RAT U EUROPI

Ukrajinski obavještajci: Bjelorusija će primiti tisuće ruskih vojnika; Zelenski: Borbe u Limanu još traju

Foto: Ukrainian Air Force/REUTERS
An explosion is seen during drills by the Ukrainian Air Force at an unidentified location in Ukraine in this screen grab from an undated handout video
Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk
Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk
Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk
Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk
Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk
Foto: Reuters
Ostaci ruskog vojnog zrakoplova
Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporižje
Foto: Andrew Kelly/REUTERS
U.N. Security Council convenes at Russia's request to discuss Nord Stream, in New York
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Concert marking Russia's annexation of four Ukrainian territories held in Moscow
Autori Vecernji.hr, Hina
01.10.2022.
u 23:33
Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebala razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novoga velikog poraza na bojnom polju u Limanu.
Pogledaj originalni članak

Danas je 220. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu i početka rata. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je na svečanoj ceremoniji u ptetak priključenje četiri ukrajinske pokrajine Rusiji temeljem održanog referenduma čiju zakonitost i legitimnost su odbacile zapadne zemlje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio potom da njegova zemlja podnijela zahtjev za priključenje NATO-u.

Tijek događaja:

23:31 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se borbe nastavljaju u ključnom gradu Limanu, koji je ruska vojska u subotu napustila kako ne bi ostala u okruženju.

"Ukrajinska zastava je već u Limanu u regiji Doneck. Borbe se tamo i dalje odvijaju", rekao je Zelenski u kasnom večernjem obraćanju.

Zelenski je rekao i da će ukrajinska vojska "u tjednima koji dolaze" vratiti i druge gradove u Donbasu.

Ukrajinska vojska ranije je objavila da su njezini vojnici ušli u subotu u grad Liman, važno željezničko čvorište u istočnoj Ukrajini pod kontrolom ruskih vojnih snaga. Liman se nalazi u regiji Doneck, koju je Moskva anektirala u petak, ali nije u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa.

21:56 - Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako se Bjelorusija priprema za primitak ruskih vojnika i opreme.

Ukrajinsko ministarstvo potvrdilo je kako će Bjelorusija primiti i do 20.000 ruskih vojnika. Trenutno ih je u Bjelorusiji oko 1.000.

21:45  - Plinovod Sjeverni tok 2 više ne curi ispod Baltičkog mora jer je postignuta ravnoteža između pritiska plina i vode.

"Tlak vode je više-manje zatvorio cjevovod tako da plin koji je unutra ne može izaći", rekao je glasnogovornik Sjevernog toka 2 Ulrich Lissek za AFP.

"Zaključak je da još ima plina u plinovodu", dodao je.

Na pitanje koliko se vjeruje da plina ima u plinovodu, Lissek je rekao: "To je pitanje od milijun dolara."

Informacije o statusu curenja plinovoda Sjeverni tok 1, koje je bilo znatno veće, nisu bile odmah dostupne.

20:35 - Na vojnom aerodromu na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je anektirala Rusija, došlo je do eksplozija, proizlazi iz objavljenog videa koji prikazuje oblake dima, dok lokalne vlasti tvrde da je zapravo riječ o zrakoplovnoj nesreći.

"Prema riječima hitnih službi, zrakoplov je promašio pistu i zapalio se", napisao je na Telegramu Mihail Razvožajev, guverner kojeg su postavile ruske okupatorske snage.

No objavljeni video potaknuo je promatrače na spekulacije da se zapalilo skladište streljiva.

Ukrajinske snage uspjele su zadnjih mjeseci raketama pogoditi područje Krima.

17:56 - Čečenski vođa Ramzan Kadirov u subotu je rekao da bi Moskva trebala razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novoga velikog poraza na bojnom polju.

>> VIŠE OVDJE

17:18 - Rusija je u subotu priopćila da su se njezine snage povukle iz grada Limana u istočnoj Ukrajini kako bi izbjegle da ih opkoli ukrajinska vojska.

"U vezi sa stvaranjem prijetnje opkoljavanja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasnij Liman na povoljnije položaje", priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi koristeći ruski naziv grada.

>> VIŠE OVDJE

16:20 - Rusija je prestala isporučivati plin Italiji, priopćila je talijanska energetska tvrtka Eni u subotu.

