“Suze komandosa”

Procurile slike vojnika pretučenih na humanitarnom brodu za Gazu

Foto: Hüriyyet
Hüriyyet
Foto: Hüriyyet
Hüriyyet
Foto: Hüriyyet
Hüriyyet
06.06.2010.
u 17:48
Dvojica ministara u izraelskoj vladi traže da se ublaži režim blokade Gaze - izraelska vlada više nije složna oko Gaze, prosvjedi diljem Europe, a u Tel Avivu sukob lijevih i desnih
Pogledaj originalni članak

Hürriyet, najveći dnevnik u Turskoj, objavio je fotografije s broda Mavi Marmara na kojem je u ponedjeljak ubijeno devet aktivista koji su bili u humanitarnom konvoju za Gazu. Fotografije u članku naslovljenom “suze komandosa” pokazuju dvojicu pretučenih izraelskih vojnika.

Civili i komandosi

Materijal su redakciji dostavili aktivisti, spasivši manji dio snimki koje je s njihove opreme izbrisala vojska u Izraelu. Za razliku od Jerusalem posta, u Izraelu je fotografije objavio Haaretz koji je naveo da je materijal izbrisan kako bi vojska poštedjela specijalne jedinice od sramote. Haaretz citira glasnogovornicu vojske koja je ustvrdila da je to dokaz da “komandosi na brodu nisu pucali na sve oko sebe”. No, aktivisti iz IHH tvrde da su se branili jer su vojnici prvi počeli pucati. Isto tvrde i europski parlamentarci te novinari koji su bili u konvoju.

Uoči iskrcavanja 50-ak komandosa na brod ispaljene su dimne i zvučne bombe te hici upozorenja. New York Times je tumačio da su u 4 sata ujutro civili na pučini to pogrešno protumačili kao bojevo streljivo. Uslijedio je napad komandosa, tučnjava i pucnjava u kojoj je većina aktivista ubijena hicima u glavu. Oružje kod aktivista nije pronađeno. Šef UN-a Ban Ki Moon predložio je zajedničku istragu Turske, Izraela i SAD-a.

Rock-grupe otkazuju

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu o tome se nije očitovao. I Jerusalem post i Haaretz navode da su ministri prometa i socijale predložili mijenjanje blokade Gaze zbog sigurnosnih i političkih posljedica, što znači da vlada više nije jedinstvena oko nastavka blokade koju su osudile sve zapadne demokracije. Europske agencije i dio medija u Izraelu javljaju o nizu prosvjeda u Europi protiv blokade Gaze.

U Tel Avivu su se sukobili prosvjednici u organizaciji stranaka ljevice, koji su za mijenjanje blokade Gaze i na koje su bačene dimne bombe, s prosvjednicima desnice. Haaretz piše da je zbog Gaze nakon Klaxonsa i Gorillaza svoj koncert u Izraelu otkazao i kultni američki rock-bend Pixies. Što se tiče u subotu zaplijenjenog broda Rachel Corrie, DPA javlja da je u tijeku oslobađanje aktivista s njega, a među njima su i neki malezijski parlamentarci.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 152

OB
-obrisani-
23:45 06.06.2010.

Penny.......statistika kaze da je u svijetu oko 2 % (svijesnih i nesvjesnih) sotonista....... Extremista ima u svakoj drzavi svijeta.......iz kojeg razloga bih ja morao osudjivati SAMO ISLAMSKE ,i to bas u vrijeme kad su muslimani pod teskim pritiskom.( uvijek i bezuvjetno se stavim na stanu slabijih i potlacenih)...................... Zanimljivo je da bas ne spominjes teske KRSCANSKE TERORISTE, nase \"komsije \',bre........ U izraelskim zatvorima je preko 10,000 Palestinaca u Palestinskim JEDAN Zidov........... Od 1948 mogao bi nam navesti broj porusenih palestinskih i zidovskih domova i broj zrtava sa obje strane .....brojke ne lazu

OB
-obrisani-
23:45 06.06.2010.

Penicilin, oni koji su izveli napade koje ti spominješ ili su presudili sami sebi ili im je suđeno. Tko je u Izraelu odgovarao za prošlogodišnje ubojstvo 1440 Palestinaca, od toga 431 djeteta?

OB
-obrisani-
23:42 06.06.2010.

canajisraM marsi, daj me molim te podsjeti tko je počeo opči napad na novostvorenu državu izrael 1948 god i tko je odbio tu rezoluciju UN jer su mislili da će pobjediti?