Pobjedio ga Đilas

Propao prvi pokušaj Borisa Tadića da se vrati na čelo DS-a

Foto: DPA/PIXSELL
Propao prvi pokušaj Borisa Tadića da se vrati na čelo DS-a
19.01.2014.
u 10:44
Prvi pokušaj nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da se ponovno vrati na čelo Demokratske stranke je propao.
Pogledaj originalni članak

Prvi pokušaj nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića da se ponovno vrati na čelo Demokratske stranke je propao. Na jučer održanoj maratonskoj sjednici Glavnoga odbora DS-a, za koju novinari kažu da je bila nikada duža ali i prilično zanimljiva, izglasano je povjerenje aktualnom predsjedniku stranke Draganu Đilasu. On je javnim izjašnjavanjem članova GO dobio 274 glasa od ukupno 426 članova koliko je nazočilo sjednici.

Pojašnavajući zašto je došlo do javnoga izjašnjavanja o povjerenju predsjedniku stranke koja je u teškim problemima rečeno je da je to zato što ima onih članova odbora koji imaju imaju punomoć da prisustvuju sjednici i sudjeluju u radu, ali ne i da glasaju. Prethodno je 60-ak članov odbora imalo što reći o radu stranke, aktualnoj situaciji… Ipak, 12 sati kasnije odlučeno je da Đilas ipak ostaje predsjednik DS-a do završetka lokalnih izbora u Beogradu. Ukoliko rezultati izbora u Beogradu ne budu zadovoljavajući sam Đilas predložio je da se održi izvanredna skupština stranke na kojoj će demokrate birati novo rukovodstvo.

Pajtić: DS ima povijesnu odgovornost da se odupre autoritarnoj vlasti

- Demokratska stranka ima povijesnu odgovornost da se odupre ovoj autoritarnoj vlasti koja nema nikakve rezultate, a sjednica Glavnog odbora dobar je poticaj za članstvo da uzme učešća u kampanji za lokalne izbore u Beogradu. Stranka je pokazala jedinstvo i da jedinstvena ulazi u kampanju za lokalne izbore u Beogradu sa ciljem da pobjedi, rekao je jedan od čelnika DS-a Bojan Pajtić koji smatra da je Đilas najbolje riješenje za gradonačelnika Beograda te izrazio uvjeenje da će kandidat DS-a za gradonačelnika ponoviti rezultate sa prošlih izbora kada je osvojio 35 posto glasova.

Međutim, još uvijek je nepoznato hoće li Đilas, koji je u jesen prošle godine smjenjen sa mjesta gradonačelnika Beograda, biti ponovno kandidat DS-a za to mjesto. O tome odlučuje Gradski odbor ali s obzirom na glasovanje GO tu ne bi trebalo biti previše problema. Boris Tadić, koji u stranci ima titulu počasnog predsjednika, izjavio je poslije sjednice da mu je žao što GO DS-a nije izglasovao političke promjene ukazujući da nesumnjivo ogroman postotak članstva i simpatizera stranke želi promjene.

Doveli smo mir u zemlju, uspostavili demokraciju i nacionalni konsenzus za eurointegracije.

Boris Tadić

- Nisam zadovoljan rezultatom glasanja. Na sjednici smo imali različite utjecaje i različite autoritete u DS-u. Imali smo glasove Dragana Đilasa, Bojana Pajtića, Dragoljuba Mićunovića, Balše Božovića i Dragana Šutanovca, a sa druge strane ja sam iznio stav da ovako više ne može, rekao je Tadić. Kazao je i da je najveći problem za Srbiju kada DS ne sudjeluje u vlasti jer to tada znači da vlast nije u sigurnim rukama i da država nije u sigurnim rukama. Iskoristio je priliku da kaže kako prihvata kritike da su u prošlosti činjene greške ali i da ne prihvata kritike da nije rađeno ništa.

- Odbijam kritike da nismo ništa radili. Uradili smo mnogo toga, uradili smo suštinske stvari. Doveli smo mir u zemlju, uspostavili demokraciju i nacionalni konsenzus za eurointegracije, rekao je Tadić koji je najavio da će stajati iza svih onih koji ga podupiru i koji su glasali za promjene kao i da će ostati privržen DS-u.

Demokratska stranka je u velikim problemima, popularnost joj je rapidno pala pri čemu se mnogi viđeniji članovi dovode u vezu sa raznim malverzacijama. Uz to u međuvremenu raste utjecaj Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koja je trenutno ubjedljivo najjača politilka opcija u Srbiji. Koliko je SNS jak a DS slabi govore i podaci sa nedavno održanih izvanrednih izbora u općinama Voždovac, Odžaci i Kostolac gdje je SNS ostvario ubjedljive pobjede tako da će u sve tri općine moći samostalno obnašati vlast.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
14:10 19.01.2014.

Politički "mrtvac" neuspelo pokušao da se vrati na politički vrh politički "ubijene" političke partije?!! Da nije smešno bilo bi tužno!!!.