IVAN LOVRINOVIĆ:

'Predstečajne nagodbe su plodno tlo za razvoj kriminala i korupcije'

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
'Predstečajne nagodbe su plodno tlo za razvoj kriminala i korupcije'
04.12.2014.
u 07:54
Lovrinović ne vidi razliku između ekonomskih politika SDP-ovih i HDZ-ovih vlada od 1993. godine do danas
Pogledaj originalni članak

- Način ponašanja ove vlasti je srozao razinu dijaloga, a da ne govorim o partnerstvu, na najnižu moguću razinu - rekao je sindikalist Krešimir Sever u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" posvećenoj dosadašnjem radu Vlade Zorana Milanovića, za koju je rekao da se ponaša kao "Pale sam na svijetu". Sever je rekao da je Vlada zatrla socijalni dijalog koji je naročito ojačao za vrijeme vlade Ivice Račana, da bi se ovdje "sve srušilo u pepeo".

Ivan Lovrinović, profesor na Ekonomskom fakultetu, rekao je da je pozitivno da vanjski dug općenito u zemlji stagnira, ali je negativno što se država počela zaduživati na stranom tržištu, što nas izlaže fiskalnom riziku. Kao negativne strane rada ove Vlade također je istaknuo i rast nezaposlenih i javnog duga, a kao jednu od najgorih stvari istaknuo je uvođenje predstečajnih nagodbi.

- One su, po mom mišljenju, plodno tlo za razvoj kriminala i korupcije svake vrste - rekao je Lovrinović, dodajući da su stvorene "incestuozne veze u provođenju". Rekao je da sada na površinu izlaze samo pojedinačni slučajevi te da bi se temeljitim pristupom otkrilo puno više nezakonitosti. Lovrinović je također ustvrdio da ne vidi razliku između ekonomskih politika SDP-ovih i HDZ-ovih vlada od 1993. godine do danas. Lovrinović je rekao kako su mu smiješne neke njegove kolege koje raspravljaju koliko će iduće godine biti rast.

- Neće biti nikakvog rasta, razumijete - rekao je.

Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti rekao je da je ključ svega ipak gospodarstvo te da je činjenica da Vlada nije uspjela preokrenuti trendove.

- Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima još traje recesija - istaknuo je, dodajući kako je to podloga za ideološke sukobe poput onih oko zdravstvenog odgoja i referenduma za ustavnu definiciju braka.

- Hrvatsko društvo je duboko zamrznuto u toj jednoj podjeli koje ima svoje povijesne izvore, međutim čini mi se da, s obzirom na ove bitne probleme, te podjele služe kao neka vrsta izgovora glavnim političkim strankama - rekao je Zakošek. Vladi je spočitnuo što možda nisu znali pronaći jezik koji bi joj omogućio da uvjeri građane i dobije ih na svoju stranu. Upozorio je da među dosadašnjim vladama postoji jedan kontinuitet u odnosu prema javnim poduzećima, koje se koriste za politička imenovanja, na što je upozorila i Europska unija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

FI
fileck
08:54 04.12.2014.

Hehehehe, pa u čemu je tu problem?! Upravo zato i jesu uvedene kako bi vladajuća kasta (crveni počeli, plavi će nastaviti) mogla što lakše i sigurnije haračiti!

LU
lukabulic
09:54 04.12.2014.

pa naravno da će komunisti naći način kako na legalan način pljačkati -dok jedne progone zbog provizije danas partizani pljačkaju priko bonusa koji su ta ista provizija upakirana u drugi omot. sad se u zakon uvele predstečajne nagodbe za podobne ove ili one .ali u ovoj vladi nema onih svi su iz jedne stranke -partije kao i hns.. kako ivo kaže a čuli smo da je polovica hdz-a a ostali ipak postoje --što god ivo izjavi to repove ima-

OG
Oger
11:15 04.12.2014.

Korupcija. Tko se tu jos cudi. Pa u Hrvatskoj zivi 10% postenih ljudi i 90% katolika.Peto mjesto u svijetu smo si zaista zasluzili.