MOGU I DALJE RADITI

Potpisani prijelazni ugovori za osobne asistente, ukupna vrijednost oko 8 milijuna kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministrica Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministrica Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministrica Nada Murganić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ministrica Nada Murganić
VL
Autor
Romana Kovačević
28.10.2016.
u 19:48
- Asistenti koji imaju ugovore mogu i dalje brinuti o svojim osobama i mirno nastaviti raditi, poručila je ministrica Nada Murganić
Pogledaj originalni članak

U Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike danas su predstavnici 49 udruga kojima uskoro istječu ugovori potpisali prijelazne ugovore o dodjeli novca za osobne asistente. Ukupna vrijednost prijelaznih ugovora bit će oko 8 milijuna kuna. Za najkasnije 10 dana novac će se isplaćivati u dva obroka.

- Asistenti koji imaju ugovore mogu i dalje brinuti o svojim osobama i mirno nastaviti raditi, poručila je ministrica Nada Murganić

Prijelazni ugovori trajat će do potpisivanja sklapanja novog ugovora iz budućeg programa dodjele bespovratnih sredstava Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Ministarstvo će u studenom objaviti novi poziv za dostavu projektnih prijedloga za ovaj program, koji bi se sufinancirao iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Vrijednost tog dvogodišnjeg programa dodjele bespovratnih sredstava je 10,5 milijuna eura, uključivat će više od 700 korisnika, a uvode se i usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika te videćeg pratitelja za gluhe, gluhoslijepe i slijepe osobe kojima su ove usluge potrebne. 

Unutar programa dodjele bespovratnih sredstava „Širenje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“, Ministarstvo socijalne politike i mladih je u listopadu 2015. godine ugovorilo 51 projekt u okviru kojih se pruža usluga osobne asistencije za 502 osobe s invaliditetom. Ukupna vrijednost bila je 27,3 milijuna kuna, a sufinancirani su novcem Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala za financijsko razdoblje 2007. -2013. godine. Ti su projekti pred istekom, no ovim prijelaznim ugovorima osigurano je da nitko ne ostane bez asistenta.

>> Bez asistenta ostalo 60-ak učenika: 'Mama, zašto Ana više ne može biti sa mnom?'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.