UKRAJINA

Rusija napala Šimonovića: Pristran je i neobjektivan

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ivan Šimonović
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Vladimir Putin
18.03.2014.
u 07:45
Putin je formalno obavijestio parlament o želji Krima da se priključi Rusiji
Pogledaj originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin formalno je obavijestio parlament o želji Krima da se priključi Rusiji, javlja BBC.

Podsjetimo, građani ove ukrajinske regije na "referendumu" u nedjelju sa 97 posto glasovali su za priključivanje Rusiji. To je 1,2 milijuna birača, dok je njih 32 tisuće (2,5 posto) glasovalo protiv.

Putin je u ponedjeljak potpisao uredbu kojom priznaje Krim kao suverenu državu. Međutim, dužnosnici SAD-a i Europske unije proglasili su taj "referendum" ilegalnim te su nametnuli sankcije 21 dužnosniku iz Rusije i Ukrajine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je napalo Ivana Šimonovića, specijalnog izaslanika UN-a za Ukrajinu, zbog pristranosti i dvostrukih standarda, prenosi RT. Šimonović je, podsjetimo, izrazio zabrinutost zbog situacije na Krimu, tvrdeći kako ondje u ovom trenutku nema vladavine prava, zbog čega je došlo do drastičnog narušavanja zaštite ljudskih prava.

"Zbunjeni smo i ne možemo shvatiti Šimonovićevu pristranu i neobjektivnu ocjenu situacije s ljudskim pravima u Ukrajini", navodi se u priopćenju ruskog inoministarstva. Ruski diplomati ljutiti su što je Šimonović, kako tvrde, tek lakše osudio skupinu kijevskih političara zbog poticanja na mržnju, dok je bio mnogo oštriji pri ocjeni situacije s ljudskim pravima na Krimu. Tvrde da Šimonović nije htio primijetiti ubijanja, mučenja, otmice i napade na novinare i aktiviste za ljudska prava i širenje napada rasističke, antiruske i antisemitske prirode.

>> SAD i EU: Nećemo priznati rezultate referenduma na Krimu

>> Ivan Šimonović: Može se izbjeći rat. Ali ako ne poduzmemo ništa, eskalacija je moguća

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

NE
neki
07:50 18.03.2014.

Pa zar nisu oni transkripti iz wikileaksa pokazali čiji je on sramotni igrač? Što se sad čude?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:53 18.03.2014.

U Ukrajini je nastupio opći cirkus pa su poslali i "našeg" klauna.

UN
unbekant
08:28 18.03.2014.

Ali Simunovic se ni je oglasijo,niti je pominjo narusavanje ljudskih prava,kad je amerika i zapadni agresori napali Libiju,Siriju,Afganistan…..naravno da je nasa vlada i Simonovic pristrani i zapadne ulizice.pa izgubismo Sirijska naftna buslista,,zbog glupih politicara,izgubicemo jos mnogo toga,dok god budemo guzolisci,zapadnih agresora…………….