Originalni krediti iz mesne industrije Vajde

Pomogli uzgajivaču da kupi napuštenu farmu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka
30.01.2021.
u 10:15
Stanko Josipović sa zetom Domagojem Beckom na farmi proizvodi po 3700 svinja u turnusu
Pogledaj originalni članak

U Donjoj Vrbi, selu šest kilometara udaljenom od Slavonskog Broda, oživjela je farma nastala kao zanimljiva simbioza uzgajivača i proizvođača. Mesna industrija Vajda iz Čakovca financijski je pomogla svom kooperantu u kupnji napuštene farme s koje će godišnje izlaziti oko 12.000 svinja. Bivši vlasnik farme završio je prije tri godine u stečaju. Farma je zapala za oku Stanku Josipoviću, iskusnom poljoprivredniku koji se odlučio proširiti proizvodnju svinja, a u kupnju farme otisnuo se sa svojim zetom Domagojem Beckom. Kupili su je i sad na njoj proizvode po 3700 svinja u turnusu.

Financijska injekcija

– Za tako veliku količinu tovljenika treba imati osiguran plasman i ugovorene uvjete otkupa. Jedino na taj način pristao sam širiti proizvodnju. S Vajdom smo našli zajednički interes jer njima treba jak kooperant, a nama je trebala financijska injekcija. Ni u jednoj komercijalnoj banci sigurno ne bismo dobiti kredit po takvim uvjetima kakve nam je dala Vajda, bez dodatne garancije, samo s hipotekom na farmu. Njima je važno da im kao kooperanti isporučimo tri turnusa svinja godišnje, pa da mogu biti sigurni da će godišnje s te farme dobiti oko 12.000 tovljenika – kaže Stanko.

Alen Kajmović, predsjednik uprave Mesne industrije Vajda iz Čakovca, tvrtke u sklopu Grupe Pivac, kaže da su se dogovorili s kooperantom da će mu pomoći kupiti farmu i posuditi novac. – On će nama tu pozajmicu vraćati u anuitetima, tako da će prilikom obračuna svinja koje ima u tovu dijelom zarade vraćati dug. Kamata je minimalna, simbolična, takva kakvu kao OPG nikad ne bi mogao dobiti u banci. Zbog zakonskih propisa mi mu je moramo obračunati – pojašnjava Kajmović.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Donja Vrba: Farma svinja OPG Domagoja Becka

Vajda godišnje od svojih kooperanata dobije oko 150.000 svinja, a ovime su, na samo jednoj farmi, osigurali gotovo deset posto godišnjeg izlaza tovljenika.

– Nama u Grupi Pivac zajednički je cilj raditi na ojačavanju hrvatskog svinjogojstva upravo kroz vlastiti sustav kooperacije, a uspješnom realizacijom ovog zajedničkog projekta činimo i više od toga jer dajemo konkretan smjer drugima što i kako bi se moglo napraviti. Ljudi su željni posla, žele raditi, kako u Slavoniji tako i u Međimurju, a kada znamo da takvih praznih farmi po Hrvatskoj ima jako puno i da se mogu staviti u funkciju, otvara se široka lepeza mogućnosti. Revitalizacija svinjogojstva, koja se razvija malim koracima, i dalje nije rezultat sustavnog djelovanja države, nego rada i truda pojedinaca, poput Grupe Pivac. Na ovom konkretnom primjeru vidi se što je ljudima uistinu potrebno da bi krenuli u hrabrije poslovne iskorake. To su prije svega sigurnost, stabilnost i jeftin novac, ili makar jeftiniji nego što danas banke nude OPG-ovima diljem Hrvatske. I zato, ovo je svakako jedan od načina kako krenuti prema samodostatnosti kad je riječ o svinjogojstvu u Hrvatskoj. Uostalom, ovime ne samo da smo napravili iskorak u jačanju svojih kapaciteta, već smo i vratili život u taj dio Slavonije. Stavili smo farmu u funkciju i ponovno zaposlili ljude, a selo je našlo svoje mjesto na karti svinjogojstva u Slavoniji – napominje predsjednik uprave Vajde koja ima oko 90 kooperanata.

Povratak kooperanata

Taj broj raste. – Neki koji su otišli sad se vraćaju zbog sigurnosti koju daje jasno definirana, realna cijena. Kooperanti od nas dobivaju svinje i hranu, a oni se obvezuju da će se brinuti o životinjama, hraniti ih i reagirati na vrijeme u slučaju zdravstvenih problema. Sve ostalo što se tiče troška i rizika na nama je – ističe Kajmović. Hrvatska ima potrebe za oko 2,6 milijuna svinja godišnje, no proizvede se tek oko 1,1 milijuna. – Može se, svakako, puno bolje od toga – smatra Kajmović i dodaje da su na putu prema tome da u Vajdi sva roba koju obrade i plasiraju bude 100 posto hrvatska. Sada je to negdje oko 80 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:29 30.01.2021.

Svi oni koji su unistili PG zbog dogmi vracaju se na ono sto i u kapitalzmu funkcionira - kooperacija kao spona izmedju sela i industrije. Vide da su bili u krivu. U svemu tome nitko nije prosao dobro, niti industrija niti selo, niti oni koji su bili spona. Mozda jedino drzava koja je nacionalizirala zemlju i dala ljudima koji nikad nisu bili vezani uz zemlju i poljoprivredu.