izbori u rusiji

Putinova stranka oslabjela, oporba slavi: Izgubili trećinu zastupničkih mjesta u gradskoj skupštini

Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
09.09.2019.
u 09:46
Društvenim mrežama kruži nekoliko videozapisa na kojima se vidi kako su neki glasači stavljali više listića u glasačke kutije
Pogledaj originalni članak

Vladajuća Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je trećinu zastupničkih mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini nakon lokalnih izbora, prenosi novinska agencija RIA u ponedjeljak, sugerirajući da je oporbena strategija taktičkog glasanja za najjačeg kandidata uspjela.

Nedjeljni izbori bili su jedni od najpraćenijih lokalnih izbora u posljednjih nekoliko godina jer je vlast zabranila kandidaturu nekim kandidatima opozicije, što je prouzročilo najveće prosvjede u posljednjih gotovo deset godina u ruskom glavnom gradu.

Moskovske izbore istaknuti opozicijski političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili su kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021.

Prosvjedi su izbili sredinom srpnja nakon što je središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti kandidaturu većeg broja opozicijskih političara, pod izlikom da nisu sakupili dovoljno potpisa pravih podupiratelja. 

Navaljni je savjetovao svoje pristaše da taktički, širom Rusije, glasaju za kandidata koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije.

Moskovski kandidati Ujedinjene Rusije "pretvoreni su" u nezavisne kandidate kako bi se distancirali od stranke koja ima najnižu podršku u zadnjih deset godina.

Gotovo cjeloviti izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu mjesta u usporedbi s prošlim izborima.

RIA navodi da će Ujedinjena Rusija naposljetku vjerojatno imati 26 od 45 zastupničkih mjesta u moskovskoj skupštini.

Na prethodnim je izborima 2014. Ujedinjena Rusija dobila 28 zastupnika preko svoje liste i još 10 nezavisnih zastupnika koje je poduprla. 

Ovoga je puta, navodi RIA, Komunistička stranka uzela mjesta Ujedinjenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo 5 zastupnika.

Opozicijska stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvajaju tri mandata, navodi RIA.

Lokalni izbori u nedjelju.su održani u cijeloj Rusiji 

Društvenim mrežama kruži nekoliko videozapisa na kojima se vidi kako su neki glasači stavljali više listića u glasačke kutije.

Putin i dalje ima veliku podršku te ga podržava više od 60 posto Rusa, ali ipak manju nego prethodnih godina.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MX
Mister X
14:42 09.09.2019.

Putinova stranka oslabjela, Ne znam zašto barem nešto ne preuzme od zapada da bi se ostalo na vlasti i da te narod voli davno poznati recept je pobjeda ratna pobjeda pa makar to milijarde stajalo " i makar pobjeđivao najslabije bosonoge na svijetu nepismene i bez oružje i pameti ; na zapadu ne pada na pamet nikome živome da o tome pisne" koliko miljardi stoji demokratiziranje Iraka ili skoro 20 godina Afganistana - sloboda nema cijenu- ne znam ima li ucijenu …

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
12:05 09.09.2019.

Gdje je sada nestao stav jednog od oporbenih čelnika koji je rekao da ako Putin opet pobjedi to je siguran znak da je u pitanju izborni inžinjering?

Avatar nekakav
nekakav
11:12 09.09.2019.

skraćeno, i dalje ujedinjena rusija ima većinu u skupštini, čije ovlasti su dosta slabašne. ne razumijem ja ovo koketiranje novinara, da su vlasti zabranile neke kandidature pod izlikom da su potpisi bili lažirani?! jel treba raditi provjeru? treba. na uzorku potpisa ustanovilo se to i to, ni prvi ni zadnji puta. al pošto zapad treba nekog iz opozicije na kojem će pokušati stvoriti dojam da u rusiji postoji politička opcija koja može naštetiti ruskom predsjedniku, a imaju samo navalnog, onda i njega podržavaju u svemu, pa i u ovom lažiranju potpisa. dovoljno je samo pogledati rezultate ovih, u globalu nevažnih, izbora, pa vidjeti da je komunistička partija dobila 13 mjesta, putinovi 26, a ostatak ostale opcije, što znači da je zapadu omiljeni 'lider' oporbe opet dobio zavidnih 5% glasova, uz svu potporu medija i insceniranih ekscesa! zapadu bi bilo bolje da podupre komuniste! :) plus da ste nešto tiho što se tiče komentara u vezi utjecanja na izbore od strane fejsa i googlea... u vrijeme izborne šutnje, oni dozvolili političke poruke... hehe, vi i ine znate što su ameri otvorili u borbi protiv vještica po pitanju utjecanja na izbore. dovoljno da netko iz xyz zemlje se javno zahvali nekom kandidatu, ili mu da podršku, to je već pokušaj utjecanja. kad merkelica dođe u zg, plenkiju, to jest utjecanje na izbore... shvatite, ogledalo ima dvije strane.