NOVA KRIZA U ITALIJI

Renzijev udar: premijera Contija spašavaju “preletači”

Foto: EXPA/PIXSELL
ITA, Sitzung des Senats
Foto: EXPA/PIXSELL
ITA, Sitzung des Senats
15.01.2021.
u 10:02
Prijevremene izbore zazivaju jedino desničari poput Salvinija i Berlusconija
Pogledaj originalni članak

Čelnik i osnivač stranke Italija živa i bivši premijer Mateo Renzi izazvao je krizu vlade Giuseppea Conte time što je u srijedu navečer povukao iz koalicijske vlade dvije ministrice njegove stranke Elenu Bonetti (Ministarstvo jednakih mogućnosti) i Teresu Bellanovu (Ministarstvo poljoprivrede) te Ivana Scalfarotta (podtajnik ministarstva vanjskih poslova).

Renzi već tjednima najavljuje izlazak iz vlade ne bude li Conte izmijenio planove za dobivanje novca iz europskih fondova za obnovu. Italija bi trebala dobiti 209 milijardi eura i sve bi stranke htjele na neki način upravljati dijelom tog novca. Dakako, Renzi govori da je povukao stranku iz vlade na dobrobit svih Talijana, odnosno da se usvoje programi koji bi dali odgovore na mnoge probleme koje ima Italija, posebno nakon pandemije, ali većina drži kako je to učinio s namjerom da makne Contea.

Osobni animozitet

Dan nakon što je izbila kriza vlade, stranke su provele u konzultacijama što učiniti da se ne ide na prijevremene izbore koje zaziva oporbeni desni centar (Liga Mattea Salvinija, Naprijed Italijo Silvia Berlusconija i Talijanska braća Giorgije Meloni). Desni bi centar na izborima pobijedio, pokazuju ankete. No, isto tako prema tim ispitivanjima, većina Talijana ne želi prijevremene izbore u ovoj situaciji. Dakako da to ne žele ni stranke vladine većine u kojoj su, osim Renzijeve stranke koja je izašla, još Pokret 5 zvijezda (M5S), Demokratska stranka (PD) i stranaka Slobodni i jednaki (LEU).

– Conte treba sastaviti program do kraja mandata. Ne vjerujem u prijevremene izbore. Postoje uvjeti da se nastavi s istom vladom. Ne glasuje se sada, već 2023. – kazao je Renzi.

Zapravo, Renzi je dao do znanja kako bi ostao u vladi pod uvjetima koje je iznio, ali na kompromis Conte nije spreman.

– Ne pregovaram više s njime (Renzijem) – kazao je Conte i čini se da je voljan tražiti povjerenje vladi u parlamentu. U Zastupničkom domu ima dovoljno glasova i bez zastupnika Renzijeve stranke, ali u Senatu je većina problematična bez glasova 18 senatora stranke Italija živa. Zapravo, nedostaje mu devet glasova koje bi možda mogao dobiti od senatora mješovite skupine, one u kojoj su parlamentarci izašli iz stranaka s kojima su ušli u parlament.

Zajedno sa senatorima Italija živa vladina većina ima 166 glasova, odnosno osam više od potrebne većine koja iznosi 156. U mješovitoj skupini ima senatora koji su i prije podupirali Contea i on se nada da će i sada dobiti njihovu potporu. Na taj bi način izbacio Renzija ne samo iz vladine većine, već možda i u potpunu političku izolaciju. Između njih dvojice vlada i određeni animozitet. Nitko u Italiji, a posebno u svijetu, ne shvaća zašto je Renzi baš u vrijeme pandemije i ekonomskih teškoća otvorio i krizu vlade.

Voli riskirati

No, za Contea je vrlo riskantno tražiti povjerenje u parlamentu. Mora biti siguran da će dobiti onih osam glasova potrebnih za dobivanje povjerenja. Osim toga, to bi bila vrlo labava većina za buduća glasovanja. Upravo je četvrtak bio dan analiza, prebrojavanja i traženja mogućnosti da se ne ide na prijevremene izbore, ne samo zato što bi na njima izgubio lijevi centar već i zato što se tome protivi većina Talijana i jednostavno bi osudila takav potez. Kada je u rujnu 2019. stvorena ova druga Conteova vlada, Renzi je još bio članom PD-a, kojeg je bio svojedobno i predsjednik.

Zatim, već polovicom rujna 2019., odlučio se izaći iz PD-a i osnovati stranku Italija živa. Slijedilo ga je više parlamentaraca, odnosno 30 zastupnika i 18 senatora. Osnivanje stranke koja se, kako kaže Renzi, nadahnjuje ideologijom Kennedyja, Clintona, Blaira, Obame, bio je njegov veliki rizik. Mislio je da bi mogao dobiti oko 10 posto glasova, a prema ispitivanju javnosti jedva bi dobio tri posto. Ne bi mu odgovaralo ići na prijevremene izbore jer ne bi ušao u parlament, a sada ima 48 parlamentaraca.

No, Renzi je takav. Voli riskirati. Riskirao je s referendumom o ustavnim promjenama kada je kazao da će se povući iz politike bude li izgubio referendum. Izgubio je, povukao se na nekoliko godina, ali se vratio. Sadašnji je rizik možda posljednji u njegovoj političkoj karijeri. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
sisavac
13:01 15.01.2021.

conte se jednom suviše lako riješio salvinija, al drugi put bude teže doći na vlast. puno velikih riba je uplovilo u baru.