UZAVRELO STANJE

Putin prijeti: Povucite NATO iz Rumunjske i Bugarske. Macron spreman poslati vojsku na istok Europe

Foto: YVES HERMAN/REUTERS
FILE PHOTO: Banners displaying the NATO logo are placed at the entrance of new NATO headquarters during the move to the new building
Foto: POOL/REUTERS
U.S. Secretary of State Blinken meets with Russian Foreign Minister Lavrov, in Geneva
Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS
U.S. Secretary of State Blinken meets with Russian Foreign Minister Lavrov, in Geneva
Foto: Reuters/Pixsell
Vladimir Putin
Foto: VADIM SAVITSKY/NEWSCOM/PIXSELL
Rusija
Foto: Mikhail Metzel
Vladimir Putin
21.01.2022.
u 20:00
Dijalog treba postati razumniji jer vlada ”rusofobna histerija”, rekao je Lavrov nakon sastanka s Blinkenom
Pogledaj originalni članak

Amerika i ostale NATO saveznice pripremaju pisane odgovore na prijedloge koje im je prije više od mjesec dana uputila Rusija i koji su doprinijeli eskalaciji napetosti oko Ukrajine. Potvrdu da se ti odgovori konačno pripremaju dobili smo neslužbeno danas i u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Ženevi, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, da Moskva očekuje odgovore sljedećeg tjedna.

Macron šalje vojsku

Sastanak u Ženevi danas je organiziran kao nova runda pregovora o pronalasku diplomatskog rješenja za izbjegavanje novog rata, ali ruski šef diplomacije nije želio novinarima reći smatra li samu najavu pisanih odgovora pozitivnim korakom prema deeskalaciji napetosti.

- Ne mogu reći jesmo li na pravom putu ili nismo. To ćemo vidjeti kad dobijemo američke odgovore, napismeno, na sve naše prijedloge - rekao je Sergej Lavrov novinarima u Ženevi. Dodao je kako se s Blinkenom suglasio da "dijalog treba postati razumniji" jer, po Lavrovu, sada vlada "rusofobna histerija", a "riječ deeskalacija je postala kao mantra". Mislio je na poruke Amerike i zapada da Rusija treba deeskalirati situaciju prekidom gomilanja svojih trupa prema granici s Ukrajinom. Ruski ministar vanjskih poslova ponovio je da Rusija nema namjeru napasti Ukrajinu te da nikad nije prijetila ukrajinskom narodu. Američki predsjednik Joe Biden ranije ovoga tjedna javno je govorio o američkim procjenama da su Rusi spremni svaki čas pokrenuti invaziju na Ukrajinu. Amerika i zapad pokušavaju odvratiti Rusiju od takve invazije upozorenjima da će cijena koju će za to platiti biti previsoka.

- Mi smo predani ići dalje putem diplomacije i dijaloga kako bismo pokušali riješiti naše razlike. Ali, ako se to pokaže nemogućim i ako Rusija odluči pokrenuti agresiju protiv Ukrajine, također smo predani dati zajednički, brz i ozbiljan odgovor - poručio je Antony Blinken nakon današenjeg sastanka s Lavrovom. Dodao je da je američki predsjednik Joe Biden spreman na novi susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako se pokaže da su obje strane spremne sadržajno dogovoriti diplomatsko rješenje.

Foto: POOL/REUTERS
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Ženevi, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, da Moskva očekuje odgovore na svoje zahtjeve sljedećeg tjedna

- Rekao sam gospodinu Lavrovu da, nakon konzultacija koje ćemo imati u idućim danima sa saveznicima i partnerima, očekujemo da ćemo moći podijeliti s Rusijom naše brige i ideje u pisanom, detaljnijem obliku sljedećeg tjedna. I složili smo se da ćemo nastaviti naše razgovore nakon toga - dodao je američki šef diplomacije nakon razgovora s ruskim kolegom u Ženevi. U ponedjeljak će državni tajnik Blinken sudjelovati (videovezom) na sastanku ministara vanjskih poslova 27 država članica Europske unije u Bruxellesu.

