Afera WikiLeaks

Putin želi osigurati nezakonito stečeni novac koji je izvan Rusije

Foto: RIA/AFP/REUTERS
Putin želi osigurati nezakonito stečeni novac koji je izvan Rusije
02.12.2010.
u 08:58
Rusija je opisana kao "korumpirana, autokratska kleptokratija pod vodstvom Vladimira Putina u kojoj su državni dužnosnici oligarsi organiziranim kriminalom stvorili mafijašku državu"
Pogledaj originalni članak

Britanski tisak i dalje opširno izvještava o američkim diplomatskim depešama koje su danas uperene na Rusiju i na, po jednom od naslova, "Putinovu mafijašku državu", javlja BBC.

Guardian je posvetio čak prvih četrnaest stranica američkim depešama objavljenim na internetskom portalu WikiLeaks u kojima je Rusija opisana kao "korumpirana, autokratska kleptokratija pod vodstvom Vladimira Putina u kojoj su državni dužnosnici oligarsi organiziranim kriminalom stvorili mafijašku državu".

U, kako list piše, "sumornoj" procjeni svog rivala, u depešama američkih diplomata u Moskvi govori se o "krijumčarenju oružja, pranju novca, osobnom bogaćenju, iznuđivanju, kovčezima punim gotovine i tajnim računima u bankama na Cipru".

Dojam koji se stvara, piše Guardian, je o "političkom sustavu u kojem se svake godine na mito potroši oko 300 milijardi dolara i u kojem je nemoguće napraviti razliku između aktivnosti države i organiziranog kriminala".

Depeše američkog veleposlanika u Moskvi uglavnom su zasnovane na njegovim razgovorima sa španjolskim istražnim sucem Joseom Gonzalesom, koji je, piše Guardian, proveo posljednjih deset godina boreći se protiv ruske mafije u Španjolskoj.

Gonzales navodno posjeduje dokaze, prenosi Guardian, da su pojedine ruske političke stranke izravno surađivale s mafijaškim skupinama u krijumčarenju oružja Kurdima u cilju destabilizacije Turske i u neuspjelom pokušaju doturanja raketa Iranu brodom koji je tajanstveno nestao u Arktičkom oceanu 2009. godine.

O samom Putinu Guardian piše da američki diplomati vjeruju da je on najvjerojatnije unaprijed znao o ubojstvu bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka u Londonu prije četiri godine te da mu je prilikom određivanja nasljednika na položaju predsjednika glavni cilj osigurati svoj nezakonito stečeni novac koji čuva u inozemstvu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

ST
Stockholm
09:24 02.12.2010.

Putin je samo zamjenio Jelcinove miljardere svojima. Zalosno da Rusiji vlada 10 - 12 tajkuna; da u Rusiji dobro zive, ne oni koji rade, nego oni koji kradu ili se bave nasiljem, dok 99 % pucanstva jos uvijek zivi u bijedi, koja je cesto na africkom nivoju.

VR
vrc
10:19 02.12.2010.

stvarno si kreten ako mislis da su ljudi gladni i na africkom nivou ko radi ima za zivot place nades u manjim gradovima 500-600 eura i tri puta manje cjene nego u hrvatskoj stime da se narod nehrani na kredit

OB
-obrisani-
12:57 02.12.2010.

Korumpirana kleptokratija, podesan opis.