Prosvjedi kenijskih studenata

11.03.2009.
u 18:40
Pogledaj originalni članak

Kenijski studenti izašli su na ulice Nairobija kako bi izrazili nezadovoljstvo postupcima policije. Više od 2000 studenta zahtijeva ostavku policijskog povjerenika Husseina Alija, kojeg se drži odgovornim za smrt dvojice aktivista za ljudska prava i jednog studenta. Studenti su uzvikivali da se njihovi kolege ne mogu ubijati kao psi i da za to nitko ne odgovara.

Studenti su ogorčeni ponašanjem policije i vlade, koja umjesto da štiti građane i njihovu sigurnost djeluje kao prijetnja za vlastito stanovništvo. Policija je uhitila policajce koji se sumnjiče za ubojstvo trojca na kenijskim ulicama. Međutim, studenti ne odustaju, žele ostavku Husseina Alija, kojeg smatraju glavnim krivcem.

Trojac je navodno ubijen jer je upozoravao na nepravilnosti u radu sigurnosnih službi i zloporabama tajnih agenata, koji su predoslovno shvatili "dozvolu za ubijanje" koju su dobili od vlade. Nakon prosvjeda u prosincu prošle godine, kada su Keniju potresali nemiri zbog navodne manipulacije na predsjedničkim izborima, stanje se nakratko smirilo.

Međutim, krhka vladajuća koalicija i zloporabe tajnih službi te policije ponovno su Keniju stavile na rub provalije. SAD i EU svim silama pokušavaju održati prividni mir u jednoj od rijetkih preostalih afričkih demokracija koju ne potresaju sukobi. Vrijeme brzo otkucava, a nervoza i strah ponovno se osjećaju na ulicama Nairobija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr