OČEKIVANJA EKONOMISTA:

Rast 3,1% od turizma i potrošnje, industrija pada, živimo od rente

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Boris Vujčić i Vedran Šošić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Željko Lovrinčević
27.08.2019.
u 09:05
Bilo bi to sporije od ekonomskih kretanja u prvom tromjesečju, koja su dobacila na 3,9 posto, ali bolje nego što se na početku ove kalendarske godine očekivalo i svakako osjetno iznad pesimističnih kretnja u najjačim ekonomijama
Pogledaj originalni članak

S dvotjednim vremenskim odmakom u odnosu na prve procjene statističkih ureda ostalih europskih država Državni zavod za statistiku sutra će objaviti prvu procjenu kretanja hrvatskog BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu. Ekonomski institut Zagreb vjeruje da nas čeka solidna brojka i ugodna vijest – rast na međugodišnjoj razini od 3,1 posto. Bilo bi to sporije od ekonomskih kretanja u prvom tromjesečju, koja su dobacila na 3,9 posto, ali bolje nego što se na početku ove kalendarske godine očekivalo i svakako osjetno iznad pesimističnih kretnja u najjačim ekonomijama.

Nezadovoljavajuća struktura

Plusevi, kao i dosad, dolaze od turizma, rasta potrošnje i građevinskog sektora, a pritisak prema dolje stvaraju visoki uvoz te posrtanja u industriji.

– Vlada je nasjela na ciljanu halabuku turističke branše, koja je dijelom bila podržana i od znanstvene zajednice, da ne kažem znanstvene prostitucije, te je najavila smanjenje PDV-a iako nam je sezona u svim elementima dobra. Očekujem da će cijela ova godina donijeti rast BDP-a od 3,5 posto, s turizmom kao okosnicom rasta u svim kvartalima osim prvoga – komentira Željko Lovrinčević, istraživač Ekonomskog instituta Zagreb.

– Imamo zadovoljavajuću dinamiku rasta s nezadovoljavajućom strukturom izvora rasta. Sve ostaje u renti – ističe Lovrinčević koji je mišljenja da četvrti krug poreznog rasterećenja, koje je najavio ministar financija Zdravko Marić, nije trebalo usmjeravati prema smanjenju PDV-a u turizmu, jer će smanjenje potrošnih poreza utjecati na dinamiku rasta u sljedećoj godini.

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke Vedran Šošić ističe da HNB predviđa određeno usporavanje prema kraju godine, neki visokofrekventni pokazatelji s kraja drugog kvartala već su ga i registrirali, ali i on je mišljenja da će stopa rasta u drugom tromjesečju biti solidna.

Oprez je svakako potreban jer je u okruženju puno više negativnih nego pozitivnih rizika. Blago usporavanje rasta u Njemačkoj ne bih nazvao recesijom, nego stagnacijom ekonomske aktivnosti – ističe Vedran Šošić.

Na kvartalnoj su razini pad zabilježili Njemačka (-0,1%), Švedska (-0,1%) i Ujedinjeno Kraljevstvo, čije ekonomije čine gotovo 40 posto gospodarstva EU. Italija je na “pozitivnoj nuli”.

– Još uvijek nema nikoga tko će glasno viknuti da je Europa u recesiji, no to je više stvar stila, konvencije i još uvijek većeg broja manjih država koje rastu, nego sadržaja – napisao je Velimir Šonje za Arhivanalitiku. Početak je tu, ostaje problem s predviđanjem trajanja i intenziteta.

– Hrvatskim kreatorima politike, posljednjih godina naviklima na vodopad svježeg novca koji se uz velike međugodišnje stope rasta slijeva u državni proračun, što dostaje da se nahrane svi važni apetiti bez povećanja deficita i javnog duga, ova se priča možda čini kao daleka priča o suši u nekom krateru na Marsu. Međutim, Mars je daleko, a ovo o čemu pišem je pred vratima – navodi Šonje.

Nijemci se ne usude ući u dug

Željko Lovrinčević nije siguran da će sve jači pritisak na njemačke vlasti da dignu državnu potrošnju da bi ubrzali rast imati pozitivan ishod.

– Za Nijemce je izbjegavanje zaduženja svetinja. Njemački političari ne usude se ući u dug i povećati deficit jer se boje odmazde birača. Nijemce ne muči nedostatak domaće potražnje te nemaju osobitu potrebu povećavati je. Njih muče poremećaji u svjetskoj ekonomiji, prije svega odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država te rasplet Brexita – tumači Lovrinčević.

Usporavanje njemačke ekonomije ponajprije dolazi zbog smanjenog izvoza automobila

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

MA
magdalenakristo
09:44 27.08.2019.

Obzirom na zatečeno stanje, smatram da Marić vrlo dobro obavlja svoj posao

TU
tuzo5
09:42 27.08.2019.

Ne vidim problem ako smo u rastu, i to već dulji vremenski period. Ne radi se o slučajnosti već o rezultatu predanog rada ministra Marića i ljudi u njegovom resoru, kao si drugih sestrinskih resora.

RI
riise
09:49 27.08.2019.

Danas je naš dugoročni dug još pao na 0,723%, a što značajno pomaže privatnom sektoru,smanjuje teret duga i pridonosi njegovoj održivosti.Uz blagi rast raspoloživog dohotka raste i cijela ekonomija koja se većinom bazira na potrošnji. Kada smo plaćali kamate preko 8% ( 2000-tih) nije ni moglo biti nekog značajnijeg razvoja zbog toga, i zato taj kurs koji je počeo 2015.g., a znatno su ga unaprijedile vlade iza toga treba pod svaku cijenu nastaviti...