Nakon Varaždina

Pred blokadom i Opća bolnica Koprivnica, u Čakovcu i Zaboku također strepe

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Pred blokadom i Opća bolnica Koprivnica, u Čakovcu i Zaboku također strepe
03.10.2014.
u 10:00
Bolnice od države dobivaju premalo novca i više nemaju što ‘rezati’
Pogledaj originalni članak

Nakon što je izbjegnuto urušavanje zdravstvenog sustava u Varaždinskoj županiji, prema svemu sudeći intervencijom Ministarstva zdravlja i HZZO-a, koji su podmirili dug varaždinske bolnice veledrogeriji Oktal Pharmi, pa je njezin račun nakon 15 dana odblokiran, sličan scenarij na pomolu je u Koprivničko-križevačkoj županiji, a nevolje prijete i pacijentima u Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dugovi za lijekove

Jedna je veledrogerija, doznajemo, sudskim putem zatražila naplatu potraživanja od koprivničke bolnice, na što je bolnica uputila prigovor, a o svemu je obaviješten i ministar zdravlja Siniša Varga.

Stečajni upravitelj Petar Stapar kazao je kako su znatno smanjili troškove poslovanja – u ovoj godini za devet milijuna kuna ili 7,5 posto u odnosu na lani – ali zbog smanjenja prihoda dug se i dalje povećava. Nakon državne sanacije iz svibnja ove godine on već iznosi 33,7 milijuna kuna.

– Smatram da bi daljnjim smanjenjem rashoda došlo u pitanje samo funkcioniranje bolnice – izravan je on.

Pitanje je trenutka kad bi se u takvim problemima mogle naći i bolnice u Čakovcu te Zaboku.

– Bolnica je dužna 33,4 milijuna kuna, od čega se znatni dio odnosi na lijekove i potrošni medicinski materijal – rekao je Miroslav Horvat, sanacijski upravitelj čakovečke Opće bolnice.

Pregovori

–  Nakon intervencije ministarstva u svibnju ove godine, dug je sa 47,3 milijuna kuna smanjen na 15,9 milijuna kuna. Od tada se dospjele obveze mjesečno povećavaju za petstotinjak tisuća kuna. Takav poslovni rezultat isključivo je posljedica drastičnog smanjenja prihoda bolnice od početka sanacije do danas. Mjesečni limit trenutačno iznosi 6,7 milijuna kuna odnosno čak 443.000 kuna manje nego prije sanacije u srpnju prošle godine – veli, pak, Ivan Švajger, sanacijski upravitelj Opće bolnice u Zaboku.

Dometnuo je kako im izravno ne prijeti blokada, ali i da o dugu pregovara s jednom veledrogerijom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
bajo2
10:38 03.10.2014.

jedino kod nas mogu propasti i bolnice.drzavo ne spavaj!