TRAŽI SE OBJAŠNJENJE SLUČAJA PALM

Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice: Očekujem odgovore gradonačelnika Kirina

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Ivica Kirin
Foto: Grad Virovitica
Siniša Palm
17.06.2019.
u 22:35
Predsjednica Gradskog vijeća Virovitice sazvala je za danas sjednicu na kojoj će tražiti objašnjenje slučaja Palm, a virovitička oporba najavljuje da će inzistirati na Kirinovoj političkoj odgovornosti
Pogledaj originalni članak

Odgovore virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina (HDZ) u slučaju Siniše Palma, pokojnog gradskog pročelnika za financije koji je prošli ponedjeljak pronađen mrtav pokraj Drave, osim oporbe traži i HDZ-ova predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss.

Pitanja pripremali u tajnosti

Ona je za utorak u 16.30 sati na prijedlog oporbenih vijećnika sazvala sjednicu Vijeća na kojoj će prvi dio aktualnog sata biti posvećen isključivo slučaju Palm pa će i oporba i HDZ-ovi vijećnici imati priliku pitati gradonačelnika Kirina kako je moguće da su iz gradskog proračuna nestajali milijuni kuna (navodno 17 milijuna), a da to nitko nije primijetio te što je točno prethodilo smrti Siniše Palma koji je navodno počinio samoubojstvo vješanjem premda obdukcija nije učinjena, nego je pokopan dan nakon što je pronađen mrtav.

– I da oporbeni vijećnici nisu tražili sazivanje sjednice Vijeća, ja sam je planirala sazvati i tražiti objašnjenja gradonačelnika Kirina. Očekujemo odgovore gradonačelnika Kirina. Aktualni sat trajat će i dva sata ako bude potrebno i svi će imati priliku postaviti pitanje – poručila je Lahorka Weiss. Virovitička oporba, koju čine Klub SDP-a, HSS-a i nezavisnih vijećnika te Klub Mosta i HSPD-a, sinoć su se sastali da bi dogovorili strategiju i sastavili od 20 do 30 pitanja koja će oporba zajednički, odnosno pitanjima svojih klubova, postaviti gradonačelniku Kirinu.

– Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss usmeno nam je obećala da ćemo imati sve vrijeme za postavljanje pitanja pa se nadam da će tako i biti iako nemamo to obećanje i napismeno – rekao nam je Darko Lešković, oporbeni virovitički vijećnik Mosta.

On smatra da će se utvrditi je li riječ o samoubojstvu i je li Siniša Palm doista bio sklon kocki, za što ga je potpuno netaktično nakon vijesti o smrti optužio gradonačelnik Kirin koji je protiv Palma podnio kaznenu prijavu navodno zbog nestanka 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Palm je nestao prošli petak, a treći dan od nestanka pronađeno je njegovo tijelo pokraj Drave. Međutim, Lešković drži da je Kirinova odgovornost kao gradonačelnika, koji je odgovorna osoba za poslovanje Grada, neupitna.

– Htio sam kazneno prijaviti Kirina u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, ali to mi nisu dopustili. Prvo su tražili da napišem na koji se točno članak zakona pozivam, a kad sam im rekao da mi pomognu jer nisam pravnik, u ODO-u su mi rekli da USKOK radi na slučaju Palm i da oni tu ništa ne mogu napraviti – tvrdi Lešković.

Nije htio otkrivati koja će točno oporba pitanja postaviti Kirinu jer ih drže u tajnosti, kao i uvijek uoči aktualnog sata, zato što se znalo dogoditi da HDZ-ovci doznaju koja pitanja oporba kani postaviti i onda ih HDZ-ovi vijećnici, ali iz svog ugla, postave na sjednici Gradskog vijeća jer HDZ-ov Klub kao najveći uvijek prvi postavlja pitanja i time im izbije adut iz rukava.

– Svjestan sam da će HDZ-ovi vijećnici i sada postaviti sva pitanja koja bismo i mi pitali u slučaju Palm, ali u svom kontekstu, a mi ćemo svakako inzistirati na Kirinovoj odgovornosti. Kako je moguće da milijuni nestaju iz gradske blagajne, a da mjesecima i očito godinama to nitko ne primjećuje te koja je gradonačelnikova uloga u svemu? – rekao je Lešković.

Informativni centar Virovitica, gradski portal koji se povezuje s virovitičkom HDZ-ovom gradskom upravom, tijekom vikenda objavio je tekst u kojem navodi da je pročelnik Palm ostavio dvije oproštajne poruke u kojima “priznaje da je svjestan svega što je učinio, da mu je žao zbog toga te da se nada oprostu”. Poruka je, navodi taj portal, sadržavala i potpis, identičan onome koji je Palm koristio na službenim dokumentima. Riječ je o dvije poruke, jedna je navodno pronađena u njegovu automobilu, a druga na njegovu radnom mjestu koje je napustio prošlog petka u jutarnjim satima.

Nije znao za otkaz

Portal navodi da Siniša Palm nikad nije doznao da je protiv njega pokrenuta istraga. Ako je suditi po svim raspoloživim informacijama, Palm nije doznao da je protiv njega pokrenuta istraga po Kirinovoj prijavi kao ni to da je u gradskoj upravi dobio otkaz.

– Rješenje o otkazu potpisano je u petak 31. svibnja nakon 13 sati. Naime, budući da je riječ o pročelniku, rješenje je mogao potpisati samo gradonačelnik Ivica Kirin, koji je toga dana na posao stigao tek oko podneva. Dostavljač je Palmu pokušao u 14.40 sati to rješenje dostaviti kući, ali to nije uspjelo jer je Palm tada već nestao – navodi portal. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar __MAX__
__MAX__
23:39 17.06.2019.

Neka institucije rade svoj posao ... omiljeno geslo HDZa. dok su institucije cvrsto u rukama HDZ sekte.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:38 17.06.2019.

Ovaj nemili događaj ni agata hristus nebi bolje zamaglila, mislim na romane naravno, zaplet smo pročitali i sa velikim nestrpljenjem čekamo rasplet i kraj, napeto je do neba, navodno da su i ono zemaljski zainteresirani za ovaj slučaj a kako nebi mi obični zaokruživači glasačkih listića.

Avatar comparator
comparator
23:12 17.06.2019.

Jedno je sigurno . Do sada mafija nije namiještala samoubojstva vješanjem .