Neumoran

Propješačim za 12 sati 60 km, odmarajući se na nekoliko mjesta

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Propješačim za 12 sati 60 km, odmarajući se na nekoliko mjesta
09.08.2010.
u 14:35
Uvijek na Mariju Bistricu idem s nekom željom i dosad su mi se ispunile sve želje – rekao je neumorni Varaždinac na početku svojeg 78. hodočašća
Pogledaj originalni članak

Čiril Višnjić (77) iz Varaždina ovog je vikenda 78. put pješice hodočastio na Mariju Bistricu i zasigurno je najstariji stanovnik Varaždinske županije koji u 12 sati može propješačiti čak 60 kilometara.

Najbolje putovati noću

– Prvi put sam išao pješice na Mariju Bistricu s mamom kada mi je bilo svega šest godina, i otada idem svake godine barem jedanput. Koliko se sjećam, bilo mi je to tada jako naporno, pa su me malo nosile mama i neke žene. Ove godine već sam bio s jednom grupom Varaždinaca i sada s Trnovčancima. Zagovorio sam se Majci Božjoj da ću do svoje 77. svake godine pješačiti na Mariju Bistricu, a sada sam čak to i prekoračio – kaže simpatični i nasmijani Čiril, kojem ni sada nije teško pješačiti iako više nije mlad i noge ga slabije služe nego prije.

Obično ih je u grupi do 130, svih dobi. Najbolje mu je, kaže, kada krenu oko devet na večer i tada, odmarajući se na nekoliko mjesta, dođu do devet sati ujutro u Mariju Bistricu.

– Trnovčanci uvijek putuju po noći i to je najbolje jer tako izbjegnemo one najveće vrućine. Putem molimo, pjevamo svete pjesme, pričamo i bodrimo jedno drugo da nam se ne spava. Čak sam i ja nekoliko pjesama otpjevao. Trnovečka općina časti nas na putu klipićima i pićem, a i grad Varaždin nam organizira okrjepu. Prije puta pomolimo se na misi, a nakon toga, s Božjim blagoslovom, krenemo. Nikada me svih tih godina ni kiša nije spriječila u hodočašću u Mariju Bistricu.

Sve mu se želje ostvarile

Uvijek idem s nekom željom i do sad su mi se sve želje koje sam zaželio hodočasteći ispunile. Jedna od njih bila je i da baš u ovom dijelu grada nađem svoj dom – rekao je Čiril, koji je još prije tridesetak godina sagradio kuću u Ulici šemovečkih žrtava.

U njoj i danas živi, sa suprugom Anđelom, koja je sada na štakama. Anđela je samo nekoliko puta išla sa suprugom Čirilom na hodočašće u Mariju Bistricu.

aPrvo odmorište hodočasnici u Mariju Bistricu imaju u Biškupcu, gdje se pomole u crkvi, pa u Beretincu, Beli, Podrutama te na nekoliko mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Čiril Višnjić s godinama je na hodočašćima stekao brojne prijatelje. Neke je nadživio, i to mlađe od sebe, a ostali su pak zbog tereta godina odustali od pješačenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.