Antonio Tajani

Predsjednik EU parlamenta neće se ispričati zbog izjave 'Živjele talijanska Istra i Dalmacija'

Foto: Screenshot Facebook
Predsjednik EU parlamenta neće se ispričati zbog izjave 'Živjele talijanska Istra i Dalmacija'
11.02.2019.
u 16:26
Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine, rekao je u Basovizzi pokraj Trsta Antonio Tajani
Pogledaj originalni članak

Iz redova hrvatskih europarlamentaraca pljušte osude na govor predsjednika Europskog parlamenta, talijanskog demokršćanskog političara Antonija Tajanija, koji je u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja u Basovizzi pokraj Trsta uzvikivao: “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!”

– Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu – rekao je Tajani u nedjelju u Basovizzi i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venecueli, u kojoj živi mnogo Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”.

– Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine – zaključio je Tajani.

 

Na upit portala Index hoće li se Tajani ispričati zbog tih izjava iz ureda predsjednika Europskog parlamenta odgovorili su sljedeće:

- Svjesni smo da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske, predsjednik Europskog parlamenta “govorio je o onom vremenu”. Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Talijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani se nije referirao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga! - poručili su i dodali:

- Tajani se neće ispričati jer izjavom “živjela talijanska Istra i Dalmacija” nije mislio ništa loše i to je zlonamjerna interpretacija. On nikada nije rekao da su Dalmacija i Istra dio Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska, zaključuju. 

Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, planira na početku današnjeg plenarnog zasjedanja EP-a u Strasbourgu zatražiti objašnjenje od Tajanija.

 

– Predsjednik EP-a si takve stvari ne bi nikad smio dopustiti. Želim najoštrije osuditi njegovu potpuno neprimjerenu izjavu, koja je ista kao što su bile izjave mnogih neofašista 1990-ih godina. Predsjednik EP-a trebao bi znati povijest, zemljopis i kulturu naših građana Istre. I trebao bi znati današnje odnose između nas koji živimo u Istri i onih koji su, nažalost, prognani ili su samovoljno otišli. Tragedije koje je Istra doživjela nakon Drugog svjetskog rata posljedica su onoga što se događalo prije Drugog svjetskog rata, odnosno talijanskog fašizma u Istri – kaže Jakovčić.

SDP-ov zastupnik u EP-u Tonino Picula također smatra Tajanijevu izjavu neprihvatljivom.

– Posve neprihvatljiva izjava koja nas vraća u predosimsko vrijeme – kaže Picula, podsjećajući da su Osimskim ugovorom iz 1975. “trebala biti zaključena ta pitanja koja su doista teška baština”.

– Ali ja ne vjerujem da se tu radi o političkom gafu, to je neka vrsta programatske izjave koja je izašla iz njega jer on to doista misli. Problem je što to ne dolazi od nekog desničarskog populista s margine EP-a nego je riječ o prvom čovjeku EP-a koji pripada mainstreamu europske politike, i to Europske pučke stranke. Ako je to mainstream koji zagovara EPP, onda se sužava prostor političkom radikalizmu. Tajani je ovim ugrozio dobre odnose Italije i Hrvatske, a i poredak u Europi definiran Helsinškim dogovorom 1975. godine – kaže Picula.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 224

IS
istina00
15:06 11.02.2019.

tajani govori ono što misli velik broj talijana u istri. hrvatski nazivi mjesta i hrvatska prezimena za vrijeme fašizma su talijanizirani i velik dio ih nikada nije vraćen u HR oblik! ako se netko usudi prigovoriti tome, odmah je ustaša, primitivac itd. ...sustavna talijanizacija istre je na djelu

HR
hr76
14:48 11.02.2019.

Dobra pouka onima koji tvrde da Hrvatskoj ne trebaju borbeni avioni. Dušmani prijete sa svih strana.

DU
Deleted user
14:48 11.02.2019.

Ovo je identicno politici IDS-a