Na rubu

Prodaju grobnice, a pokojnike sele kako bi imali za režije i hranu

Prodaju grobnice, a pokojnike sele kako bi imali za režije i hranu
19.05.2010.
u 16:13
Najavljuju poskupljenja, mogla sam to počivalište ostaviti i djeci, no treba se osigurati za bližu budućnost, kaže 71-godišnja prodavačica groba.
Pogledaj originalni članak

Kako bi imala novac za elementarne životne potrebe, za hranu i režije, jedna je osječka obitelj nedavno bila prisiljena na težak čin. Majka i sin morali su prodati grobnicu na Aninu groblju, a posmrtne ostatke supruga, odnosno oca iz nje preseliti na skromnije grobno mjesto na Centralnom groblju.

Spasili se od pritvora

– Pokapanje na Centralnom groblju stoji nekoliko tisuća kuna, dok se za grobnicu na Aninu može dobiti 15.000 do 20.000 kuna. Ostane im za život prijeko potrebnih desetak tisuća kuna – priča Marijan Matijević iz tvrtke Ljubek – Matijević nekretnine. Krizom stjerana u kut, ovoj se agenciji obratila i jedna zagrebačka obitelj koja je posmrtne ostatke svoga bližnjeg odlučila prenijeti u Osijek, gdje je grobnica tri ili četiri puta jeftinija. Grobnice su građanima, dodaje naš sugovornik, posljednji izvor za preživljavanje.

– Neki su se tako spasili da zbog neplaćenih računa i dugova ne završe u pritvoru – navodi naš sugovornik.

Samo u novinskim oglasima prodaju grobnica posljednjih tjedana oglašava gotovo trideset Osječana, što je dvostruko više nego inače.

– Grobnicu je mama, koja ima 90 godina, gradila za sebe, ali odlučili smo je pokopati u obiteljsku, a ovu prodati. Tko zna, najavljuju režijska poskupljenja, treba imati zalihe i za njezin pokop. Mogla sam je ostaviti djeci, ali važnije mi je da se osiguram za bližu budućnost, kasnije će valjda biti bolja vremena – kaže 71-godišnja Osječanka koja za grobnicu traži 30.000 kuna. Hitnog kupca traži i 48-godišnja umirovljenica.

– Nužda me natjerala na prodaju grobnice u koju su pokopane četiri osobe, a posljednja je pokopana 1952. Mirovina je mala, a novac mi hitno treba za uređenje stana – ističe.

Premještaju ih i na selo

Na prodaju naslijeđenih ili nepotrebnih grobnica građani se odlučuju i zbog troškova održavanja. Grobna naknada godišnje iznosi od 150 kuna, što za, primjerice, četverostruku grobnicu može iznositi i tisuću kuna.

– Bit će sve više slučajeva prodaje grobnica i premještanja pokojnika u skromnija grobna mjesta, a vjerojatno i na sela gdje su troškovi znatno manji – kaže Matijević.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

MM
Mladen Miletić
18:53 19.05.2010.

Samo u novinskim oglasima prodaju grobnica posljednjih tjedana oglašava gotovo trideset Osječana, što je dvostruko više nego inače. Isplatila se borba za slobodnu našu Hrvatsku. Uskoro če biti kao za vrijeme rata zajedničke grobnice i plastične verečice.. Odkako su natjerali Glavaša u Bosnu od tada bjeda vlada i Odsjekom !

MM
Mladen Miletić
18:55 19.05.2010.

doktorica- prestrašno, demokratsko, balkansko..

Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
Erwin Johannes Eugen Rommel
01:28 20.05.2010.

Diz\' te se mrtvi jer za vas pokoja nema...