KOME UZETI?

Krpanje proračuna – Linić bi nam uveo porez na štednju

Foto: Patrik Macek/VLM
Krpanje proračuna – Linić bi nam uveo porez na štednju
24.01.2014.
u 07:30
Ministar financija Linić prepustio je Milanoviću da presiječe kome će uzeti nedostajuće milijarde i kako će ispuniti naloge iz Bruxellesa.
Pogledaj originalni članak

Smanjivanje deficita u okvire koje je zadala Europska komisija moglo bi završiti uvođenjem poreza na kamate. To bi građanima i tvrtkama koji imaju oko 213 milijardi kuna oročene štednje donijelo gubitak od jedne milijarde kuna tijekom ove, a 1,3 milijarde kuna iduće godine.

U Vladi podijeljeni

Porez na štednju dospio je na poveću listu mogućih rješenja za šest milijardi kuna “teško” krpanje proračuna o kojem će se vladajući izjasniti u iduća dva tjedna. Politički prilično uzdrman zbog afere Šegon, ministar financija Slavko Linić prepustio je Milanoviću da presiječe kome će uzeti nedostajuće milijarde i kako će ispuniti naloge iz Bruxellesa. Linić nije bio sklon oporezivanju kamata i zalagao se za oporezivanje nekretnina, no budući da su HNS i premijer Milanović bili protiv, sad moraju naći nove izvore financiranja. Osim poreza na štednju, u igri je i zamrzavanje uplata u drugi mirovinski stup, čime bi proračun dobio pet milijardi kuna. U Vladi su o tome podijeljena mišljenja, a i premijer je protiv. Na stolu je i smanjenje uplata u 2. stup sa pet na tri posto, a svaki postotak manje značio bi milijardu kuna više u državnom proračunu.

– Razne su mogućnosti, a što će Vlada odlučiti vidjet će se vrlo brzo jer želimo u veljači dovršiti rebalans – poručio je u četvrtak Linić.

Treba smanjiti rashode

HNS ponavlja da je protiv novih poreza, što bi značilo da sugerira da se manjak u proračunu rješava smanjenjem rashoda. Linić odgovara da su mirovine i plaće zadnje što će dirati. Što god da odluče, naći će se na udaru jer oporezivanje štednje ili zamrzavanje uplata u drugi stup povlači za sobom niz nepovoljnih posljedica za sigurnost ulaganja, isplativost štednje, potrošnju pa onda i gospodarski rast.

Građani u bankama imaju 164 milijarde kuna oročenih depozita, a preostalih 49 milijardi kuna drže strane financijske institucije, javna poduzeća, privatne tvrtke te strane fizičke osobe. Kamate na štednju padaju i rijetko kad za veće svote i dulje oročenje premašuju tri posto, tako da bi sa 20 posto poreza štednja izgubila na atraktivnosti.

– Najlakše je povećavati prihode i uvoditi nove poreze ne vodeći računa što će se dogoditi s poslovnim ciklusom. Vlada bi trebala smanjivati rashode, ali očito za to nema političke hrabrosti – komentira analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek i dodaje da treba imati isti porezni tretman prema svim oblicima prihoda od kapitala jer ako se uvede porez na štednju doći će do bijega kapitala u druge oblike imovine, nekretnine, osiguranja i slično. U većini drugih zemalja plaća se porez na štednju 10 do 35 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 111

DU
Deleted user
07:49 24.01.2014.

Teško je pokrpat proračun iz kojeg curi na sve strane. Što Uredi za dobrodošlicu, agencije.. što strani konzultanti.. poticaji gospodarstvu odnosno lova u džep kolegama iz ministarstva..

Avatar vila velebita
vila velebita
08:19 24.01.2014.

Povećaju PDV na 25%, padne potrošnja.... povećaju cijene energenata i benzina... padne potrošnja....ukinu nultu stopu poreza na neke artikle... i opet padne potrošnja... maknu cipelarinu prosvjetarima... i padne potrošnja..... sada su digli cijenu vode i nametnut će novi porez.... i pogađate što.... pašće potrošnja... Ne bi li trebalo biti da porast potrošnje vuče porast proizvodnje, a sve zajedno voditi u procvat društva?!?!

PO
podravec
08:11 24.01.2014.

Treba uvesti porez na dobit strancima, protuhrvatskim udrugama ukinuti financiranje iz proračuna ( svude u svijetu financiraju se od članarine i donacija), naplatiti stotinumilijunske porezne dugove Paviću, Čačiću i drugoj bratiji, raznim Sanaderima i Vidoševićima oduzeti pokradeno. Ima toga još masa.