KOREJSKI POLUOTOK

Povećanje vojske Južne Koreje povečava tenzije u regiji

Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL
Povećanje vojske Južne Koreje povečava tenzije u regiji
11.09.2019.
u 10:32
Utrka u naoružanju između Sjeverne i Južne Koreje eskalira zadnjih mjeseci nakon jučerašnjih testova balističkih projektila i novih planova Južne Koreje za naglo povećanje naoružanja.
Pogledaj originalni članak

U srijedu Korejski državni mediji su objavili da je Kim Jong Un osobno nadzirao jučerašnje testove raketnog sustava koji prijeti Južnoj Koreji. Vlada u Pyongyangu je otvoreno kritizirala testove i vojne vježbe američke i južno korejske vojske na granici kao otvorenu pripremu na rat. prenosi Reuters. Ministarstvo obrane Južne Koreje je odbilo komentirati. 

Predsjednik Južne Koreje, Moon Jae-in, je odobrio povećanje vojnog budžeta za nekoliko milijardi dolara. Budžet južno korejske vojske 2018. je bio $43.1 milijardi, jedan od najvećih na svijetu. To je bio porat od 7% u odnosu na prethodnu godinu te najveći godišnji skok od porasta od 8.7% 2006. U srpnju Južna Koreja je objavila da će napraviti nosač zrakoplova, prvi u njihovoj vojnoj povijesti, a u kolovozu su najavili da će potrošiti dodatnih $239 milijardi na obranu između 2020. i 2024. Nosač bi trebao koristiti američke F-35B zrakoplove koji vertikalno slijeću

Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL
Moon Jae-in

Oko $85 milijardi je određeno za poboljšavanje oružja što je 10.3% porast u odnosu na prošlu godinu. Do 2023. vojni budžet za poboljšavanje vojne sile trebao bi narasti do 36% ukupnog trošenja za obranu, porast od sadašnjih 31%. 

Južna Koreja isto planira dodati novi sustav obrane od projektila, novi radarski sustav, špijunske satelite, bespilotne letjelice, brodove s vođenim projektilima i protupodmorničke helikoptere svojim oružanim snagama.

'Niti jedna koreja ne želi pravu vojnu konfrontaciju među sobom, ali želimo biti sigurni da oružje i metode obrane postoje u slučaju da se dogodi' rekao je Danel DePetris iz organizacije Defence Priorities. 

 

Sjeverna Koreja kritizira nove F-35B zrakoplove kao neotesano gomilanje oružja koje ih je , tvrde, natjerao na razvoj novih balističkih projektila. U očima Sjeverne Koreje novi zrakoplovi predstavljaju kršenje sporazuma o deskaliranju  koji su obje države potpisale u rujnu prošle godine. No vojni analitičari pretpostavljaju da, zbog strogih sankcija, Sjeverne Koreja ne može platiti za ovu utrku oružanja. 

Po procjenama iz 2016, zadnje godine za koju postoje procjene, Sjeverna Koreja potrošila je $4 milijarde, 23% BDP-a, na obranu. Gotovo 5% populacije služi u oružanim snagama. Prema procjenama američkom ministarstvu vanjskih poslova.

Foto: Reuters/PIXSELL
Kim Jong Un

Nakon Korejskog rata Američka vojska je nastavila patrolirati granicu između država te 25 000 vojnika u samoj Koreji. Zbog starenja naroda Južne Koreje je odlučeno da će do 2025 broj vojnika pasti s 599 000 na 500 000. opisujući je kao 'vojski manju u brojevima, ali jaču u borbi'. 

Također u kolovozu ove godine ministarstvo obrane Južne Koreje reklo je da će povećati investiranje u razvoj i proizvodnju novih oružja kako bi korejske oružane snage postale samostalnije. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.