ZATEGNUTI ODNOSI S BRUXELLESOM

Hoće li se dogoditi Polexit: Prema izlazu iz EU gura ih bivši komunistički sudac

Foto: REUTERS
Prosvjedi u Poljskoj nakon odluke Vrhovnog suda o ograničavanju pobačaja
Foto: REUTERS
Prosvjedi u Poljskoj nakon odluke Vrhovnog suda o ograničavanju pobačaja
01.09.2021.
u 08:50
Poljski Ustavni sud ponovno je jučer odgodio donošenje odluke o tomu tko ima primat u toj zemlji: domaći ili europski sudovi, a spominje se čak i Polexit
Pogledaj originalni članak

Poljski Ustavni sud ponovno je jučer odgodio donošenje odluke o tomu tko ima primat u toj zemlji: domaći ili europski sudovi. Radi  se o vrlo važnoj odluci koja bi mogla imati veliki utjecaj na buduće odnose Europske unije i Varšave pa je zbog toga s velikom  pažnjom promatrana u Bruxellesu. No, opetovano odgađanje donošenja odluke moglo bi se u europskim krugovima protumačiti kao  oklijevanje. Sud je odgodio donošenje odluke do 22. rujna.

‘Nitko iznad ustava’

Vladu u Poljskoj predvodi konzervativna i nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) koju i kritičari i pristalice uspoređuju s  politikama mađarskog lidera Viktora Orbána. Za neke je to pohvala, a za druge najdublja kritika. Bruxelles i Varšava u zategnutim su  odnosima, a EU optužuje Poljsku da svojim kadroviranjem ruši neovisnost domaćeg pravosuđa. Poljska vlada pak uzvraća da se  radi o dugo odgađanim promjenama kojima je cilj suzbiti korupciju i utjecaj bivših komunističkih kadrova. No zanimljivo, jučer je odluka o tomu ima li europski zakon primat nad poljskim odgodilo pitanje upravo o jednom sucu poljskog Ustavnog suda koji je  danas lojalan PiS-u, ali je nekada bio dio komunističkih struktura. Naime, Stanisław Piotrowicz (69) u 1980-ima je bio mladi tužitelj u  poljskom komunističkom represivnom sustavu, no posljednjih se godina približio PiS-u koji ga je 2019. izabrao u Ustavni sud.  Prilikom njegova izbora PiS-ovi dužnosnici tvrdili su da se tijekom komunizma Piotrowicz ponašao uzorno. Jučer je ombudsman za  prava građana Marin Wiacek zatražio da se Piotrowicza zbog njegova neprijateljstva prema EU ukloni iz procedure odlučivanja o  tomu je li europski zakon iznad poljskog. Sud je zatražio trotjednu stanku kako bi razmotrio Wiacekov zahtjev.

– Sudac Ustavnog suda čiji je stav prema EU opterećen sveobuhvatnim kritikama, pa čak i neprijateljstvom prema EU ne može  odlučivati o sporazumima s EU – rekao je ombudsman kojeg je inače na to mjesto nominirala proeuropska oporba. Za Wiaceka je  sporna još jedna sutkinja koju se također smatra otvorenom protivnicom EU-a. Odluku o tomu koji je zakon kojemu nadređen, poljski  europskom ili obrnuto, od Ustavnog je suda u ožujku zatražio premijer Mateusz Morawiecki nakon što je Sud Europske unije  naložio Varšavi da ukine disciplinsku komoru u sklopu Ustavnog suda. Odluku je Ustavni sud najprije trebao donijeti u srpnju, ali ju  je, kao i jučer, odgodio. Primat europskog prava nad nacionalnim inače je jedan od ključnih stupova prava EU-a.

Zbog toga opozicija proziva vladajuće da ugrožavaju poziciju Poljske, pa čak i stabilnost cijelog bloka. Protiv odluke vlade u  ponedjeljak su opet izbili prosvjedi, ispred Ustavnog suda.

– Ustav je najviši zakon u našoj zemlji. Kad bi bilo drugačije, to bi značilo da nismo suverena država. Nismo pristali na to u  sporazumima s EU – uzvratio je član vlade Michał Wójcik. Neki strahuju od mogućnosti Polexita, odnosno izlaska zemlje iz EU-a, no  za to je mala vjerojatnost. U odvojenom slučaju poljski je Ustavni sud u srpnju već proglasio nevažećom odluku Europskog suda  pravde o ukidanju spomenute disciplinske komore.

Njemačka: To je naše pravo

Poljska nije jedina zemlja u problemima na ovom području. I njemački je Ustavni sud u svibnju prošle godine već donio odluku o  tomu da je Europska središnja banka prekoračila ovlasti kupnjom obveznica, što je u suprotnosti s presudom Europskog suda  pravde koji je taj program ocijenio da je u skladu s europskim pravom. Zbog toga je Europska komisija otvorila slučaj protiv njemačke vlade, no Berlin je odbacio prijetnje Bruxellesa ranije ovog mjeseca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 89

Avatar Joja
Joja
09:28 01.09.2021.

EXIT od EU si mogu priustit razvijene zemlje, a ne neko tko je ovisan od EU trzista i gdje EU ulaze za razvoj poljeprivrede i gospodarstva

Avatar essek22
essek22
09:16 01.09.2021.

Mislim da je došlo do točke kad EU treba reformirati na način da je prostor zajedničkog tržišta a da svaka zemlja ima pravo voditi svoju unutarnju politiku. Tko ima pravo tražiti od drugih nacija da se odreknu svojih kršćanskih temelja kao što su se oni odrekli? Znači nizozemci su dozvolili i eutanaziju za djecu, imaju stranku koja se bori za legalizaciju sexa sa djecom, u redu, to ste vi nizozemci. Nas ostale ostavite da državu uređujemo prema vlastitom svjetonazoru.

Avatar comparator
comparator
09:19 01.09.2021.

Nada za spas od komunizma ljudi su vidjeli u Evropi ali se ona izgubila odmah nakon gubitka suverenosti . S druge strane komunisti koriste Evropu kao masku i izgovor za svoju nemoć u razvoju zemlje koju vode i oslanjaju se na priliv novca iz Unije. Polako ali sigurno dolazi se do standarda koji je dosegao zenit i građani vide da to nikuda ne vodi ,a politika koristi zbunjenost naroda kako bi sakrila komunističke ideje koje na žalost nisu umrle već se skrivaju iza suverenosti i lažnog nacionalizma .