u 51. godini života

Preminuo istaknuti novinar Vladimir Matijanić

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dodijeljene nagrade HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Održan okrugli stol Novinarstvo pred sudom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dodijeljene nagrade HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2021. godini
Autori Vecernji.hr, Hina
05.08.2022.
u 18:56
Radio je u Slobodnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu, a posljednje vrijeme na Indexu.
Pogledaj originalni članak

Novinar Vladimir Matijanić koji je u svojoj karijeri otkrio brojne afere umro je u Splitu u 51. godini života, objavili su Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i mediji za koje je radio.

Novinarsku karijeru započeo je u Slobodnoj Dalmaciji, potom je nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovo u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Matijanić koji je rođen u Livnu prije pedeset i jednu godinu uglavnom se bavio istraživačkim novinarstvom. Otkrivajući brojne afere često je bio izložen tužbama, pa tako iza sebe ima gomilu sudskih procesa pokrenutih od, primjerice, Igora Štimca, Luke Podruga pa nadalje. Među njegovim važnijim novinarskim uradcima i otkrićima bio je falsificirani magisterij Ante Đapića na Pravnom fakultetu u Splitu.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Također, kao novinar portala Index Vladimir Matijanić prvi je otkrio i ekskluzivno objavio niz argumentiranih sumnji da su dijelovi doktorata Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita na jednim od lokalnih izbora, koji je bio ravnatelja Lučke uprave u Splitu, fakultetski predavača i predsjednik gradskog ogranka HDZ-a, plagirani. Matijanić je u seriji tekstova upozorio na niz nelogičnosti i bizarnih elemenata Mihanovićeve doktorske disertacije "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja", koju je obranio 28. veljače 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a koja je prošla sve instance i postala temelj za tituliranje HDZ-ova političara "doktorom znanosti". Za to novinarsko istraživanje dobio je i spomenutu nagradu.

- Matijanić je novinarski precizno secirao i dokazao da je doktorat lakrdija, dok se u paralelnoj stvarnosti politike i politički zatrovane akademske zajednice poduzimalo sve da se dokaže kako je s doktoratom sve u redu. Matijanić je i o tome neumoljivo izvještavao, gradio priču i o doktoratu, i o političaru Mihanoviću, ali i o hrvatskoj stvarnost. Stoga je cjelokupni njegov rad na "slučaju Mihanović" izuzetno vrijedna "priča o Hrvatskoj 2021.". Njegov se novinarski rad nesumnjivo ubraja u najviša novinarska postignuća u prošloj godini i zavređuje priznanje struke, stajalo je u obrazloženju žirija HND-a. Matijanić je i autor knjige 'Kerum i propadanje Splita'.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Ovo je šokantna vijest za sve nas. Tužni smo jer nas je napustio naš kolega i prijatelj. Vladimir Matijanić bio je sjajan novinar. Lucidan i beskompromisan u svakome pogledu. Malo je bilo ljudi poput njega. Jedan od posljednjih Mohikanaca na novinarskoj sceni. Obitelji i prijateljima iskrena sućut u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog novinarskog društva koje je samo prije tri mjeseca posve zasluženo dodijelilo nagradu našem Vladi, kazao je u povodu smrti kolege Matijanića predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.  .

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

AA
Aartur
23:14 05.08.2022.

O uzroku smrti ni riječi što je pouzdani indikator da je umro od iznenada

AG
Agricola
23:57 05.08.2022.

Dodajte ovog slobodno na onaj popis od "najmanje 600 uz 22 000 zapaljenih kuća. Em je poginuo na današnji datum em mu je po ideološkom profilu tamo i mjesto.

JU
juma
11:52 06.08.2022.

Napatio se, iako je kratko bolovao. Nije se stigao ni oprostiti od najbližih, niti ispovjediti i pokajati, jer su stalno bili u potrazi za nekim lijelom ili prijemom u bolnicu. Nitko nije zaslužio tako umrijeti, ali takva mu je nažalost bila sudbina.