najnaprednijih svjetskih elektrificiranih pogonskih sklopova, baterija, infotaimenta i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom.

Rimac Automobili sada surađuju s mnogim velikim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kiju, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.

– Porsche je velika podrška našoj tvrtki od 2018. godine i uvijek je bio privilegij što je jedna od najpoznatijih svjetskih marki sportskih automobila dio Rimca. Ponosni smo što zajedno radimo na novim uzbudljivim i elektrificiranim proizvodima te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac Automobile rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom tvrtke – rekao je Mate Rimac.

Rimac ostaje neovisan

No, budući da su mnogi proizvođači širom svijeta kupci proizvoda Rimac Automobila, važno je i za Rimca i za Porsche da hrvatska tvrtka ostane potpuno neovisno poduzeće.

– Naši projekti i naši dioničari su – i uvijek će biti – potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje informacijskog zaštitnog zida na koji se oslanjaju naši partneri i omogućuje nam daljnji rad s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže tvrtki da se razvija i raste, što je korisno za sve naše kupce – kaže Mate Rimac.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT Porsche AG-a, naglašava da su Mate Rimac i njegov tim izvrsno pozicionirani u prototipnim rješenjima i malim serijama te da su Porscheu važni partneri, posebno kao podrška u razvoju komponenata.

Porsche uložio i u Infinum

– Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prvog reda za Porsche i druge proizvođače u segmentu visoke tehnologije. Porsche je već dao prve narudžbe Rimcu za razvoj visokoinovativnih serijskih komponenata, a oba partnera imaju koristi od ove suradnje. Mate Rimac nadahnjuje nas svojim inovativnim idejama. Na isti način koristi i naš know-how u proizvodnji i metodološku ekspertizu u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u tvrtku potpuno ispravno. Rimčeva vrijednost povećala se višestruko od našeg početnog ulaganja. Uz to, tvrtka se tehnološki vrlo dobro razvila. Širimo suradnju korak po korak, a također imamo koristi od Rimčevih inovacija – rekao je jučer Porscheov direktor Lutz Meschke.

Podsjetimo, Rimac Automobili su prva ulaganja u tvrtku dobili 2012. i 2013. godine, kada je u tvrtku uložio jedan od najbogatijih Kolumbijaca Kanayet Yepes te ulagači iz Hong Konga. Prva velika investicija stigla je od kineske Camel grupe koja se bavi proizvodnjom električnih baterija. Godine 2017. Kinezi su uložili 30 milijuna eura, a danas imaju udio od 14 posto u Rimac Automobilima.

Prva investicija Porschea kao dijela velike Volkswagen grupe stigla je 2018., kada je Porsche kupio 10 posto udjela u Rimac Automobilima, a godinu kasnije svoj je udio povećao na 15,5 posto. Iste 2019. godine Hyundai-Kia grupa uložila je ukupno 80 milijuna eura (600 milijuna kuna). Od toga Hyundai je uložio 474 milijuna kuna i preuzeo 11 posto udjela, a Kia 126 milijuna kuna i preuzela 2,7 posto udjela u Rimac Automobilima. Rimac je Porscheu preporučio i zagrebačku softversku tvrtku Infinum u koju su Nijemci uložili 10 milijuna eura.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar manjejeviše
manjejeviše
08:44 09.03.2021.

Bravo za Rimca.

ST
stefj
08:51 09.03.2021.

Još malo pa milijarda... Fali još jedan krug refinanciranja i investicija...

BA
Badi
08:59 09.03.2021.

Material pazi, Porsche 24% , Camel 14% i Hyunadai 11%, nie daleko oder 51% ako neko kupi sve.