Ljudska prava

RH izgubila spor u tužbi zbog klevete Andrije Hebranga

Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
RH izgubila spor u tužbi zbog klevete Andrije Hebranga
20.09.2013.
u 07:37
Hebrang je tužio Josipa Stojanovića za klevetu i dobio spor, a Stojanović je potom tužio Hrvatsku za kršenje ljudskih prava
Pogledaj originalni članak

Europski sud za ljudska prava jučer je jednoglasno donio presudu da je u predmetu Josipa Stojanovića protiv Hrvatske prekršen članak 10. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Riječ je o slučaju klevete jer je hrvatski ministar zdravstva 1997. tužio Stojanovića nakon objave dvaju članaka kojima je bio nezadovoljan. Stojanović je morao platiti odštetu ministru pa se žalio Europskom sudu za ljudska prava koji je odbacio prigovor Vlade RH da članak 10. nije primjenjiv. U presudi se ne navodi ime tadašnjeg ministra zdravstva Andrije Hebranga, nego samo njegova funkcija, a ne spominje se ni ime vlasnika tjednika u kojem su objavljeni sporni tekstovi. U travnju 1997. tjednik je objavio dva članka u kojima je Stojanović citiran. Jedan od njih uključivao je intervju s njim, u kojem je kritizirao ministra zdravstva koji je bio član iste političke stranke kao Stojanović. Prema novinskim tekstovima Stojanović je izjavio da je od javnosti skrivana činjenica da je ministar sjedio u deset nadzornih odbora i za to primao visoku naknadu.

Ministar je podnio tužbu za klevetu protiv izdavačke kuće i protiv gospodina Stojanovića. U svibnju 2003. Općinski sud u Zagrebu odredio je da Stojanović mora platiti odštetu ministru. Presuda je potvrđena u lipnju 2008. kada je Ustavni sud odbio tužbu gospodina Stojanovića. On se žalio da su hrvatski sudovi povrijedili njegova prava iz članka 10. (sloboda izražavanja). Ustvrdio je da on nije koristio riječ “makinacije“ kako bi opisao ministrove akcije, da nije ovlašten za objavljivanje sadržaja telefonskog razgovora, a da u drugom članku nije točno prenesen sadržaj razgovora s novinarom.

Sud je sada zaključio da Hrvatska Stojanoviću mora platiti 1500 eura za nematerijalnu štetu i 5600 eura za troškove. Obje strane imaju tri mjeseca za eventualni zahtjev da se predmet uputi velikom vijeću suda, koje će onda donijeti konačnu presudu.

>>Šuker šuti, a Hebrang za otkaze krivi Vladu i najavljuje protutužbu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.