PROTUTURSKI POBUNJENICI

Proturski pobunjenici u Siriji pogubili devetero civila, među njima čelnica političke stranke

Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
Sirija
Foto: Press Asociation/Pixsell
Kurdi
Foto: Press Asociation/Pixsell
Kurdi
Foto: Press Asociation/Pixsell
Kurdi
13.10.2019.
u 07:09
đu žrtvama je predsjednica političke stranke i njezin vozač, navodi se u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog saveza kurdskih i arapskih boraca na sjeveroistoku.
Pogledaj originalni članak

Najmanje devetero civila, među kojima čelnicu političke stranke, u subotu su u Siriji "pogubili" proturski pobunjenici koji sudjeluju u ofenzivi Ankare protiv kurdske milicije na sjeveroistoku te ratom zahvaćene zemlje, objavila je nevladina organizacija. 

"Devetero civila je pogubljeno u različito vrijeme južno od pograničnog grada Tal Abyada", objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je predsjednica političke stranke i njezin vozač, navodi se u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog saveza kurdskih i arapskih boraca na sjeveroistoku.

Hevrin Khalaf je "izašla iz auta (...) na cesti između Qamichlija i Minbeja, gdje su je ubili plaćenici koje podupire Turska", piše u priopćenju Sirijskog demokratskog vijeća. Njezina je vozača zadesila ista sudbina, dodaje se u tekstu.

Khalaf koja je bila članica vodstva Sirijskog demokratskog vijeća i glavna tajnica stranke Sirijska budućnost, imala je 35 godina.

"Ovo je velik gubitak. Imala je diplomatski talent, uvijek je sudjelovala na sastancima s Amerikancima, Francuzima i sa stranim izaslanstvima", rekao je Mutlu Civiroglu, stručnjak za kurdsku politiku.

U srijedu su turske snage i njihovi sirijski pomagači poveli ofenzivu na sjeveroistoku Sirije kako bi s turske granice udaljili miliciju sirijskih Kurda Postrojbe narodne zaštite (YPG).

Sirijski pomagači su bivši pobunjenici koji su se prije borili protiv režima Bašara al Asada. No s razvojem sukoba i slabljenjem pobune te skupine sada financira i uvježbava Ankara.

Ovime se broj ubijenih civila od početka operacije u srijedu penje na 38, navodi SOHR. Usto je u sukobu poginuo 81 kurdski borac, pokazuje najnovije izvješće te nevladine organizacije.

Ankara je izvijestila o pogibiji četvorice vojnika u Siriji i 18 civila u kurdskom raketiranju turskih pograničnih gradova.

Turski ministar obrane u više je navrata izjavljivao da su poduzete sve mjere kako bi se spriječili civilni gubitci u okviru ofenzive u Siriji.

Turska je već izvela dvije ofenzive na sjeveru te zemlje, jednu 2016. na skupinu Islamsku državu (IS) i YPG i drugu 2018. na potonju miliciju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar oxi
oxi
09:20 13.10.2019.

Nemojte tako. To je umjerena opozicija. Hrabri borci za slobodu i demokraciju protiv krvožednog diktatora Asada. Trenirani od strane zapadnih sila i naoružavani između ostalog i našim hrvatskim oružjem.

Avatar VinkoL
VinkoL
11:48 13.10.2019.

Istočni turčini... zapadni turčini, sve je to ista stoka, isti geni, jel Osman il Jovan. Osjetili smo mi to još 91. Zato žice na granicu, minska polja... Nikad ne znaš kad budu opet, turske aspiracije traju već 6 stoljeća.

AA
aabbcc
10:32 13.10.2019.

Sirotinja, placenici, robijasi i pridruzeni sljam ... Sta vi mislite da ce Turska sada slati doktore i inzenjere da idu u rat ? Haa ... ovaj dole o hrabrim borcima za demokratiju !