Hrvoje Zekanović:

'Pupovac mrzi i tu svoju mržnju jednostavno ne može sakriti'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvoje Zekanović
14.02.2019.
u 13:00
Pupovac je jučer Hrvoja Zekanovića i njegove istomišljenike nazvao "neostvarenim, neiživljenim pederima u moralnom i svakom drugom smislu riječi"
Pogledaj originalni članak

Nakon što je u sinoćnjoj raspravi o referendumskim inicijativama SDSS-ov Milorad Pupovac nazvao HRAST-ova Hrvoja Zekanovića i njegove istomišljenike "neostvarenim, neiživljenim pederima u moralnom i svakom drugom smislu riječi", Zekanović je danas ustvrdio kako mu je žao što Pupovac nije "1995. godine na traktorima pobjegao u Beograd". Zekanović danas tvrdi kako nikoga nije iznenadio sinoćnji Pupovčev govor mržnje.

– Žao mi je što nitko nije reagirao na njegove neprihvatljive riječi dok je komentirao mene, ali i sve ljude koji su radili na prikupljanju potpisa za referendume. Pogrdnim je riječima nazvao čak i homoseksualce, koje je formalno branio. Tim je pogrdnim nazivom za homoseksualce okarakterizirao sve svoje neistomišljenike. Kasnije je govorio da je hrabar, da ne bježi iz Sabora, a ja mu poručujem da se ne bojim ni njega ni bilo koga i da ne bježim. Za razliku od njegovih istomišljenika koji su 1995. na traktorima pobjegli u Beograd, on je, nažalost, ostao ovdje, ali Pupovac nije čovjek koji bi trebao u Saboru predstavljati Srbe. Volio bih da srpski narod predstavlja netko poput Peđe Mišića, hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata – kaže Zekanović te dodaje ljudi koje trebamo u Saboru.

– A ne trebamo one koji su isključivo ekspozitura Vučićeve srpske politike. Žao mi je da nitko iz vlasti, premijer Andrej Plenković, a jučer predsjedavajući Milijan Brkić, nisu reagirali na taj Pupovčev, ničim izazvan, gnjusan govor mržnje. On je mene osobno, stranku Hrast i našu platformu Hrvatski suverenisti nazvao najgorim mogućim riječima. Iako se formalno zalaže protiv govora mržnje, razotkrio se i pokazao svoje pravo lice. Pupovac mrzi i tu svoju mržnju jednostavno ne može sakriti. Ovakav se govor više ne smije dogoditi u Saboru. Čak ne pozivam Pupovca da se ispriča jer ne bi bio iskren. On nikad još nije izgovorio riječ Domovinski rat i sumnjam da bi se ispričao za taj govor mržnje – tvrdi Zekanović.

Upitan zašto se prepoznao u Pupovčevim riječima da je neostvareni i neiživljeni peder, Zekanović odgovara kako se prepoznao jer ga je Pupovac imenovao.

– Uvrijedio je mene i sve ljude koje ja predstavljam, hrvatske domoljube i suvereniste, pa čak i gay populaciju. Zamislite da je Hrvoje Zekanović ili netko drugi iz Hrvatskih suverenista upotrebljavao taj izraz, zamislite koliko bi mediji brujali o tome. Mediji se dižu na zadnje noge kad se djeca potuku u Zadru ili kad je neko naguravanje na splitskoj Rivi, a ne reagiraju na eksplicitnu mržnju u Saboru. Puno je veća politička šteta od ovoga i to bi trebalo biti u fokusu javnosti, a ne neki izolirani slučajevi koje, naravno, osuđujem – nastavlja Zekanović.

Na pitanje ne misli li da je govor mržnje i njegova izjava da mu je žao što Pupovac nije pobjegao na traktoru, Zekanović je ponovio kako mu je žao što Pupovac nije otišao jer svojom politikom ne zastupa interese Hrvatske nego Srbije.

– Isključivo sluša diktat Beograda. Svi koji nisu prijatelji Hrvatske nemaju što raditi u ovoj državi. Svim ću se silama truditi da sutra Srbe u Hrvatskoj predstavlja Peđa Mišić, koji će biti na listi Hrvatskih suverenista za europske izbore. Srbi zaslužuju boljeg predstavnika nego što je to Pupovac – objašnjava Zekanović.

Na pitanje zašto je u raspravi, prije Pupovčeve prozivke, HDZ-ovca iz Varaždina proglasio homoseksualcem, Zekanović odgovara kako je legitimno rekao da svaka stranka kandidira bilo kojeg čovjeka, i da HDZ stavi homoseksualca, a SDP Srbe, HRAST Rome..., sve je to u skladu s Ustavom. – Rekao sam da nemam problem s tim da HDZ kandidira na svojoj listi koga god hoće, sve redom. A zašto ne spomenuti iz koje populacije tko dolazi? Uvijek, recimo, naglasim da je naš Željko Sačić hrvatski branitelj – nastavlja Zekanović.

No zašto ističe nečiju seksualnu orijentaciju, ponovno je upitan.

– Možda je gay populaciji drago da imaju svog visokopozicioniranog predstavnika unutar HDZ-a? Promovirao sam tu zajednicu tako da sam dao do znanja da imaju u HDZ-u visokopozicioniranog predstavnika. Želite li reći da je sramota biti homoseksualac?

Pupovac nije jučer branio homoseksualce nego ih je pogrdno nazvao i njega biste trebali pitati što ima protiv te zajednice, nemojte meni imputirati da ja imam nešto protiv njih. Nije mi to jasno – zaključio je HRAST-ov zastupnik.

>> Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 101

ZO
zoom
13:45 14.02.2019.

zekanović govori ono što velika većina hrvata misli! jasno je da hdz štiti pupovca i njegove ispade jer ih svojim ručicama u saboru drži na vlasti!

VE
Veseljak
14:00 14.02.2019.

Pa nije POpi kriv nego Plenki. To je Plenkijev glasnogovornik.

MA
malisani
13:29 14.02.2019.

Bravo za Zekanovića!