Tovarnik

Povodom obljetnice smrti velečasnog Burika održana memorijalna utrka

Foto: Branimir Bradarić
Povodom obljetnice smrti velečasnog Burika održana memorijalna utrka
08.10.2015.
u 17:53
Velečasni Burik ubijen u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991.
Pogledaj originalni članak

Na dan kada je Hrvatska proglasila neovisnost u Tovarniku, selu nedaleko od Vukovara koje se nalazi na samoj granici uz Srbiju, ubijen je velečasni Ivan Burik koji je i jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu. Velečasni Burik ubijen u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine da bi njegovi posmrtni ostaci bili ekshumirani iz masovne grobnice 1998. godine kada su pokopani na mjesnom groblju.

Povodom obljetnice smrti velečasnog Burika Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika sedmu godinu za redom organizirali su Memorijalnu utrku tijekom koje su sudionici krenuli s mosta Jean Michel Nicolier dok je cilj bio na mjesnom groblju u Tovarniku gdje su položeni vijenci.

– Ovom memorijalnom utrkom prisjećamo se Ivana Burika ali i svih žrtava crkve u Hrvata. Ubijen je na dan kada je Hrvatska postala neovisna država, rekao je Antun Ivanković koji je i predsjednik Udruge dr. Ante Starčević. Istakao je i kako radi zasluga u crkvi kao i činjenice da je do kraja ostao vjeran crkvi i vjernicima iz sela da će predložiti katoličkoj crkvi da se velečasni Burik proglasi blaženim.

Dodao je i kako ga i poslije 24 godine od kako je Burik ubijen žalosti činjenica da nitko od odgovornih za taj zločin kao i zločine u Tovarniku nije optužen pa niti osuđen.

– Prije svega mislim tu na generala vojske tzv. RSK Dušana Lončara, Borislava Bogunovića kao i niza ljudi koji su na razne načine prikrivali zločine. Bilo je tu zataškavanja smrti, lažiranja dokumenata… Ništa se ne čini po tom pitanju jer očigledno nema dobre volje da se to riješi i odgovorne osobe kazne, rekao je Ivanković. 

>> Dragi čitatelji, sretan hrvatski Dan neovisnosti!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
22:43 08.10.2015.

Šta kaže Pupavac na ovaj zločin ?