Rusija je, podsjetimo, sredinom prosinca poslala Washingtonu i Bruxellesu dva prijedloga sporazuma o novim sigurnosnim aranžmanima u Europi, što se poklapa s masovnim gomilanjem ruskih vojnika na granici s Ukrajinom. Jedan sporazum žele sklopiti sa SAD-om, drugi s NATO-om, a bit oba sporazuma je da Rusija dobije pismena jamstva da se NATO više neće širiti na istok, nipošto na Ukrajinu i Gruziju, te da će se zajedničke NATO snage i oprema povući iz postojećih istočnih država članica, odnosno povući na stanje iz 1997., prije proširenja. Takvi ruski zahtjevi za Ameriku i ostalih 29 NATO saveznica su neprihvatljivi, što je Rusima rečeno u više navrata u nekoliko rundi diplomatskih pregovora u Ženevi, Bruxellesu i Beču. No, razlog zbog kojeg su Amerikanci i NATO saveznici sada ipak odlučili napisati odgovore na ruske pisane prijedloge leži u tome što se računa da će se tako zadržati Ruse za diplomatskim stolom i smanjiti mogućnost da pokrenu invaziju na Ukrajinu. U pisanim odgovorima zapadnih saveznika ne očekuje se popuštanje prema ruskih zahtjevima o odustajanju od NATO-ove politike otvorenih vrata i od principa da svaka suverena država u Europi (uključujući i Ukrajinu) slobodno bira u koje će vojne saveze ući ili neće ući. Ali se očekuje, kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, da u tim pisanim odgovorima bude izražena spremnost saveznika na novi dogovor s Rusima o temama koje su sada u drugom planu, jer zvuče manje spektakularno od ovih prvih ultimativnih zahtjeva o vraćanju NATO-a na linije iz 1997., a to su teme poput novog sporazuma o kontroli naoružanja, o većoj transparentnosti jedne i druge strane pri provođenju vojnih vježbi i slično. NATO ima interes da o tome sklopi nove sporazume s Rusima, ali nema interes, i to planira ponoviti i u pisanim odgovorima, da se povlači pred ruskim zahtjevima koji zvuče kao ultimatum.

Netom prije početka sastanka Blinkena i Lavrova u Ženevi, rusko ministarstvo vanjskih poslova je, odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi, poručilo da se NATO snage i naoružanje moraju povući i iz Rumunjske i Bugarske, ne samo iz Poljske, Litve, Latvije i Estonije, u kojima je NATO uspostavio stalnu vojnu prisutnost nakon ilegalne ruske aneksije ukrajinskog Krima i agresije na istok Ukrajine. Hrvatski vojnici sudjeluju u tim NATO-ovim misijama - poznatijima kao Ojačana prednja prisutnost - u Poljskoj i Litvi. NATO je u Bugarskoj i Rumunjskoj prisutan na drukčiji način, ali sada se najavljuje da će, dođe li do nove ruske agresije na Ukrajinu, NATO u znak odgovora pojačati zajedničku vojnu prisutnost i u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Foto: Reuters/Pixsell
Američki državni tajnik Blinken rekao je da je američki predsjednik Joe Biden spreman na novi susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ako se pokaže da su obje strane spremne sadržajno dogovoriti diplomatsko rješenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je izjavio da je njegova zemlja spremna poslati svoje vojnike u Rumunjsku kako bi predvodili jednu multinacionalnu borbenu grupu, poput onih koje su prisutne u Poljskoj i trima baltičkim državama. Usput rečeno, o ojačanoj prisutnosti zajedničkih NATO snaga u Hrvatskoj nitko ne govori ni teoretski jer Hrvatska nije granična zemlja saveznica prema Rusiji, a sve takve misije događaju se kao odgovor na agresivno rusko ponašanje, ne kao pravilo za sve istočnoeuropske NATO saveznice.

Sofija odbila Moskvu

Sergej Lavrov danas je novinarima u Ženevi spomenuo ponašanje EU i NATO-a na zapadnom Balkanu kao problematično.

- Neke države zapadnog Balkana, koje nisu članice EU i NATO-a, pokušava se nagovoriti da se priključe i da prekinu veze s Rusijom i Kinom - rekao je Lavrov. Na pitanje novinara, objasnio je da se u razgovoru s Blinkenom nije dotaknuo mogućeg raspoređivanja ruskog naoružanja u Venezuelu i Kubu, što je Moskva spomenula svojevrsni odgovor na raspoređivanje NATO-ova naoružanja blizu svojih granica.

Danas su i iz Bukurešta i iz Sofije odmah stigle reakcije na poziv Rusije da se s bugarskog i rumunjskog teritorija povuku i postojeće NATO-ove snage i oprema.

- Bugarska je suverena zemlja koja je davno odabrala biti članicom NATO-a. Mi samo odlučujemo kako organizirati obranu naše zemlje u koordinaciji s našim partnerima - poručio je premijer Kiril Petkov u govoru u bugarskom parlamentu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 139

PR
prahrvat
20:13 21.01.2022.

NATO je u Litvi, Estoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj.... jer ti narodi to žele. Dosta im je vašeg krasnog utjecaja. Sjašite više.

ST
Startrack
21:17 21.01.2022.

Stvar je jednostavna Rusi napadaju drugu suverenu naciju. Jasam za to da NATO brani Ukrajinu svim sredstvima.

SV
Sveznadar
21:23 21.01.2022.

Rusi nikako iz ruske umnosti vladanja. Mogu razumijeti strah te velike zemlje, ali Rusi silom tu zemlju koriste za utjecaj kojeg niko ne želi. Svi žele pobjeći iz šapa ruskog medvjeda, a Rusi ne shvaćaju da kandže ostavljaju bolan trag.