Revizija

Profesorima Ekonomije čak 8,9 milijuna kuna autorskih honorara

Foto: \'Patrik Macek/PIXSELL
Profesorima Ekonomije čak 8,9 milijuna kuna autorskih honorara
06.06.2011.
u 14:00
Dvanaest je profesora 2009. godine honorirano sa 395.000 do 657.000 kn, a njih dvoje od 841.000 do 865.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Petnaest profesora Ekonomskog fakulteta podijelilo je 2009. godine čak 8,911.158 kuna autorskih honorara, utvrdila je Državna revizija. Od toga jedan je profesor s Ekonomije te godine, piše u reviziji, od autorskih honorara zaradio čak 1,23 milijuna kuna! Taj iznos dobio je uz svoju redovnu plaće! Revizori su otkrili i da je 12 profesora ostvarilo naknade za autorska djela u 2009. godini u iznosu od 395.000 do 657.000 kuna, a dva u iznosu od 841.000 i 865.000 kuna.

U nalazu revizije se ne navode imena 15 "odabranih" profesora, no Ekonomski fakultet je u to vrijeme vodio dekan Darko Tipurić. Koliko Ekonomski fakultet, odnosno njegovi profesori zarađuju na raznim studijama i analizama za razne ustanove i tvrtke pokazuje i podatak koji stoji u reviziji za 2009. godinu o ukupno 29,9 milijuna kuna koliko su zaposlenici Ekonomskog fakulteta dobili kao autorske honorare.

Tih 29,9 milijuna kuna honorara podijeljeno je na ukupno 248 zaposlenika i 269 vanjskih suradnika Ekonomskog fakulteta. Revizija se pri tome bavila samo vrijednosno značajnijim rashodima za autorske honorare, a to je onih 8,9 milijuna kuna za navedenih 15 redovitih profesora.

A osim astronomskih iznosa autorskih honorara koji su oni primili revizorima je za oko zapelo i da u većini slučajeva, ugovorom o autorskom radu odnosno djelu nisu određeni poslovi koje autor treba obaviti.

Revizori su utvrdili da ugovori preko kojih su isplaćivani honorari u stotinama tisuća kuna ne sadrže podatke o korisniku autorskog djela te načinu korištenja pa upozoravaju da to nije u skladu s Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima kojom je propisano da autorskopravni ugovor mora sadržavati barem djelo na koje se odnosi, način korištenja, te osobu ovlaštenu na korištenje autorskog djela.

Iznos autorskog honorara u pojedinim slučajevima nije ugovoren, nego je određen u bruto ili neto iznosu koji je odobrio dekan fakulteta, Dekanski kolegij ili na temelju prijedloga povjerenstva za provedbu pojedinih aktivnosti. Stoga je, upozoravaju revizori u svom izvješću, na navedene isplate trebalo obračunati i uplatiti doprinose, porez na dohodak i prirez.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
darko9
15:54 06.06.2011.

i tko se nebi bunio protiv novog zakona o školstvu sad se vidi gdje idu novci od poreznika i školarina a oni nemogu funkcionirati