NALJUTILI Kaczynskog

Raspala se poljska vlada zbog zakona o pravima životinja

Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski and other parliamentarians attend the Polish Parliament session in Warsaw
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski and other parliamentarians attend the Polish Parliament session in Warsaw
19.09.2020.
u 12:24
Stranka PiS prekinula je suradnju s partnerima s desnice te će odsad voditi manjinsku vladu
Pogledaj originalni članak

Zbog zakona o pravima životinja Poljska je dobila manjinsku vladu. Glavna stranka vladajuće koalicije Zakon i pravda (PiS) jučer je objavila da prekida partnerstvo s Ujedinjenom Poljskom zato što su zastupnici te stranke glasali protiv zakona koji bi trebao popraviti odnos prema životinjama u zemlji koja je poznata po proizvodnji krzna i košer hrane. Time su razbjesnili Jaroslawa Kaczynskog, lidera PiS-a, koji je inače i veliki ljubitelj mačaka, te im je u četvrtak poručio kako će ih vjerojatno izbaciti iz vlade pa osnovati novu, manjinsku ili će čak sazvati nove izbore.

Važna mesna industrija

Opozicija je dobro namirisala moguće neslaganje u desnoj koaliciji pa je poduprla zakon u maratonskoj raspravi koja je trajala od utorka pa do petka kada je zakon konačno usvojen, i to velikom većinom: 356 u korist zakona, 75 protiv, a 18 suzdržanih. Zakon još mora sankcionirati i gornji dom parlamenta.

Prema novom zakonu, zabranjuje se uzgoj životinja samo za industriju krzna te upotreba životinja u cirkusima, a osnažuje se i nadgledanje skloništa životinja. Nakon Kine i Danske, Poljska je treći proizvođač krzna u svijetu, a najveći je proizvođač košer hrane u Europi.

– Poljski standardi kada se o životinjama radi ne bi smjeli biti gori, nego čak bolji od onih u zapadnim državama – rekao je Kaczynski. Otišao je tako daleko da je tijekom vikend pokrenuo i društvenomrežnu kampanju #stopfurchallenge kako bi dobio što veću potporu za novi zakon.

“U 21. stoljeću doista je moguće lijepo izgledati a da ne obučete neki komad krznene odjeće”, na Twitteru je napisao premijer Mateusz Morawiecki prije glasanja o zakonu koji je doveo njegovu vladu u pitanje.

Zakon je dobio i potporu organizacije za zaštitu prava životinja PETA. Prema podacima slične poljske organizacije, u toj zemlji postoji 550 farmi krzna na kojima se uzgaja 5,2 milijuna životinja. No, za Kaczynskog i njegov PiS zakon se može pokazati problematičan jer izravno utječe na njegovu izbornu bazu koja je mahom u ruralnim područjima gdje se procjenjuje kako bi negativan gospodarski učinak novog zakona dosegao čak 1,6 milijardi eura. Zbog toga su seljaci prosvjedovali ispred sjedišta PiS-a te su vikali: “Kaczynski, izdajnik sela!”

Mogući novi izbori

“Riječ je o gospodarski štetnom zakonu koji podriva socijalnu sigurnost tisuća radnika u mesnoj industriji, seljaka i uzgajivača”, navela je cehovska udruga.

Zbog svega su ovoga doista mogući i novi, izvanredni izbori u Poljskoj.

– Svaki je scenarij moguć: i manjinska vlada i raniji izbori. Teško je dopustiva situacija u kojoj se tabor ujedinjene desnice neprestano klima – rekao je u četvrtak glasnogovornik vlade Pjotr Muller.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.