uvođenje covid potvrda

Raspudić u Saboru: 'Zašto glumimo najvažnije političko tijelo kada Stožer upravlja pandemijom i nama'

Foto: Screenshot/youtube
Nino Raspudić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima
10.11.2021.
u 13:12
Stožeru je poručio da se urazumi dok nije prekasno, dok se još može ići legalno kroz institucije, ističući kako će doći dan kad će se ispitivati njihova djela
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) poručio je u srijedu da državom umjesto Sabora, kao najvažnijeg političkog tijela, upravlja Nacionalni stožer civilne zaštite, što je ocijenio "svojevrsnim državnim udarom".

"Zašto glumimo najvažnije političko tijelo u zemlji i hinimo zakonodavca kada Stožer upravlja pandemijom i nama, određuje nam smijemo li ući u zgradu Hrvatskog sabora", upitao je Raspudić u Saboru i takav način upravljanja državom nazvao svojevrsnim državnim udarom".

Stožeru je poručio da se urazumi dok nije prekasno, dok se još može ići legalno kroz institucije, ističući kako će doći dan kad će se ispitivati njihova djela. Propitivao je i koje su nakane uvođenja COVID potvrda.

"Je li svrha prisile na cijepljene sprečavanje širenja zaraze? Ne može to biti razlog, jer se ona COVID potvrdama ne zaustavlja, zarazu šire i cijepljeni i necijepljeni", istaknuo je Raspudić.

Do kraja mjeseca obvezno testiranje za sve na račun države

Ustvrdio je da cijepljenje treba biti slobodan izbor svakog građanina, a da se COVID potvrdama ta sloboda mnogima gazi.

"Ako zarazu prenose i cijepljeni i necijepljeni, treba testirati i jedne i druge", ocijenio je i predložio da do kraja mjeseca testiranje bude obvezno za sve i da ga plaća država.

I Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da treba testirati sve koji ulaze u institucije, i cijepljene i necijepljene, jer svi mogu prenositi virus.

"Stožer je necijepljene okarakterizirao kao najveću ugrozu za društvo, podijelio društvo na cijepljene i necijepljene”, naglasio je Pavliček i poručio kako on kao osoba koja se nije cijepila ne smatra da predstavlja ugrozu za društvo.

Hoće li necijepljeni dobiti vrpcu oko ruku?

"Što je sljedeće, hoćemo li mi necijepljeni dobiti vrpcu da je stavimo oko ruku", upitao je zastupnik.

Stipo Mlinarić (Klub Domovinskog pokreta) uoči obilježavanja pada Vukovara pozvao je političare, koji će doći u Kolonu sjećanja, da pognu glavu jer nisu napravili svoj posao po pitanju pronalaska nestalih.

"Kako možemo Vukovaru odavati pijetet kad ne znamo gdje je 350 ljudi samo iz Vukovara, koji se još vode kao nestali, kakvi su to političari koji mogu doći 18. studenoga u kolonu i govoriti fraze", upitao je Mlinarić.

Zanima ga provodi li se Zakon o nestalima koji je donesen 2019., što je napravljeno u šest mjeseci ili godinu dana, što je napravljeno u posljednjih 30 godina na pronalasku nestalih.

Političari trebaju pognuti glavu u vukovarskoj Koloni sjećanja

"Niste poduzeli ništa i dajete si pravo da govorite o pijetetu prema žrtvama Vukovara, Škabrnje i svih ostalih mjesta, nakon 30 godina dosta je floskula, trebamo podvući crtu i reći da je dosta ovoga bilo", kazao je Mlinarić i poručio političarima koji će doći u Kolonu sjećanja da ne hodaju ponosno, nego da spuste glavu jer nisu napravili svoj posao.

Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) u povodu Dana jednakih plaća ukazala je na diskriminaciju žena po pitanju plaća, ocijenivši kako bi bilo lijepo da se ta diskriminacija u zemlji ukine i pokaže da su hrvatske žene jednako valorizirane kao hrvatski muškarci.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) i Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorile su u slobodnom govoru na likvidaciju Brodarskog instituta.

Drže kako je cilj likvidacije domoći se 120 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta procijenjenog na oko 230 milijuna kuna. "To podsjeća na privatizaciju i pretvorbu iz 1990-ih gdje su tvornice likvidirane, a vrijedne nekretnine prodavane", kazala je Raukar Gamulin.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) osvrnuo se na ministra obrane Marija Banožića, usporedivši ga s Krležinim Filipom Latinovićem. "Nepoznati ministar prvo što radi jest da nabavlja nekretninu i lijepo je uređuje, a sve kako bi pokazao da je važan i poseban", istaknuo je Hajdaš Dončić.

Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) pozvala je da obiteljima ubijenih u akciji Oluja otpišu dugovanja nastala gubitkom parnica za naknadu štete.

VIDEO Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

VO
Volimte
14:31 10.11.2021.

Oni koji bi dali osnovne slobode da dobiju malo privremene sigurnosti ne zaslužuju ni slobodu ni sigurnost i ostaju i bez jednoga i drugoga -Benjamin Franklin

DU
dufour
14:01 10.11.2021.

prije godinu i pol nije bilo cjepiva, i nikome nisu trebale COVID potvrde za ulazak na posao ili u šoping centar. Danas kada imamo cjepiva, a dolaze i lijekovi, moramo imati COVID potvrde. Tko je tu lud???

RE
RedTree
13:47 10.11.2021.

Kako to da u Švedskoj i još dvjema zemljama u Europi mislim s najmanje slučajeva ne postoje te potvrde. Otkad su se uvele skočio je naglo broj, jer ne možeš imati koronu i velika okupljanja. I zašto se ljude ograničava u ostvarivanju njihovih prava i obveza ako će se pridržavati ostalih mjera. Gdje su pravni stručnjaci!?