Ruska tvrtka Gazprom obavijestila je u subotu Eni da više ne može isporučivati ​​plin preko Austrije. Ruski plin inače stiže i distribuira se iz talijansko-austrijskog pograničnog grada Tarvisija.

Glasnogovornik Enija rekao je novinskoj agenciji ANSA da je Gazprom priopćio kako više ne može isporučivati ​​plin Austriji. Međutim, prema informacijama iz Enija, Austrija nastavlja primati ruski plin, dodao je glasnogovornik.

Do izbijanja rata u Ukrajini Italija je oko 40 posto plina dobivala iz Rusije. Nakon toga su vlada u Rimu i Eni, tvrtka u djelomičnom državnom vlasništvu, sklopili sporazume s nekoliko drugih zemalja, poput Alžira, kako bi smanjili ovisnost o Moskvi.

Posljednjih mjeseci Italija je dobivala samo oko 25 plina iz Rusije. U posljednjih nekoliko dana isporučene količine su jako pale.

15:45 - Ukrajinska sigurnosna služba SBU objavila je u subotu da je najmanje 20 civila ubijeno u ruskom granatiranju civilnog konvoja krajem rujna na "ničijoj zemlji" između teritorija pod kontrolom Rusije i teritorija pod kontrolom Ukrajine.

Sedam vozila pogođeno je u granatiranju konvoja između okupiranog Svatova u regiji Luhansk i Kupjanska u regiji Harkiv nad kojim su prošlog mjeseca preuzele kontrolu ukrajinske snage, navodi SBU u priopćenju.

Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk

SBU je objavio fotografije uništenih civilnih vozila uz željezničku prugu i pougljenjene ljudske ostatke.

Dva tijela su pronađena na vozačkim sjedalima automobila.

Dužnosnici koje je postavila Rusija na istoku Ukrajine optužili su Kijev u četvrtak da je granatirao konvoj izbjeglica koji su napuštali regiju Harkiv, pri čemu je poginulo 30 civila, izvijestili su ruski državni mediji.

Foto: Security Service of Ukraine/REUT
Aftermath of a suspected strike on a civilian convoy on the railway between Svatove and Kupiansk

Nije jasno misle li dužnosnici na isti konvoj.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti spomenute navode.

12:10 Ukrajina je opkolila tisuće ruskih vojnika u istočnom gradu Limanu ključnom za rusku vojsku, a operacija je još u tijeku, objavio je u subotu glasnogovornik ukrajinske vojske. Zauzimanje grada, koji je Rusija koristila kao logističko i transportno središte za svoje operacije na sjeveru regije Doneck, predstavljalo bi značajan udarac planovima Kremlja da zauzmu cijeli Donbas.

"Ruske grupacije u području Limana su okružene", kazao je Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

"Liman je važan jer je to sljedeći korak prema oslobađanju ukrajinskog Donbasa. To je prilika da se ide dalje do Kremine i Sjeverodonecka, a i psihološki je to vrlo važno", dodao je. Rusi su u Limanu imali 5 do 5 i pol tisuća vojnika, ali se broj okruženih postrojbi možda smanjio zbog žrtava i pokušaja nekih ruskih vojnika da se probiju iz okruženja, kazao je Čerevatij.

Istaknuo je da ruske postrojbe neuspješno pokušavaju probiti okruženje. “Neki se predaju, imaju dosta ubijenih i ranjenih, ali operacija još nije gotova”, rekao je. 

11:05 Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da odbacuje rusko pripajanje četiriju regija u Ukrajini, dodajući da ta odluka predstavlja "teško kršenje" međunarodnog prava. Turska, članica NATO-a, provodi diplomatsko balansiranje otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Ankara se protivi zapadnim sankcijama Rusiji i ima bliske veze s Moskvom i Kijevom, svojim crnomorskim susjedima. Također je kritizirala rusku invaziju i poslala naoružane dronove u Ukrajinu. Tursko ministarstvo priopćilo je u subotu da nije priznalo rusko pripajanje Krima 2014., dodajući da odbacuje odluku Rusije da pripoji četiri regije, Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju.

"Ta odluka, koja predstavlja teško kršenje utvrđenih načela međunarodnog prava, ne može se prihvatiti", poručili su iz ministarstva. "Ponavljamo, podržavamo rješavanje ovog sve težeg rata na temelju pravednog mira koji će se postići pregovorima", dodaje se.

