SITUACIJA SE ZAKUHTALA

Rat karlovačkih ugostitelja: Vlasnici noćnih klubova poslali inspekcije kafićima zbog live svirki

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovački Korzo
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovački Korzo
04.09.2020.
u 09:33
Iz Grada su nam pojasnili da ugostitelji koji sudjeluju u aktivnosti 'Na pivo u Karlovac' nisu u nikakvom prekršaju, te da svi, noćni klubovi i kafići, temeljem odluke Stožera civilne zaštite, do 7. rujna mogu raditi do ponoći.
Pogledaj originalni članak

Karlovačka Turistička zajednica, Grad i Ceh ugostitelja najavili su odličnu promotivnu aktivnost 'Na pivo u Karlovac' u koje se uključilo niz karlovačkih kafića nudeći i živu svirku na terasama, razne kvizove, nastupe DJ-eva. Sve kako bi se, umjesto Dana piva otkazanih zbog korone, nešto ipak događalo na kraju ljeta na gradskim ulicama. I sve se već dobrano zahuktalo, kada su na adrese nekih kafića počele stizati razne inspekcije i policija propitujući legalnost svirki, radno vrijeme, dozvoljenu razinu buke...

Uglavnom, društvene su mreže ovih dana u Karlovcu uzavrele; nastao je rat među ugostiteljima i gostima kafića obzirom da se ubrzo doznalo, kako je vlasnik jednog kafića naveo na Facebooku, prijavu inspkecijama poslali 'vlasnik eminentnog karlovačkog cajkaškog kluba i nekoliko karlovačkih noćnih klubova. U prijavi tvrde da kafići nesmiju imati svirke na otvorenom, upire se prstom u njihovo radno vrijeme, spominju minimalni tehnički uvjeti koji čine razliku između kafića i noćnih klubova, spominju troškovi poslovanja, čak se inspkecije upućuje na šest kafića koji, valjda, najviše krše zakone.

Koliko je situacija postala napeta, govori i činjenica da je vlasnik jednog urbanog noćnog kluba koji je jedan od potpisnika prijave, ustvrdio da je obmanjen, da mu je, praktički krivotvoren potpis, jer mu je, kazao je, kolega koji je inicirao potpisivanje prijave, rekao da je to prijedlog koji će poslati samo Gradu kako bi dogovorili sastanak na temu načina rada ubuduće.

- Žao mi je što se ovo dogodilo, što sam išta potpisao. To nije način, za sve ima posla. S time sada moram živjeti – kazao je. No, šteta je već napravljena. Otkazao sam sve nastupe koje sam dogovorio do kraja te akcije, odnosno do. 4. rujna. Ne želim sudjelovati u ovoj šizofrenoj situaciji u kojoj nas Grad i Turistička zajednica zovu da organiziramo neka događanaj u gradu, a s druge strane nas policija opstruira, a kolege prijavljuju zbog navodnih kršenja zakonskih odredbi. Zato gasimo muziku, sve samo da ne ugrozimo egzistenciju noćnih klubova koji su nas optužili da im nezakonito oduzimamo posao. Takva je tvrdnja netočna kao i tvrdanja da kafićima dnevni posao uzimaju noćni klubovi. Uglavnom, ovakve prijave kratkoročno, a niti dugoročno nikome ne mogu donijeti nikakvu korist – kazao nam je Tihomir Ivka, vlasnik gradskog kafića.

Poručio je Gradu da uvede red odlukom o broju svirki koje kafići mjesečno smiju imati i koje će oni prijavljivati policiji. Osim njega, nastupe i svirke je otkazao i ugostitelj Željko Godač na dvije lokacije. Poručuje kolegi koji sumnja u ikakve prevare i krivotvorenja vlstitog pečata i potpisa, da isto prijavi policiji.

Kod nas inspekcije nisu našle nepravilnosti. Svi znamo da iza svega stoji vlasnik jednog noćnog kluba koji se u ovoj situaciji, kada svi imamo isto radno vrijeme, nije snašao pa opstruira druge. Sa svojim lokalom želim biti partner Gradu i TZ-u u organizaciji događanja u gradu, ali ovo nije način – kazao je gostitelj koji je najavio i pravne posljednice za potpisnike prijave.

Iz Grada su nam pojasnili da ugostitelji koji sudjeluju u aktivnosti 'Na pivo u Karlovac' nisu u nikakvom prekršaju, te da svi, noćni klubovi i kafići, temeljem odluke Stožera civilne zaštite, do 7. rujna mogu raditi do ponoći.

Postoji pisana preporuka turističke inspekcije Državnog inspektorata da je povremena živa muzika u caffe barovima i pripadajućim terasama „u interesu probitka turizma i poboljšanja ugostiteljskih usluga“. Dakle, ugostitelji nisu u prekršaju dok se pridržavaju odluke o radnom vremenu te ostalih propisa koji reguliraju njihovo poslovanje – kažu u Gradu. No, ugostitelji kažu da su nakon svega upozoreni da svirke na otvorenom mogu održavati do 22 sata, te da će Inspektorat to kontrolirati.

Po tome je vidljivo da jedan vlasnik 'cajkašnog' kluba ima daleko veći utjecaj na institucije po gradu od nas 100-ak ugostitelja. Ova je akcija bila prilika da se nešto događa u gradu i da mi nešto zaradimo, ali kolega s mentalitetom 'ako meni crkne krava, mora i susjedima', to nije mogao dozvoliti. Strašno! - zaključuju ugostitelji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar rubinet
rubinet
09:58 04.09.2020.

Sve narodnjačke klubove treba zatvoriti. Zabraniti im djelovanje i postojanje. Ugraditi tu odluku u Ustav.

Avatar Forumas
Forumas
10:24 04.09.2020.

nakarada na hrvatski nacin. postoje kafici i postoje nocni klubovi,kad se trazi dozvola za kafic postoje kriteriji kao i kad se trazi dozvola za nocni klub. izmedju ostalih kriterija za kafic je i taj da nema zive muzike na terasama kao i taj da se muzika nakon 22 sata uopce ne smije cuti izvan kafica a i do 22 sata je decibelski ogranicena. vlasnici kafica se u vecini slucajeva ne pridrzavaju tih kriterija tako da iz tih kafica i njihovih terasa u ljetnim danima tresti ziva muzika koja uznemirava susjede. nakarada je to da lokalni serifi cak i nagovaraju vlasnike kafica da imaju zivu muziku sa takvim akcijama kao sto je "na pivo u karlovac" a jasno je da na to zakonom nemaju pravo i onda dolazi do pobune susjeda koje te zive muzike maltretiraju kao i do pobune vlasnika nocnih klubova i barova koji su da bi mogli dobiti radnu dozvolu morali ispuniti (ili potplatiti) odredjene kriterije koje vlasnici kafica nisu morali.

SO
socrealist
09:51 06.09.2020.

Forumaš, možeš navest stavak zakona ili pravilnika koji uređuje ugostiteljsku djelatnost da caffe bar NE SMIJE imati svirku na terasi?