DOZNAJEMO Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH iniciralo

Prvi vojni povjerenik trebao bi biti iz reda srpskog naroda

23.02.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Potreba za jačanjem i promicanjem vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu obrane BiH, ključni su razlozi za skorašnje donošenje zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH.

Zaštita prava kadeta
Naime, ustavna osnova za donošenje ovog zakona sadržana je u članku 4. Ustava BiH, prema kojemu je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za obavljanje njezinih dužnosti. Prijedlog zakona iniciralo je Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH, i to nakon radnog posjeta istom ovom povjerenstvu, ali u SR Njemačkoj, gdje su se mogli uvjeriti u pozitivna iskustva ovakvog zakona. Jedno od ključnih pitanja glede uspostave pozicije vojnog povjerenika BiH jest suradnja s drugim postojećim institucijama, posebice s institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH te Ministarstvom obrane i njegovim glavnim inspektorom. Cilj je osigurati djelotvornu zaštitu ljudskih prava svih pripadnika obrambenog sustava.

Do sada Ured ombudsmana BiH nije zaprimio veći broj žalbi od pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Međutim, intenziviranjem tranzicijskih procesa i porastom razine sudjelovanja u mirovnim operacijama moguće je očekivati i porast broja žalbi vezanih uz kršenje ljudskih prava. Uspostavom posebnog vojnog povjerenika BiH, s izravnim svakodnevnim kontaktom s Oružanim snagama, Zajedničko povjerenstvo i Parlamentarna skupština BiH će na transparentan način osigurati nastavak tranzicijskih procesa uz potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda vojnih osoba i kadeta.

Široke ovlasti
Vojni povjerenik će sve zaprimljene žalbe prosljeđivati glavnom inspektoru Ministarstva obrane BiH, koji će provesti istragu i obavještavati vojnog povjerenika o njezinim rezultatima. Kako bi se osigurala djelotvorna provedba Zakona o vojnom povjereniku i njegovim nadležnostima, vojni povjerenik zadržava pravo na dodatnu samostalnu istragu. Kada je u pitanju pravo na pritužbu, svaka vojna osoba ili kadet u Oružanim snagama ima pravo neposredno kontaktirati vojnog povjerenika, bez posredovanja nadležnih službi te podnijeti pritužbu. Kada su u pitanju nadležnosti i ovlasti vojnog povjerenika, on će se baviti, između ostalog, istraživanjima specifičnih pitanja. Poduzimat će aktivnosti na temelju vlastite procjene kada u provedbi svojih nadležnosti dobije informacije od članova Parlamentarne skupštine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr