Prerušeni vojnici love talibanske generale

Foto: AFP
Prerušeni vojnici love talibanske generale
10.02.2010.
u 07:30
Bradati atentatori, najvjerojatnije pripadnici Delta Forcea, upali su u grad Marjah kako bi pripremili teren za napad. Grad drže talibani, civili bježe...
Pogledaj originalni članak

Bradati atentatori duge kose, odjeveni u paštunske haljine uvukli su se potajno prije nekoliko dana u Marjah, grad na jugu Afganistana, kako bi poubijali talibanske vođe.

Nije riječ o afganistanskim plaćenicima nego o prerušenim pripadnicima američkih specijalnih postrojbi, najvjerojatnije Delta Forcea, koji fizičkom eliminacijom talibanskog vojnog vrha pripremaju teren za početak operacije Moshtarah, najveće akcije koalicijskih vojnih snaga tijekom osmogodišnjeg rata u Afganistanu.

Bukti psihološki rat

Dok se gotovo 15 tisuća američkih, britanskih i afganistanskih vojnika priprema za skori napad na najveće talibansko uporište na jugu zemlje, psihološki rat u gradu već se uvelike razbuktao.

Uz atentatore koji nastoje eliminirati vođe pobunjenika, nebo iznad Marjaha puno je NATO-ovih aviona koji na grad bacaju letke pozivajući civile na bijeg, a talibane na predaju.

Prema procjenama obavještajnih službi, u Marjahu je više od 1000 talibanskih boraca koji se trenutačno mahnito spremaju za dugotrajan otpor kopajući rovove po ulicama grada i pripremajući mine iznenađenja. Zapovjedništvo američkih snaga odlučilo je unaprijed najaviti ofenzivu kako bi civilnom stanovništvu dalo vremena da se skloni iz buduće ratne zone, ali i da im najave skori dolazak legalne afganistanske vlasti u grad koji je već godinama jedno od najjačih uporišta talibana na jugu zemlje.

– Želimo komunicirati s civilima, želimo poručiti da će legalna vlast uskoro uspostaviti sigurnost i red – rekao je za Fox News američki general Stanley McChrystal.

Izbjegavaju velike sukobe

Još otkako su 2006. godine izgubili više od 1000 vojnika tijekom operacije Medusa, talibani izbjegavaju velike sukobe i konvencionalne bitke, a svoju su taktiku utemeljili na iznenadnim napadima improviziranim eksplozivnim napravama. Ipak, velik je dio talibanskih snaga trenutačno u obruču te se pripremaju za ofenzivu tvrdeći da će Marjah braniti do posljednjeg daha.

U polupusti grad, koji su civili gotovo posve napustili, pristižu i mudžahedini iz drugih krajeva Afganistana, no koalicijske snage ne očekuju velik otpor.

– Ova je situacija već viđena prije nekoliko mjeseci kada smo zauzimali grad Naw Zad. I tada su snimci iz satelita pokazivali da talibani grade uporišta, pripremaju mine iznenađenja, no kada je počela akcija, gotovo su se svi predali. U početku smo upadali u zasjede, našli smo desetke mina, ali vrlo malo talibana odlučilo se na otvoren sukob. Ubijeno je tridesetak militanata, ali ni jedan američki vojnik nije stradao, čak nismo imali ni ranjenih – rekao je za britanski Independent visoki američki časnik, napominjući da je ova operacija vjerojatno najsloženija akcija koalicijskih snaga još od opsade iračkoga grada Falluje 2004.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

OB
-obrisani-
15:51 10.02.2010.

pregrst A sto bi ti mogao napraviti za opcu hrvatsku stvar?! Evo imas priliku. Samo izvoli i kazi nam.

PJ
pIavo_jezero
21:02 10.02.2010.

Crovata razveselilo me da vidim taj spot znači da se i jslam reformira

OB
-obrisani-
12:26 10.02.2010.

Kad ce ove budaletine da shvate ----------------------------------------------- Da se ideja, ne moze pobjediti