IMENOVAO GA BIDEN

Prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona u povijesti

Foto: Raleigh News and Observer/ABACA/PIXSELL
Biden Chooses Retired General Lloyd Austin As Defense Secretary
Foto: Raleigh News and Observer/ABACA/PIXSELL
Biden Chooses Retired General Lloyd Austin As Defense Secretary
Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: U.S. President Barack Obama sits next to Commander of Central Command Gen. Lloyd Austin III during in a briefing from top military leaders while at U.S. Central Command at MacDill Air Force Base in Tampa
09.12.2020.
u 09:24
Lloyd Austin (67) zapovijedao je tijekom napada na Irak 2003. godine
Pogledaj originalni članak

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obećavao je da će sastaviti “najraznolikiji kabinet u povijesti”, pa je tako za novog ministra obrane imenovao umirovljenog generala Lloyda Austina, koji će, dobije li zeleno svjetlo Senata, biti prvi Afroamerikanac na čelu Pentagona u povijesti SAD-a. Austin je general s četiri zvjezdice i časnik s velikim iskustvom.

Biden ga dobro poznaje još iz vremena kada je u mandatu Baracka Obame bio potpredsjednik SAD-a. Austin je zapovijedao američkim snagama tijekom napada na Irak 2003., a bio je i zapovjednik u Afganistanu između 2003. i 2005. Godine 2010. imenovan za zapovjednika Središnjeg zapovjedništva SAD-a, odakle je bio zadužen za operacije na Bliskom istoku i u Afganistanu. Umirovljen je 2016. pa će trebati posebno dopuštenje Senata za imenovanje, s obzirom na to da američki zakon predviđa da bivši generali i časnici mogu postati ministri tek sedam godina nakon umirovljenja.

Senat je takvo dopuštenje već izdao u slučaju Jima Mattisa, prvog ministra obrane u mandatu Donalda Trumpa, ali uz negodovanje, pa ne bi trebalo biti iznenađenje da Senat, pogotovo ako i nakon siječanjskih izbora za dva senatska mjesta u Georgiji ostane u rukama republikanske većine, u ovom slučaju bude još restriktivniji. Biden je Austinovim imenovanjem napravio još jedan korak u pravcu poštivanja američke raznolikosti, a samim time i smirivanja rasnih tenzija. Dok je Trump prije četiri godine za svoj kabinet birao uglavnom multimilijunaše, čelnike banaka i naftnih kompanija, ljude bez iskustva u politici i diplomaciji, Biden se odlučio za drukčiji pristup birajući uglavnom iskusne i sposobne operativce različitog porijekla. Tako je za potpredsjednicu odabrao Kamalu Harris, ženu crne boje kože i azijskog porijekla, a za ministra zdravstva Latinoamerikanca Xaviera Becerru.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
12:12 09.12.2020.

I zato me zaboli.

Avatar ukurtapash
ukurtapash
23:05 09.12.2020.

“Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden” zalosno je vidjeti koliko su neuki domaci dnovinari. ok, u pitanju je bivsi dnovinar nove hartije, denis romac, ali opet svejedno. joe biden je nista, sve dok elektorati ne glasaju i kongres ne potvrdi njihove glasove. btw, texas je tuzio wisconsin, michigan, pennsylvaniju i georgiju ustavnom sudu sad-a zbog krsenja americkog ustava, jer su kongresi i politicari doticnih drzava mijenjali izborne zakone, a ne legislature doticnih drzava kao sto to propisuje, pogodili ste, ustav sjedinjenih americkih drzava. zato, prestanite citati romca, vecernjake, HINA je cesme, kao i cnn, faux, associated press, agence france presse, der spiegel, guardian, le monde... jer to su i vasi i nasi neprijatelji.

DU
Deleted user
12:33 09.12.2020.

Bidrn nije potvrđen za predsjednika pa prema tome nema kaj odlučivati. Osim toga; Colin Powell je isto bio crnac...