POBUNA U IRAKU

'Prema Bagdadu nadiru časnici moga oca Sadama'

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
'Prema Bagdadu nadiru časnici moga oca Sadama'
14.06.2014.
u 15:00

Boje se sporazuma o podjeli Iraka na tri dijela: sunitski, kurdski i šijitski
Pogledaj originalni članak

Konačno ću se vratiti u rodni Tikrit i posjetiti očev grob, kazala je jučer za Večernji list Ragda Hussein, najstarija kći svrgnutog i ubijenog predsjednika Iraka Sadama Huseina, koja od pada režima njezina oca živi u jordanskom glavnom gradu Amman.

"Počelo je oslobađanje"

– Nikada nisam izgubila nadu da ću se vratiti u Irak jer vjerovala sam u irački narod koji odbija biti pod čizmom Amerikanaca. Irački je narod ponosan narod – istaknula je Ragda.

Ona smatra da je počelo oslobođenje Iraka od plaćenika Al-Malikija, u kojeg su uključeni bivši Sadamovi časnici, vojnici, policajci te na tisuće članova stranke Bath.

– Najveća zasluga početku oslobađanja Iraka pripada tatinu prijatelju i njegovu zamjeniku Ezatu Ibrahim, koji je u ilegali uspio ponovno organizirati pobunu i mobilizirati vođe plemena i pripadnike mladih naraštaja – napomenula je Ragda.

Sunitska koalicija predvođena pripadnicima militantne skupine Islamska država Iraka i Levanta napreduju prema Bagdadu, koji im je konačni cilj, nakon napada na Tikrit, Sadamovo rodno mjesto. Iračka vlada prijetnje sunitske koalicije shvatila je ozbiljno. Na instrukciju premijera Nurija Al-Malikija sastavila je jedinicu od oko 1000 dobrovoljaca, kako bi poslala pojačanje vojnim jedinicama koje štite Samaru – grad koji je vrlo važan za šijite u ovoj zemlji.

Obavještajci zatečeni

– Ono što se događa u Iraku katastrofalno je i zapanjujuće je da su Iračani i Amerikanci, koji razmjenjuju obavještajne podatke, zatečeni brzinom kojom pobunjenici ostvaruju pobjede, a vojnici dezertiraju – kazao nam je irački novinar i političar Mohamad Al-Zaydi. On naglašava kako se Iračani boje da je postignut sporazum o podjeli Iraka na tri dijela: sunitski, kurdski i šijitski.

– Kako je moguće da iračka vlada koja raspolaže sa 930.000 vojnika ne može povratiti kontrolu od "nekoliko stotina militanata" koji su zauzeli Mosul? – pita se Al-Zaydi.

>> Stiže kalifat, a Irak kakav je sad odlazi s političke karte svijeta

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DI
dokazano.istinito
17:05 14.06.2014.

muslimani ma gdje bili nikada nece biti politikom ti koji ce ostvarati slobodu, niti u iraku, niti u libiji, niti u siriji, niti u ceceniji, niti u Egiptu..to pravo mogu samo da ostvare putem zrtvovanja, ujedinjenja, i putem demokratije u zapadu, tojest kada sam zapad prizna demokratiju za muslimane kao sto priznaje za ne muslimane

LV
leposava_vlaska
19:38 14.06.2014.

sve ih je vise i vise, sto ih vise gadjas i bombrardujes ,njihov broj samo raste

TO
tokimalko
19:42 14.06.2014.

irak pustite da narod sam izabere koga ce, nema tu sta da se mjesa nitko izvani