10:05 Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhitila je ruska patrola, priopćio je u subotu Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu. Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor tvrtke Petro Kotin.

"Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru", napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu.

Murašov "snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost" elektrane i njegovo pritvaranje "ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi", rekao je Kotin. Pozvao je ruske snage da "odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju" elektrane i oslobode Murašova.

8:05 -  Latvijci u subotu izlaze na izbore u sjeni ruske invazije na Ukrajinu i to će pomoći premijeru Artursu Krišjanisu Karinšu, koji podržava EU i NATO, da ponovo pobijedi.  Birališta su otvorena u 7 sati po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 20. Prve izlazne ankete očekuju se ubrzo nakon zatvaranja birališta.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su oslabili populisti, konzervativci i socijaldemokratska stranka Sklad, koja obično ima veliku potporu velike ruske manjine u zemlji.

„Ruska invazija na Ukrajinu pomaže Karinšu da privuče birače u Latviji jer su u takvim vremenima ljudi skloni okupljanju oko zastave”, rekao je Marcis Krastins, stručnjak za politiku.

8:00 -   Sjedinjene Države bi znale da Rusija priprema nuklearni udar na Ukrajinu, a Moskva bi možda i željela da se to zna, kažu stručnjaci za nuklearno oružje za francusku novinsku agenciju Afp.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je mogućnost uporabe nuklearnog oružja ako bude ugrožen "teritorijalni integritet" ili opstanak Rusije. Odluka Moskve u petak da pripoji četiri djelomično okupirane regije Ukrajine potencijalno znači da bi Rusija mogla razmotriti nuklearni odgovor na napade na teritorij na koji polaže pravo.

7:26 -  Rusija je uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, koju su predložile SAD i Albanija, kojom se osuđuje ruska nezakonita aneksija Zaporoške, Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti.

Od 15 država članica Vijeća sigurnosti, 10 njih je glasalo za rezoluciju, Kina, Gabon, Indija i Brazil su bili suzdržani dok je Rusija očekivano bila protiv. Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da će se SAD sada obratiti Generalnoj skupštini UN-a kako bi osudila nezakonitu aneksiju Rusije.

7:00 -  Glasnogovornik plinskog diva Gazproma, koji je pod nadzorom Kremlja, izjavio je u petak kako je nakon eksplozije koja pogodile dva cjevovoda ispod Sjevernog mora iscurilo 800 milijuna prostornih metara prirodnoga plina, izvijestila je novinska agencija Tass.

Gasnogovornik Sergei Kuprijanov izjavio je preko video veze na sjednici Ujedinjenih naroda kako je količina ispuštenoga plina jednaka danskim tromjesečnim zalihama. 

PUTINOVA ANEKSIJA

Rusija pripojila 15 posto Ukrajine: Kijev traži ulaz u NATO, Moskva prijeti nuklearnim ratom

U dvorani Georgijevski u Velikoj palači Kremlja ruski predsjednik Vladimir Putin, pred stotinama ruskih zastupnika, vjerskih službenika i dostojanstvenika potpisao je danas pripajanje četiriju okupiranih ukrajinskih oblasti Rusiji, rekavši da su "ljudi napravili svoj izbor, nedvosmislen izbor" i da je aneksija dijelova Ukrajine "volja milijuna ljudi". Sjedinjene Države nikada, nikada, nikada neće priznati pripajanje ukrajinskog suverenog teritorija, poručio je američki predsjednik Joe Biden

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

DU
Deleted user
11:22 01.10.2022.

Postovani ADMIN. Iz koje razloga su izbrisani moji komentari dd 30.9.2022. Postovi su u skladu sa pravilima komentiranja koje vase urednistvo zahtijeva od korisnika. Samovolja,zabuna? Ako vec toliko govorimo o demokratskom pravu,onda budimo demokrati,ovako,to lici na Farce Majeure. uljudno molim da se komentari vrate na clanke na kojima sam ih objavio.

ZA
zagabria7
09:23 01.10.2022.

Vijeće sigurnosti postalo je epizoda iz humorističke serije Monty Python.

Avatar DIXI
DIXI
16:33 01.10.2022.

"Ukrajinski vojnici ušli u strateški važan grad Liman", upravo službeno objavila HINA. Valjda može i ovdje.