jovanović u akciji

Poručili studentima: Prijavite nam higijenske probleme u menzama

Foto: Facebook
Poručili studentima: Prijavite nam higijenske probleme u menzama
04.10.2013.
u 17:59
Bilo je nužno osigurati financijsku održivost sustava: cijene obroka nisu se mijenjale u proteklih 15 godina, a u tom su razdoblju cijene svih namirnica i energenata značajno porasle, pravdaju iz Ministarstva poskupljenje menija u menzama
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tvrdi da nije neosnovano i bez znanja studenata podignulo cijene studentskih obroka. Piše o tome Tportal i ujedno navodi kako je Ministarstvo nezadovoljnim studentima poručilo da probleme s higijenom u menzama prijave na njihovu e-mail adresu: stud–prehrana@mzos.hr

– Prvo, bilo je nužno osigurati financijsku održivost sustava: cijene obroka nisu se mijenjale u proteklih 15 godina, a u tom su razdoblju cijene svih namirnica i energenata značajno porasle. Stoga je cijena kompletnog obroka povećana sa 16,70 kuna (4,40 kn za studenta) na 22,60 kuna (6,50 kn za studenta), dakle cijena meni obroka povećana je za 2,10 kuna. Nije opravdano koristiti ograničena sredstva Državnoga proračuna za subvencioniranje studentske prehrane s niskom nutritivnom vrijednošću. Stoga je smanjena subvencija na artikle koji nisu sastavni dio kompletnog obroka sa 73% na 50% – navode u priopćenju i ističu da aktivno prate trenutačnu situaciju u menzama.

No Hrvatska mora napraviti promjenu sustava studentskih potpora prema izravnim potporama studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa, smatraju u Ministarstvu. – Više od 250 milijuna kuna godišnje izdvaja se za sustav studentske prehrane. U isto vrijeme Ministarstvo godišnje raspolaže samo sa 40 milijuna kuna studentske stipendije. Ovaj Pravilnik korak je prema izravnoj dodjeli pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Ministarstvo ističe i da je Pravilnik prethodno bio stavljen na javnu raspravu te da su ga podržali su svi studentski predstavnici. Na temelju javne rasprave u Pravilnik je dodana odredba da povjerenstva mogu koristiti podatke prikupljene od studenata: student sada može poslati pritužbu povjerenstvu sa slikom nekvalitetnog obroka odmah kada uzme tanjur s hranom. Na isti način studenti mogu prijaviti i nezadovoljstvo higijenom u studentskim restoranima.

>>Gliste, muhe u pizzi... Studenti pokreću peticiju zbog cijena hrane

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.