prosvjed branitelja

Prema zgradi Sabora krenut će pješice, a očekuju sastanak s Lekom

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Joe Šimunić,prosvjed branitelja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Đuro Glogoški,prosvjed branitelja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
prosvjed branitelja
Foto: Borna Filic/PIXSELL
prosvjed branitelja
28.10.2014.
u 19:15
Spremni smo i na razgovor u Ministarstvu branitelja, ali nakon što ministar i njegovi daju ostavke
Pogledaj originalni članak

S obzirom na to da se predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko nisu odazvali pozivu stopostotnih ratnih vojnih invalida na današnji okrugli stol “Sto posto za Hrvatsku”, prosvjednici su odlučili da u četvrtak točno u 12 sati posjete Sabor i tamo okupljenim zastupnicima, ali i drugim predstavnicima hrvatskih institucija, kažu zbog čega već devet dana prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj.

Spremni za dijalog

– Budući da je njima teško doći do nas ovdje pod šator u Savskoj, sa štakama i u invalidskim kolicima doći ćemo u četvrtak u Sabor – rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida, mnoštvu koje se okupilo oko šatora gdje je trebao biti održan okrugli stol.

Kako saznajemo od prosvjednika, kolona stopostotnih invalida Domovinskog rata prema Saboru krenut će pješice u četvrtak u 11 sati pokazujući simbolično i na taj način da oni jesu za dijalog i razgovor s najodgovornijim ljudima u državi. Dostojanstvena kolona ljudi čiji glas do sada nisu željeli čuti oni koji odlučuju o njihovoj sudbini, kažu prosvjednici, bit će najbolji odgovor onima koji ih etiketiraju kao produljenu ruku nečije politike i karakteriziraju kao “šačicu militanata”.

– Tražimo smjenjivanje ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Ali, tražimo i ustavni zakon o pravima branitelja kojim će biti vraćena sva braniteljska prava i nakon kojega više nitko neće moći dirati prava branitelja, bez obzira na to tko je na vlasti – rekao je Đuro Glogoški.

– To će biti radni sastanak s predsjednikom Sabora, vlasti i svima ostalima – kaže Josip Klemm. Nakon devet dana prosvjeda, smrti braniteljice Nevenke Topalušić i samospaljivanja zagrebačkog branitelja i pripadnika Tigrova ispred Ministarstva branitelja, jasno je da prosvjednici neće odstupiti od zahtjeva za smjenjivanje ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

– Spremni smo za razgovor i u Ministarstvu branitelja, ali nakon što ministar i njegovi pomoćnici daju ostavke – jasan je bio Đuro Glogoški.

Sudeći po broju specijalaca koji su se jučer uoči održavanja okruglog stola “Sto posto za Hrvatsku” rasporedili u okolnim ulicama, policija je očito očekivala da bi taj skup, na kojemu se okupilo nekoliko tisuća branitelja i građana Zagreba, mogao biti vrlo rizičan, posebice poslije sinoćnjeg tragičnog događaja – samospaljivanja branitelja. Na parkiralištu ispred Pedagoške akademije izbrojili smo desetak kombija sa specijalcima pod punom “ratnom spremom”.

– Kao da netko priželjkuje nerede. Pa nijednom branitelju ovdje to nije ni na kraj pameti. Ja sam iz Slavonskog Broda i znam da je otac branitelj ovdje pod šatorom, a sin mu je s druge strane u specijalcima – rekao nam je jedan od branitelja.

Jedna u nizu akcija

Dvije tragedije koje su se dogodile ispred Ministarstva branitelja, smrt Nevenke Topalušić i samospaljivanje zagrebačkog branitelja, ističu naši sugovornici među okupljenima, braniteljska je svakodnevica koja se događa daleko od očiju javnosti.

– Sve hrvatske branitelje pozivamo da ne dižu ruku na sebe, a za svaku bolest hrvatskog branitelja smatrat ćemo odgovorne one koji nemaju razumijevanja za njih – kaže Glogoški napominjući da oni ne prosvjeduju zbog mirovina, nego zbog toga što ne dopuštaju da se gazi dostojanstvo branitelja i grobovi njihovih suboraca. Odlazak stopostotnih invalida Domovinskog rata u Sabor bit će samo jedna u nizu akcija prosvjednika kojima će svim “sumnjivim Tomama” pokazati i dokazati što je ministar Matić u svome mandatu učinio za prava hrvatskih branitelja, čime se, kako kažu, naveliko hvali a njih, koji na to upiru prstom, naziva “šačicom militanata”.

>>Kako je danas protekao prosvjed: 'Za svaki izgubljeni život smatrat ćemo odgovornima one koji nemaju razumijevanja'

>>Kujundžić poručio Milanoviću: Raspiši prijevremene izbore!

>>Koji su motivi prosvjeda branitelja i zašto traže smjenu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 41

19
1995josip
21:58 28.10.2014.

Hrvatice i Hrvati su uz svoje branitelje i HVIDR-a !

BE
beli444
20:11 28.10.2014.

ovo je nastavak rata političkim sredstvima, sva ta divljanja tzv. antifašista u slavu imena zločinca tita, sva ta divljanja u slavu lepe kape partizanke, inače pucao sam u glave onih koju su ju nosili i opet ću ako bude trebalo, dokaz su da rat i dalje traje, protiv hrvatske države, protiv hrvatskog naroda provodi ga političko krilo zloglasne jna na čelu s sinom zapovjednika konc logora na golom otoku

AS
ante_slavonac
20:18 28.10.2014.

Majku vam četničku.