VEČERNJI TV

Ravnatelj Srca: Pandemija je učinila dobro kad je riječ o digitalizaciji

Foto: Vecernji TV
Ravnatelj Srca: Pandemija je učinila dobro kad je riječ o digitalizaciji
15.04.2021.
u 12:14
Mi već 20 godina gradimo infrastrukturu koja je prilagođena našem BDP. Bitno je imati dugoročnu održivost, a to je problem na kojem radimo. Gradimo infrastruktura na koju znanstvenici mogu računati dugi niz godina, a za to treba novca, istaknuo je
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra - Srce Ivan Marić gostovao je u TV emisiji Večernjeg lista gdje je govorio o digitalnoj transformaciji znanosti i obrazovanja. Emisiju je vodila Lana Kovačević. 

- Ove godine slavimo 50. godina rada, što je stvarno velika obljetnica. U tako izazovnom dobu odlučili smo kroz niz aktivnosti proslaviti 50. obljetnicu tijekom cijele godine - kazao je i istaknuo kako su najveći dio proslave prebacili online. 

Pozvao je građane i da se priključe online konferenciji 'Dani infrastrukture', jer kako je naveo će biti izuzetnih predavanja gostiju iz Hrvatske i Europe. Otkrio je i da će Hrvatska pošta povodom 50. obljetnice rada izdati poštansku marku. 

 

- U sklopu jedne od aktivnosti darovat ćemo 50 besplatnih tečajeva studentima, kao i 50 polaznika IT specijalista. Moraju se prijaviti na SRCE tečajeve online. Prve prijave pokazuju veliki interes što studenata i što IT stručnjaka - naveo je ravnatelj Marić. 

Otkrio je i svoje planove za budućnost SRCA. Kazao je kako mu je cilj u svojem mandatu ojačati ulogu Srca

- Nalazimo se u podatkovnom društvo. Trebamo razvijati tehnologije umjetne inteligencije. Tehnološke promjene su jako brze. Te tehnološke promjene utječu na ono kako IT kompanije rade, pa tako i SRCE. Izuzetno su bitne i te kadrovske promjene. Mi moramo stvarati inženjere koji prate te promjene. Pojedini stručnjaci danas se razviju u izuzetno uskim područjima tehnologije, sve to moramo okrupniti u organizaciji kao što je Srce. 

Upitan o online nastavi u kojoj sudjeluje i Srce., kazao je sljedeće: - Gledajući iz pozicije Srca, unatoč izazovima pandemije i potresa, izuzetno smo ponosni na to kako smo reagirali i pružili uslugu posebice fakultetima koji su morali prijeći na toj oblik novi model. Što to znači za ustanovu poput Srca? To je kao da vam prilazi tsunami od 10 metara, a vi imate zid od jednog metra. I naravno, da vam zid nije velik jer ne očekujete tako ekstremne situacije. No prošle godine Srce. je uspjelo bez prekida prilagoditi svoje usluge.

Kao primjer naveo je da je sustav Merlin prošle godine u tjedan dana prihvatio 6 tisuća e-kolegija, a do tada je 14 000 kolegija dok sada ima 35 000 kolegija. 

- Ako ću biti bezobrazan, ali pandemija je učinila dobro kad je riječ o digitalizaciji u smislu da su se digitalne usluge počele masovno koristiti - ustvrdio je. 

- Mi već 20 godina gradimo infrastrukturu koja je prilagođena našem BDP. Bitno je imati dugoročnu održivost, a to je problem na kojem radimo. Gradimo infrastruktura na koju znanstvenici mogu računati dugi niz godina, a za to treba novca. Do pojave europskih fondova imali smo par pojedinačnih projekata, no pojavom EU fondova uspjeli smo računati i na kapitalne projekte. 

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.