Upozorenje Komisije Hrvatskoj:

Pošaljite podatke o DNK, otiscima prstiju i registraciji vozila

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
carina, granica
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
carina, kontrola
Foto: Robert Anic/PIXSELL
policija, granica
01.10.2016.
u 12:30
Neslužbeno se u MUP-u može čuti da ih je packa iz Europe poprilično neugodno iznenadila jer smatraju da sve funkcionira kako treba
Pogledaj originalni članak

Europska komisija uputila je službene opomene Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj i Portugalu jer nisu osigurale automatsku razmjenu podataka o DNK, otiscima prstiju i razmjenu podataka o registraciji vozila, što je nužno u borbi protiv terorizma. Države imaju rok od dva mjeseca da odgovore kada će i kako poboljšati sustav razmjene.

Europska komisija pozvala se na nepoštovanje Prümskih odluka iz 2008. godine kada su uvedeni postupci za brzu i učinkovitu razmjenu podataka među državama članicama u posebnim područjima. U tim se dokumentima utvrđuju pravila kojima se među državama članicama omogućuje uzajamno pretraživanje datoteka za analizu DNK, sustava za identifikaciju otisaka prstiju i baza podataka o registriranim vozilima. Tada je bio dan rok da države članice EU u cijelosti provedu Prümske odluke do kolovoza 2011.

U priopćenju Europske komisije navodi se da je provedba Prümskih odluka važan element Europskog programa sigurnosti donesenog prošle godine za razdoblje do 2020. godine. U tom se programu ističe nužnost bolje suradnje država članica u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i kriminala. Ta nova europska agenda za sigurnost naglasak je stavila na zajedničko djelovanje protiv posebno zabrinjavajućih prijetnji za sigurnost građana Europe – terorizam i radikalizaciju, organizirani kriminal i kibernetički kriminal.

Službeni odgovor iz Ministarstva unutarnjih poslova na pitanje kada će profunkcionirati sustav razmjene zbog kojeg je Hrvatska dobila opomenu jučer nismo dobili. No, neslužbeno se u MUP-u može čuti da ih je packa iz Europe poprilično iznenadila. I to neugodno. Naime, u hrvatskoj policiji smatraju da sve funkcionira onako kako treba i da države članice EU koje zatraže bilo DNK bilo otiske prstiju ili provjeru za neko vozilo te podatke i dobiju. Spominje se jedino da je Hrvatska prestala davati podatke o vlasnicima vozila koji su se negdje u Europi, na primjer, pogrešno parkirali jer su iz inozemstva kazne od naših građana pokušavale naplatiti agencije za utjerivanje dugova koje su koncesionari parkirališta unajmili. Na taj su način, naime, uvid u evidencije o vlasnicima vozila imale i privatne agencije, a ne samo policije zemalja članica EU.     

>> Panika u Srbiji zbog nogometaša-džihadista

>> Merkel: Terorizam nije došao s izbjeglicama, s njim smo bili suočeni prije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

SC
santa claus
13:06 01.10.2016.

Ma koji DNK, time se smatra svaki stanovnik potencijalni terorist, DNK je privatna stvar, gamad izmislila terorizam i sad u ime njega hoće totalnu kontrolu nad ljudima, čemu onda registarske pločice i sl. Gamad izopačena

Avatar maxist
maxist
13:01 01.10.2016.

ma kaj cjepidlače ovi naši.? ...Ovi su dreknuli a mi odmah trebali ko u svemu dupe na gotovs....ionako smo kmetovi EU.....Srećom to smo izglasali i pristali na , izlov naše ribe, eksploataciju svih prirodnih resursa, zapravo na kolonijalni odnos po kojem ni u čemu nismo nadležni ni samostalni...(političari su nam zato prikladno nagrađeni)....

BE
beitsche
13:13 01.10.2016.

Hitno posaljite uzorak obrisa i jos neloliko ovakvih novinarskih clanaka ,,,,