Sve više zahtjeva

Povlaštene dionice očekuju sadašnji i bivši zaposlenici HEP-a

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
HEP, radnici, električari
Foto: Grgur Žučko/pixsell
14.09.2013., Zagreb - Zgrada HEP-a u ulici Grada Vukovara 37. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
HEP
Foto: Grgur Žučko/pixsell
HEP
05.01.2017.
u 14:00
Nakon branitelja, zahtjevi za kupnju dionica po povlaštenim cijenama o najavljenoj prodaji HEP-a stižu i od sindikata
Pogledaj originalni članak

Od najave Vlade da će novac za otkup dionica Ine u MOL-ovu vlasništvu osigurati prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a množe se zahtjevi različitih skupina koje od cijelog procesa očekuju korist i za sebe. Prvi su s tim zahtjevom izišli čelnici braniteljskih udruga, koji očekuju da će se u Fond hrvatskih branitelja prenijeti sedam posto dionica HEP-a, po uzoru na inicijalne javne ponude u Ini i HT-u. Na njih su se jučer nadovezali HEP-ovi sindikati, koji također očekuju da će se sadašnjim i bivšim zaposlenicima tvrtke osigurati otkup dionica po povlaštenoj cijeni. I oni podsjećaju da su zaposlenici HT-a i Ine kupovali dionice uz popust od pet posto, plus dodatnih jedan posto za svaku godinu staža.

Moratorij na prodaju

– Ako uopće dođe do IPO-a o kojem se govori, iako u to sumnjam, mi ćemo inzistirati na tome da se u zakon o privatizaciji vrati institut povlaštenih dionica sadašnjim i bivšim radnicima, kao što je to bilo u Ini, HT-u i drugim tvrtkama u državnom vlasništvu. To nas zanima i bez toga sigurno neće biti zakona o privatizaciji tvrtke – kaže šef u HEP-u većinskog Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak.

Podsjeća da su zakoni po kojima su privatizirani Ina i HEP bili identični, osim u dijelu koji se ticao strateškog partnerstva u Ini, a da su zakonom zajamčenu povlaštenu cijenu dionice Ine sindikati 2003. dogovorili s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom. U IPO-u Ine i HT-a pakete dionica po povlaštenoj su cijeni mogli kupiti i drugi građani, a u Fond hrvatskih branitelja bez naknade je preneseno po sedam posto dionica obiju tvrtki. Upravo braniteljske dionice omogućile su MOL-u da 2008. postane najveći pojedinačni dioničar Ine, a Čorak ističe kako se to ovoga puta mora onemogućiti zakonom.

– Ako dođe do IPO-a, u zakon se mora unijeti moratorij na prodaju dionica koje će se moći kupiti po povlaštenoj cijeni, a mi ćemo predložiti da taj moratorij bude pet godina – kaže Čorak. Smatra i da oni koji su ostvarili pravo na povlaštene dionice bilo koje druge državne tvrtke ne bi trebali imati tu mogućnost kad je posrijedi prodaja dijela HEP-a.

Postoji li većina u Saboru?

Upitan kako namjeravaju spriječiti da parlamentarna većina donese zakon bez prava radnika na povlaštene dionice, Čorak uzvraća kako je “pitanje postoji li uopće većina u Saboru”. Poziva se na izjave Mostova zastupnika Mire Bulja da o prodaji HEP-a treba odlučiti narod na referendumu.

– Mi podržavamo da ta priča ide na referendum. Naravno, u ovom trenutku ne možemo pokrenuti ništa jer ne znamo kako će proces teći, ali ako dođe do IPO-a HEP-a, sva četiri sindikata u HEP-u će skupa s nevladinim udrugama početi prikupljati potpise za raspisivanje referenduma – najavljuje Čorak.

Uz branitelje i zaposlenike, dionice HT-a i Ine jeftinije su mogli kupiti i drugi građani, no zasad nema zahtjeva da im se to omogući i u HEP-u.     

>> Dobrović: Stavljanjem HEP-a na burzu steći će se uvjeti da ojača

>> Inu treba vratiti, a u HEP uložiti pa tek onda prodati 25 posto

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stefj
14:36 05.01.2017.

Opet se javljaju povlašteni koji bi kakti trebali imati veće pravo otkupe nego neki drugi... Bivši djelatnici HEP-a isto su zaslužni za razvoj HEP-a kao i svaki drugi građanin, možda i nešto manje jer je HEP do nedavno imao monopol, pa su građani imali prisilu plaćati HEP-u cijenu koju je odredila država. Tako da slobodno možemo reći da smo svi skupa izgradili HEP i da svi imamo veća prava, od zaposlenih u HEP-u koji su u tim pravima već uživali... Od branitelja se pak stvara isto što su bili NOB borci, postaju privilegirani u društvu. Istina da treba valorizirati njihov doprinos, no ne na ovaj način... Na kraju sve ispada politika, a ekonomija nula. Samo će uhljebi profitirati...

MA
madmaxxx
14:21 05.01.2017.

Kad bi HEP poslovao bez uhljeba i ostalih sisavaca mogao bih to kesom platiti

GA
Gastarbeiter2
14:14 05.01.2017.

Izgleda da je duh izašao iz boce. Još jedna privatizacija bez novca!